Presse: „Orbán az eljárását ’a gyarmatosítás végének’ nevezi

2014-01-10 22:47:25

A Die Presse című konzervatív bécsi lap Magyarország: A Raiffeisen tehetetlen Orbánnal szemben címmel közölte Christian Höller cikkét. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke unortodox módszerekkel vezeti ki országát a válságból. Közben az RBI közölte, hogy pillanatnyilag nem válik meg magyarországi leánybankjától.

A Raiffeisen Bank International (RBI) dilemmában van: a bank Magyarországon már több mint 400 millió dollárt vesztett. Gyors javulásra nincs kilátás. Ennek oka a bankadó és több más terhelés. Így például Orbán Viktor elrendelte, hogy a bankok kedvező feltételek mellett kötelesek átváltani a magánügyfelek devizaalapú hiteleit.

Most a részben állami tulajdonban lévő Széchenyi Kereskedelmi Bank vételi ajánlatot tett a Raiffeisen magyarországi leánybankjára. De a magyarok csak egyetlen eurót akarnak fizetni. Ilyen áron eladni a bankot őrültség lenne. De hány veszteséges évet kockáztasson a Raiffeisen? „A labda most az osztrákoknál van” – mondta Varga Mihály magyar gazdasági miniszter szerdán a tévében.

Az RBI szerda este bejelentette, hogy a beérkezett ajánlatok tanulmányozása után úgy döntött, hogy az eladással „egyelőre nem foglalkozik”. A magyar leánybank 7,1 milliárdos erős volumennel a Raiffeisen vezető külföldi leányai közé tartozik. A budapesti jegybank adatai szerint négy nagy bank vehet búcsút Magyarországtól.

Orbán kinyilvánított célja, hogy a magyar pénzügyi szektor többsége újra belföldi kézbe kerüljön. A bankokkal szembeni eljárás nem egyedi eset. Magyarországon más ágazatokat is különadókkal terhelnek, így például a távközlési, energiaügyi és kiskereskedelmi szektort. Ez többnyire külföldi konszerneket érint.

A gyarmatosítás vége

Orbán az eljárását „a gyarmatosítás végének” nevezi. A befektetők, főleg a bankok panaszt tettek emiatt az Európai Uniónál. De ez keveset hoz. Mert Orbán pártja az Európai Néppárt tagja. És az Európai Néppárt mindig fedezi a magyar barátokat – akkor is, amikor demokráciapolitikai kérdésekről van szó. A gazdaságból érkező minden bírálat ellenére azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy Orbán kivezette az országát a válságból. Magyarország 2008-ban a pénzügyi és gazdasági válság folytán az államcsőd előtt állt. A Nemzetközi Valutaalapnak kellett beugrani 7,5 milliárd eurós szükséghitelekkel. Magyarország tavaly visszafizette az IMF-fel szemben fennálló minden adósságát.
Orbán viszályba keveredett az IMF-fel: a Valutaalap ugyanis a bankadó megszüntetését követelte. Orbán azonban nem akarta hagyni, hogy előírják neki, mit tegyen. Az ő állítása szerint az európai és a magyar válságkezelés között az a különbség, hogy az EU a bankokért, Magyarország pedig a polgáraiért és több munkahelyért harcol.

Orbán gazdaságpolitikájának több oldala van: miközben a bankokat megcsapolja, az ipart célzottan támogatja. A támogatásokkal nemzetközi autókonszerneket csábított Magyarországra. Ezek munkahelyek ezreit teremtették meg. A munkanélküliség Magyarországon 9,5 százalék, kisebb, mint például Lengyelországban (10,2 százalék) vagy Szlovákiában (14 százalék).

2014 tavaszán Magyarországon új parlamentet választanak. Felmérések szerint ugyan alighanem újra Orbán konzervatív Fidesz pártja nyer, de várhatóan elveszti kétharmados többségét. „Magyarország már nincs recesszióban. de a fellendülés gyenge” – mondja Richter Sándor, a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlítások Intézetnek (WIIW) Magyarország-szakértője. Richter szerint tavaly feltehetően 0,9–1,1 százalék volt a gazdasági növekedés. A pontos számok még nem állnak rendelkezésre. Richter emellett hangsúlyozza, hogy Magyarországon más kelet-európai országokhoz képest magas az eladósodottság. Legutóbb az Eurostat szerint Magyarország adóssága a GDP 79,8 százalékét tette ki. Lengyelországban ez az adat 55,6, Horvátországban 55,5, és Szlovéniában 54,4 százalék. Ugyanakkor Magyarország e téren jobban áll, mint sok nyugat-európai ország, mint például Franciaország (90,2 százalék), Nagy-Britannia (88,7 százalék), és Németország (81 százalék).

Forrás: Galamus.hu

Vissza...