Hogyan lesz a N.E.R. – ből Sz.A.R.?

2014-05-13 19:20:21

Lehet-e még ebből valaha is béke, szabadság és egyetértés?

Mint tudjuk, a Nemzeti Együttműködés Rendszere a 2010-es „fülkeforradalom” egyenes következménye. Aki közintézményekben tekintetével megkeresi a 2010-es választást követően nagy lelkesen kifüggesztett és bekeretezett NER-eket, könnyen felidézheti, mi is szerepelt azokban „örök” mondanivalóul.

Ma, a 2014. április 6-i választásokat követően alig egy hónappal megállapíthatjuk, mindez már idejét múlt. A N.E.R. átment N.A.R.-ba. (A Nemzet Agresszivjainak Rendszerébe.)

Bizonyításul akár csak a mai veszprémi rendkívüli közgyűlésen történteket elég felhozni példaként.

A belvárosi rehabilitáció első ütemének folytatásról szólt a sürgősséggel előkészített és ma tárgyalt előterjesztés. A tervek szerint újabb 567.5 millió Forint kerül elköltésre a belváros „csinosítása” érdekében. Az előterjesztő alpolgármester bevezetőjének meghallgatása után mondandóm lévén gombot nyomtam.

Az általam elmondottakról így ír a Vehir.hu: „Katanics Sándor (DK) szerint önmagában nagyon fontos elképzelés a belváros közterületeinek szépítése, modernizálása, ugyanakkor a képviselő szerint miközben az európai kampányban tiszteletet követelünk Brüsszeltől, mégiscsak elsősorban nekik köszönhetően fejlődik a város. A képviselő kifejtette, aggódik a sok acélkorlát miatt, esztétikailag a belvárosi aluljáró korlátai sem tetszetősek. Gond lehet a kevés parkolóhely miatt, ezt a Bagolyvári úti parkolóház sem tudta orvosolni, azt nem szeretik az emberek. Az észak-dél tengely kialakítása miatt ideiglenesen megszűnt parkolóhelyek miatt a belvárosban kora reggel szinte reménytelen közlekedni - jelentette ki Katanics. Világossá kellene tenni, hogyan fog (szó szerint is) levegőhöz jutni a város, világossá kellene tenni, hogyan fog javulni a belváros közlekedési helyzete. Fel kell tenni a kérdést, hogy a külcsín változása mellett gazdaságilag mit nyerünk a fejlesztésekkel?”

(A hozzászólásomnak igencsak leegyszerűsített, zanzásított változatát közölte a Vehir, alapvetően korrektül. Az túlzás persze, hogy én is tiszteletet követelnék Brüsszeltől. Szerintem azt nem követelni, hanem kiérdemelni kell!) Bár más nem akart szót kérni (és végül nem is kért), a 18 fős testületből (a kormányzó oldalról) volt, aki a közel 10 perces hozzászólásomat igen nehezen viselte. (Alig pár perc eltelte után képes volt félhangosan, a mikrofon használatot mellőzve azt az epésnek szánt megjegyzését bekiabálni, „Biztosan nincs tanórája!”. (Már miért is lenne, amikor fontos közügyekről vitatkozunk és döntünk, jegyzem meg itt az olvasóknak csendesen. Egyébként meg tényleg nem volt tanórám szerencsémre. A rendkívüli közgyűlés időpontját -rossz szokásukat ezúttal is megtartva- nem tartották fontosnak velünk, (ellenzéki képviselőkkel) egyeztetni.) A parkolóhelyek számának a csökkenését meg valóban komoly gondként és mint kézzelfogható tényt emlegettem.

No, de a lényegről. Miért is vált a Nemzeti Együttműködés Rendszere a Nemzet Agresszívjainak Rendszerévé? Mert az általuk összeeszkábált és elfogadott választási törvény (és persze a választáson résztvevők többsége) lehetővé tette, hogy az ezúttal a választáson résztvevők többségét sem megszerezni tudó párt mégis újra kétharmaddal kormányozhasson. S ez az állapot szinte pillanatok alatt vezet el ahhoz, hogy törvényen felülinek képzelhessék magukat. A törvények immár csak ránk, ellenzékiekre vonatkoznak. Ha nekik úri kedvük úgy tartja, 24 óra leforgása alatt írják át, akár visszamenőlegesen is azt, amit előzőleg ránk átlagpolgárokra még alkalmaztak. Nem véletlen tehát a pökhendiség, az arrogancia. Jogot formáltak rá. S mi bármit mondunk józanul, javaslatainkat megfontolásra ajánlva, ők máris emelik a lábukat, hogy belénk törölhessék azt

Megjegyzem, ez az állapot sem tart szerintem sokáig. A N.A.R.-ból ugyanis hamarosan SZ.A.R. lesz. Erre itt az alábbi, szintén a Vehirben a közgyűlésen történtekről írt pár sor bizonyítékul.

„Gerstmár Ferenc interpellációt nyújtott be. Ki a magyar és ki a veszprémi ma? - tette fel a kérdést. Mihalovics Péter korábbi közgyűlési felszólalásában úgy fogalmazott, hogy a költségvetés a város érdekeit szolgálja, aki ezt nem látja be, az nem igazi veszprémi. Czaun János pedig áprilisban úgy fogalmazott: a városban is legalább kétharmadnyi hazáját szerető magyar ember él. Kit tartanak veszpréminek és magyarnak? - kérdezte Gerstmár Ferenc.”

Erre az alábbi válaszok születtek: Czaun János a Galaxis útikalauz stopposoknak című scifi-komédia regény egyik nagy kérdését idézte fel: miért beszélünk olyan sokat feleslegesen? Nem illik egy közgyűlés után az ott elhangzottakra interpellálni. "Ha Gerstmár Ferencet az irigység motiválta, azt megértem."

Mihalovics Péter (Fidesz-KDNP) büszke arra, hogy pár hónap elteltével is ilyen mély nyomot hagyott Gerstmár Ferencben a közgyűlési vitában tett felszólalása. Továbbra is úgy gondolja, hogy aki nem támogatja az állatkert fejlesztését, a belváros megújulását vagy az Aréna adósságátvállalását, az nem Veszprém érdekeit szolgálja. A februári költségvetési vita óta a választópolgárok is megmutatták, hogy az igenek politikáját támogatják, nem a folyamatos ellenkezést minden fejlesztési javaslat hallatán.

Gerstmár Ferenc sajnálja, hogy a televízió nem közvetíti élőben a közgyűlést, a polgárokat is meglepné, hogy a baráti hangvételű kérdésére/kérésére bagatellizáló, személyeskedő válaszok, csúsztatások érkeztek. A ciklus jegyzőkönyveit visszaolvasva nyilvánvaló, hogy az ellenzéki képviselők mit miért támogattak, vagy éppen nem támogattak. A képviselő az interpellációra adott választ nem fogadta el.”

Mindez ékesen támasztja alá, lehet, hogy nemcsak leszünk, hanem máris (a) Sz.A.R-ban vagyunk.

Annak érdekében, hogy ne kelljen a fantáziájukat próbára tenni, elárulom én mire gondoltam: Sz.A.R.= a Szemtelenül Arrogánsak Rendszere

A választók támogatása nélkül, mindez persze egyáltalán nem történhetne meg.

Vissza...