Justicia rosszul van

2010-11-09 14:27:39

Zajlik mostanság egy internetes szavazás a neten, pontosabban az fn.hu-n. Azt kérdezik tőlünk,  "Ön hány évre visszamenőleg vetne ki 98%-os különadót?" Ha lehiggadunk egy kicsit, elszámolunk háromig és gondolkodni is képesek vagyunk, akkor csak a törvényesség pártjára állhatunk. Tudom, magam is "értekeztem" arról pár nappal ezelőtt, hogy miért nem 8 évre terjesztik ki a végkielégítések visszafizettetését?

 Ezt persze belőlem is inkább az indulat váltotta csak ki, hisz ha már 5 évre lehet, akkor miért nem lehet 8-ra is? Azért, mert akkor ez nem érinti az Orbán kormány 8 évvel ezelőtt végkielégített klientúráját? Ha elfeledkezünk a magyarok esetében általában nagymértékben megnyilvánuló sárga irigység faktorról, akkor azt kell mondanunk, törvényesen csak a jogszabály elfogadásának napjától lehet ezt korrekt módon megtenni. Érzi az ügy kínos voltát Lázár János is, hisz a tegnapi "Este" című híradásban azt jelezte, ha nem lesz 8 évre visszamenőleges a jogszabály érvényességi köre, ő akkor is önként visszafizeti, amit eddig végkielégítés címén kapott. ( Miért is? Szerinte az nem járt volna? Akkor miért is vette fel?) Na, meg másért is mondhatjuk, hogy "persze, persze"! Most mennyi is a jövedelme Lázárnak? S lesz-e belőle álláskereső az elkövetkező pár évtizedben? Akiket viszont most sikeresen "ledaráltak", már jónéhányuknak munkahelye sincs (s nem is lesz). S már hónapokkal ezelőtt beindult az" egyenként vadászunk le benneteket" ígéret beteljesítése érdekében az összes lelkes Fideszmameluk, hogy az ígéret valósággá váljon. Nem értem miért nem a törvényes utat választja a Fidesz és miért nem azt vizsgálja, volt-e törvénytelen valahol és valakik esetében a végkielégítés kifizetése. Hisz akkor az támogatható lenne és peres úton, törvényesen követelhető vissza az összeg felvevőjétől.

Ha képesek vagyunk higgadt gondolkodásra, rá kell jönnünk milyen káros folyamatok beindítója lehet ez a döntés. S nem lesz ám megállás! Akkor bármilyen "garnitúra" jön majd ezután, utólag és visszamenőleg akármit elrendelhet. Olyan helyzeteket teremtve, amire még latin amerikai típusú társadalmakban sem volt talán példa. Képzeljük csak el, valaki pl. 5 éven belül felvette törvényes végkielégítését. A jogszabályok alapján az járt neki. Most meg visszamenőleg mégsem. Ha időközben ezt az összeget felélte, és most nem tudja visszafizetni, akkor jön majd a végrehajtó? Elviszik ingóságait, vagy a fedelet a feje fölül? S ha esetleg meghalt időközben, akkor az egyenes ági leszármazottakon hajtják majd be, annak ellenére, hogy az elhalálozott már nem is adóalany?  Nem jó ezzel viccelődni kérem! Ez a mai hatalom ostoba és rövidlátó módon az emberi butaságra és gyűlölködésre, a sárga irigységre épít! Egyenlőre úgy tűnik, sikeresen.

Íme az fn.hu-n a szavazás eredménye Klikk ide! A szavazás jelenlegi állása szerint 15.2 % maradna csak meg a törvényesség talaján. A minta persze nem reprezentatív. Ha az lenne, szerintem még szörnyűbb eredmény rajzolódna ki.

 ("Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt javasolja, emeljék fel a 98 százalékos különadó összeghatárát 3,5 millió forintra, amelybe a szabadságmegváltás nem tartozna bele. Az állami és önkormányzati vezetők, valamint az állami és önkormányzati cégek vezetői esetében azonban megmaradna a különadó 2 millió forintos összeghatára a szabadságmegváltással együtt. A különadót öt évre visszamenőleg kellene megfizetni. Az MSZP szerint a jó erkölcsbe ütköző végkielégítéseket 2002. május 17-ig kellene megnézni, mert a akkor kiderülne, hogy nagyjából hatvanmilliós végkielégítéseket vettek fel az akkori kormánytagok.")

Vissza...