A Fidesz szándékai szerint

2014-01-02 12:25:44

Igen, a Fidesz szándékai szerint alakul minden a várhatóan április 6-án esedékes országgyűlési választásokon. Ezúttal még a Húsvétot sem várják meg, hogy az egyházak segítségével a misékről irányítsák híveiket a szavazóurnákhoz.

Minek is, hisz egyre többen vagyunk, akik a demokratikus ellenzék képviseletében jelezzük azt a szándékunkat, hogy indulni kívánunk a választásokon.

Az ünnepekre érkező jókívánságok között érkezett meg postaládáinkba Navracsics Tibor (annak ellenére, hogy kampány és hivatalosan bejelentett választási időpont persze még nincs) naptárt is tartalmazó választási képeslapja. Aki első felindulásában nem dobta a lapot a kukába és még figyelmesen meg is nézte, megtudhatta Navracsics Tibor a nem is mérhető KDNP és a lassan 7 éve folyamatosan legerősebbnek mért Fidesz közös képviselőjelölt- jelöltje Veszprém megye 1. számú választókerületében. Jobban mondva nem csak ezt tudhatta meg a figyelmes olvasó, hanem azt is, hogy az „Ön országgyűlési"-azaz mindannyiunk- képviselőjelötlje Navracsics Tibor. Hát, az enyém egészen biztosan nem, és bizonyára rajtam kívül még elég sokaknak nem. Ha még azt írták volna rá, hogy a "képviselőnk", az is elég bosszantó lenne, hisz sokan egyáltalán nem érzékeljük ezt. Nem a polgárokat, azaz minket képvisel ugyanis a Parlamentben, hanem a Fideszt. Azt a pártot, amelyik tákolmányt csinált az Alkotmányból, párt-delegáltakkal töltötte fel az Alkotmánybíróságot, elfoglalta egytől-egyig a demokratikus intézményeket, napról napra számolja fel a köztársasági államformát, s a hatalom megtartása érdekében vadul építi az egypártrendszerét.

Az ellenzéki pártok képviselőiből néhányat (tervei szerint listáról) azért kíván csak beengedni az új választási rendszerén keresztül a Tisztelt Házba és a települési önkormányzatokba, mert Brüsszelnek kell a színjáték. Kell a többpártrendszer bokrétának a kalapra, hogy hihető legyen a mese, „mi az Unió része akarunk maradni”. Addig, amíg el lehet lopni az uniós pénzeket, hiszen azok még egy ideig jönnek, addig egészen bizonyosan.

Rajtuk kívül a jobboldalon nem igazán van kínálat a választásokon. Akik vannak, s a Jobbik színeiben indulnak, nyíltan demokrácia, Unió ellenesek és rasszisták is. (Ahhoz képest, hogy indulnak a Fidesszel szemben, itt Veszprémben is elég szépen, szinte kéz a kézben „működgetnek” együtt.) A Jobbik be is jelentette már, hogy Veszprém megye 1. számú választókerületben a veszprémi közgyűlésbe listáról bejutó Forgóné Kelemen Juditot szándékozik indítani.

Az LMP veszprémi jelöltjéről még hivatalosan nem számoltak be sehol, de Gerstmár Ferenc újévi kártyanaptárjából -ami szintén a postaládáinkban landolt- kiderül, hogy a szintén a veszprémi önkormányzati testületben ülő LMP-s képviselő is indulni szándékozik, megfelelő számú aláírás összegyűjtése esetén.

Pál Béla az MSZP jelöltje. Erről már elég régen értesülhettünk. Szórólap ugyan még nem jött, de a Balatonfüreden megtartott kampányeseményen Mesterházy Attila és Bajnai Gordon együtt jelentették be, hogy ugyan külön-külön országos listát állítva, de Veszprémben az MSZP jelöltjét Pál Bélát indítva kívánnak eredményt elérni a közelgő választásokon.

Veszprém azért érdekes, mert annak ellenére, hogy inkább jobboldali beállítottságúnak sorolják be sokan ezt a várost, az elmúlt két évtizedben sikerült többször is nyerni baloldali jelöltnek. Pál Béla kétszer is legyőzte már a Fidesz jelöltjét és 2006-ban épp Navracsics Tibort utasította maga mögé. 2010-ben igaz, ez pont fordítva történt. Sokan- elemzők- ma azt mondják, még megszorítani sem lesz képes-részben a választókerület átrajzolása miatt is- az MSZP jelöltje a miniszterelnök helyettesét. Azt az embert, aki egyébként a szóbeszédek szerint a veszprémi Fideszt is „kézzel irányítja”.

Ilyen körülmények között nem tűnik botorságnak a Demokratikus Koalíció jelölt-jelöltjeként bejelentkezni ebbe a „társaságba”. Aki ismer, tudja, nem magamért teszem. Meggyőződésem, hogy a Demokratikus Koalícióra, annak harcos kiállására, szükség van a következő ciklusban is. S ha sikerülne kiszorítani akár a jobboldalnak, akár a magát demokratikusnak valló ellenzéknek a DK-t a Parlamentből, azzal a demokrácia intézményrendszerének, a köztársasági forma helyreállításának, Európához tartozásunknak a reménye veszne végleg el.

Nyilván Önök is sejtik, a még jó pár jelölt-jelölt fog hamarosan a startvonalhoz állni. Bejelentkezhet hamarosan a Liberálisok (Fodor Gábor- féle), a Szociáldemokraták (Schmuck Andor- Árok Kornél vezette), s a Szili Katalin mögötti formáció jelöltje. S lehetnek még ki tudja ki mindenki által indított jelöltek és áljelöltek is a rajtvonalnál.

Egy biztos, ezzel a Fidesznek dolgozunk valójában mindannyian. A magam részéről készséggel lépnék egyet hátra, ha lenne végre a szavakon túl egy valós és korrekt megegyezési szándék országosan az MSZP és az Együtt 2014 mögött a választókerületenként egy közös jelölt-jelölt állításról. Január eleje van. 3 hónap múlva választunk. Pontosabban részt veszünk egy Fidesz által szervezett választási színjátékban. Ami ha a számukra váratlan fordulat esetén rosszul alakul, még a határon túli és nemrég állampolgárságot kapók szavazatait is bevetheti maga mellett.

Csak rajtunk múlik, hogy lesz-e valós összefogás és le akarjuk-e győzni valóban a Fideszt a saját fegyverével.

Vissza...