Szabad, de nem korrekt választás előtt áll Magyarország

2014-02-20 18:28:34

Szabad, de valószínűleg nem korrekt választás előtt áll Magyarország – ezzel a címmel jelent meg egy cikk a bne régiós hírportálon, amely szerint Orbán Viktor kormányfő rendkívüli teljesítménye, hogy bár óriási politikai botrányok rázták meg az országot, és a gazdaság vergődik, ő áll nyerésre.

A Napi.hu idézi Kester Eddy, a Financial Times szakírójának cikkét, mely a Business News Europe gazdasági portálon olvasható. Eszerint alig száradt meg a tinta az ellenzéki összefogást létrehozó pártok megállapodásán, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) bohócos plakátjaival máris brutális negatív kampány indult ellenük. Ez része lehet a modern politikai választási küzdelemnek, ám az ellenzéki szövetségnek alig van lehetősége hasonló válaszra.

Az összefogás szereplői szerint a kampányszabályozás korlátozza a politikai pártokat, hogy eljuttassák üzenetüket a választókhoz. A kormány álláspontja szerint az új szabályok célja, hogy visszaszorítsák a pénz szerepét a politikai kampányban. Papíron mindez jól néz ki, ám az ellenzék szerint színjáték, miután az állami média a kormány propagandagépezeteként működik. A Fidesznek nincs szüksége hirdetésekre.

Tilos politikai hirdetéseket elhelyezni a főutak melletti lámpaoszlopokra, fákra vagy hirdetőhelyekre. A cikk szerint ennek tükrében a külső szemlélő nehezen érti, hogyan kerülhettek ki az ellenzéki vezetőket lejárató óriásplakátok mindenfelé. A válasz az, hogy ezeket nem egy politikai párt, hanem egy civil szervezet finanszírozza. A CÖF elvileg független szereplő a politikai porondon, ám számos kormánypárti tömegtüntetést szervezett. A plakátrakási tilalom nem vonatkozik a civil szervezetekre.

Megdöbbentő teljesítmény Orbán Viktor kormányfőtől, hogy miközben a gazdaság vergődik – csak az elmúlt év második fele óta tud felmutatni némi növekedést –, illetve miközben óriási politikai botrányok rázták meg az országot, mégis nyerésre áll – áll az írásban.

Tóth Csaba, a liberális irányultságúnak tartott Republikon Intézet igazgatója a lapnak azt mondta: a kormánypárt kétharmados többsége megmutatkozik a finanszírozás és a médiamegjelenés felborulásában, továbbá a választási rendszer manipulálásában is. Végső soron ennek eredményeként a választás szabad, de nem korrekt lesz.

Vissza...