Újra lesz országzászló Veszprémben

2014-04-25 18:33:10

A Veszprémi 7 Nap mai számában a Polgármesteri Hivatal elé (június 4-én) felállítani tervezett országzászlóval kapcsolatosan az ellenzék kritikájáról egyetlen szó sem került közlésre. Az évi 23 millió Ft közpénzzel támogatott újság tudósítója, (a lakájmédia legjelesebb helyi képviselője) immár addig jutott a csúszás-mászásban, hogy sem arról nem hajlandó írni a tudósításában, hogy a kormányzó többség álláspontját a testületben nem osztja mindenki, sem arról, hogy pontosan milyen érvek hangoztak el a vitában a „másik” oldalról.

A Vehir.hu,  (Fidesz-közeli hírportál) korrekten igyekezett közre adni a tegnap történteket. Nyilván nincs ennek az interneten elérhető médiának a hírközléseiben akkora "kockázat", mintha az elvileg ingyen minden háztartásba eljuttatott lapban kapnának a Veszprémben élők korrekt információkat a testületi ülésen elhangzottakról.

Országzászlót helyeznének el az Óváros téren. A Védegylet Veszprémért Egyesület és a Város- Tér Kulturális Alapítvány korábban felhívást intézett a veszprémi polgárokhoz, támogatókat kerestek a zászló megvalósításához. A két szervezet közadakozásból, Boros Zsombor és Wéber János építészmérnökök tervei alapján valósítaná meg a zászlót. Az Országzászló tervezett állításának időpontja: 2014. június 4. Veszprémben az 1944. március 15-én felállított-felavatott Országzászló szintén e téren állt, a jelenlegi Polgármesteri Hivatal „A” illetve „B” épülete közti - időközben megszüntetett, az Ányos Pál utcát lezáró - támfal előtt.

Katanics Sándor az országzászló helyreállításával kapcsolatban megkérdezte, cél-e az eredeti, 1944-es forma helyreállítása? Tudjuk-e pontosan, hogyan nézett ki a zászló eredetileg? Pontosítani kellene a Hiszek Magyarország feltámadásában feliratot is, mert így, írásjelek nélkül nem derül ki, hogy ez egy idézet. Az országzászlók eredetileg soviniszta, revizionista eszméket jelenítettek meg; ha már az eredeti helyén nem jelenhet meg, jobb helye lett volna például a Laczkó Dezső Múzeum közelében. A képviselő nem tartja alaposan átgondoltnak a kezdeményezést. Katanics Sándor szerint ezzel a Fidesz a hozzá közel álló civil szervezetek mögé bújva próbálja meg a Jobbik szavazóit elhalászni.

Forgóné Kelemen Judit megnyugtatta Katanics Sándort: a Jobbikosok nincsenek elragadtatva az országzászlótól, annak felállítása valóban a Fidesz politikai haszonszerzésére irányul. Ez a helyszín nem méltó ahhoz az üzenethez, amit a mindenkori országzászló hordoz. Veszprém polgárai nem sűrűn fognak találkozni ezzel az emlékműtől, a köztől teljesen elzárva helyezik el. Az országzászló azt jelképezi, hogy felállítói hisznek a Szent Korona országainak egyesülésében. Az emlékművön megjelenő turulmadarak rondák. Az országzászlót mindaddig félárbócra kell ereszteni, amíg a Szent Korona országai nem egyesülnek. Forgóné Kelemen Judit kijelentette: a Jobbik nem támogatja az országzászló elhelyezését.

Czaun János (Fidesz-KDNP) örömét fejezte ki, hogy nem politikai pártok kezdeményezték az emlékmű kialakítását. Az országzászló mozgalmat nem soviniszták, hanem hazájukat szerető öntudatos magyar emberek.

Némethné Károlyi Jolán (Fidesz-KDNP) szerint az országzászló mögötti eszmei tartalom módosult a világháború előtti időkhöz képest, hiszen nincs szó revizionizmusról: a magyarság összetartozását, a nemzet egységét jeleníti meg, nem szól a határokról. A képviselő az ügyet felkaroló civil szervezeteket méltatta.

Némedi Lajos szerint szégyellje magát az, aki – akár szélsőbalról, akár szélsőjobbról – politikai haszonszerzésnek minősíti ezt a kezdeményezést. Június 4-e nem a gyász, hanem a nemzeti összetartozás napja.

Forgóné Kelemen Judit nem tudja, hol lát az alpolgármester szélsőjobbos képviselőket vagy eszméket? A képviselő szerint június 4. igenis gyásznap, nem az összetartozásra kell ilyenkor gondolni, ő az Apostoli Magyar Királyság megcsonkolását gyászolja.

Katanics Sándor gagyinak nevezte az emlékművet. A stilizált turulok kinézetét szégyennek és röhejesnek tartja. Az Alaptörvényre hivatkozva felvetette, hogy a magyar zászló vízszintes sávozású piros-fehér-zöld színű, a felállítani kívánt zászló ezeknek a kritériumoknak nem felel meg.

Brányi Mária beszámolt arról, hogy nyilvánosan kérték az embereket arra, osszák meg ötleteiket a civil szervezetekkel, közadakozást szerveztek, mindezek a nyilvánosság előtt zajlottak. Nem érti, hogy miért vádolják bújtatott Fidesz-pártisággal a Védegyletet, hiszen a szervezet vállaltan jobboldali értékrendeket vall, és a párttal régóta együttműködik. Több alkalommal is kijelentették, hogy nem az 1944-es országzászló helyreállítására törekednek. A korábbi országzászlóból a jelenleg a Villa Medici előtti kőtömböt és a Hiszek Magyarország feltámadásában feliratot veszik át. A helyszínt alkalmasnak tartja ahhoz, amit egy országzászló megkövetel.

Forrás: Vehir.hu

Vissza...