Katanics Sándor honlapja

Kioktatott a polgármester

Vita támadt közöttünk a legutóbbi veszprémi testületi ülésen. Napirend előtt azt firtattam, tud-e a polgármester arról, hogy lakópark építését hirdetik a Szerelem-szigeten, látta-e a látványterveket és mit szól azokhoz. S elmondtam persze a véleményem. A polgármester egy 12 évvel ezelőtti testületi ülésen elfogadott előterjesztésre hivatkozott és azzal szembesített, hogy az akkori előterjesztő ugyan tudta, hogy a rendezési terv módosítása ezen a területen közösségi érdeket is sérthet, s mi is halhattuk az előterjesztő bizottsági elnöknek ezt a tényt bejelentő bevezető mondatait, de megszavaztam én is, illetve a mellettem ülő egyik szocialista képviselőtársam a határozatot, tehát mi tettük lehetővé ezt az állapotot.

(A visszamutogatás egészen jól sikerült, mert sok adóforinttal támogatott lakájmédia ezt fel is erősítette és eljuttatta az ügy iránt érdeklődő veszprémiek számára.)

Mondandóm folytatásaként jeleztem, ha hibázom, azt be is ismerem, és közszereplőként akkor azon dolgozom tovább, hogy ez a hiba mielőbb kiküszöbölhető legyen. Nem érzem ugyanakkor azt, hogy az elmúlt 12 év alatt, ami eltelt az akkori döntés óta, nem lehetett volna cselekedni annak a többségnek, aki immár 11 éve vezeti a várost, s aminek én tagja, támogatója nem vagyok.

Az a közösség, aki a Szerelem-sziget környékén él, annak a megbízottai azóta is többször jelezték hivatalosan, hogy problémásnak látják a terület beépítését, s még sem foglalkozott vele érdemben az a személy sem, aki immár 11 éve a testület tagja és bizottsági elnökként majd alpolgármesterként is lett volna számos lehetősége olyan korrekciókra, ami a nemrég megismert beépítési szándékoknál egy elfogadhatóbb megvalósítási formát jelenthetne a számunkra. Nyilván a kérdéses terület beépíthetősége nem most dőlt el és nem is 2005-ben. A rendezési tervben foglaltak szerint viszont most akarnak ott építkezni és felsorolni sem lehet, azóta hány módosítása és átfogó felülvizsgálata zajlott már a rendezési tervnek. S mondjuk ki, igen, az is előfordulhat, hogy olyan mértékben erős egy közösségi igény, hogy a testületnek egy többségi döntéssel akár azt is fel kell vállalni, hogy kártérítést is fizet, hogy megakadályozzon valamit, ha a közérdek úgy kívánja.

Nekem az vethető a szememre, hogy az akkori 27 döntéshozó egyikeként és az akkori többség tagjaként számos egyéb hasznos és a város jövője szempontjából fontos javaslatot tartalmazó helyi rendezési terv - karbantartást, mivel arról rendeletként egyben szavaztunk, elfogadtam. Megjegyzem éppen egy olyan, akkor leginkább a körgyűrűn kívüli beépíthető területeket érintő módosító javaslattal együtt, amit akkor én fogalmaztam meg. A módosító javaslatomról külön szavaztunk, és bizony azt nagy örömmel vettem, hogy a jelenlévő Fideszes képviselők is támogattak egyes frakciótársaimmal ellentétben. Mindezt azért tudom ilyen pontosan felidézni, mert most kikértem én is a jegyzőkönyvet és megnéztem, mi is történt a 12 évvel ezelőtti testületi ülésen. S itt éppen az a lényeg, amit volt szíves a polgármester úr a vita hevében- nyilván tudatosan- elhallgatni. Hat napig készülhetett a válaszra, de ha annyira fontos volt a 12 évvel ezelőtti körülményeket feltárni, megtehette volna, hogy nem csak a maga számára kéri ki az akkori jegyzőkönyvet és magyaráztatja el a hivatallal, mi zajlott akkor, hanem megküldi nekünk, testületi tagoknak is. Nyilván nem emlékezhettem én sem a vita minden részletére és nem volt szép a polgármestertől, hogy az általa megismertekből a Fidesz számára kényelmetleneket mind „elfelejtette” megismertetni 12 év távolából a közvéleménnyel. A magam eszközeivel az érdeklődők számára –röviden- ezt megteszem akkor most én.  Jöjjenek tehát kioktatás helyett a szigorú tények.

A Fidesz tagjai akkor ugyan nyújthattak volna be a Szerelem-szigettel kapcsolatos problémának megoldására módosító javaslatot, de nem tették meg azt. A vezérszónokuk több módosító javaslatot is megfogalmazott a testületi ülésen, de azok egyike sem ezzel a témával foglalkozott. S mivel a más irányú módosítókat nem fogadta el a többség, megsértődtek a Fidesz képviselői, s az egész előterjesztésről – amiben számos Veszprém jövője szempontjából fontos javaslat is volt- szavaztak nemmel. Már akik jelen voltak. Mert az akkori Fidesz frakció két tagja az öt főből jelen sem volt ennek a kérdéskörnek az eldöntésekor, ennyire sem érdekelte őket Veszprém akkori rendezési terve, vagy a Szerelem-sziget közelében élők problémája.

Összefoglalva: fókuszba sem került az ülésen ez az ügy és az akkori civil szervezet vezetője, aki ma alpolgármester el sem jött a testületi ülésre és így szót sem kért, nem ecsetelte, mi a gondjuk ezzel a beépítéssel, pedig megtehette volna. S megismétlem, az elmúlt 11 évben szinte megszámlálhatatlanul sok alkalommal módosította a testület a rendezési tervet, és ha a legfontosabb bizottságok egyikét vezető volt civil szervezeti vezető, jelenleg alpolgármester asszony tényleg az érintetteket akarta volna képviselni, akkor több tucatszor tehetett volna módosító javaslatot.

Hát így állunk polgármester úr! S ha nem lenne egy kézzel vezérelt, közpénzekkel kitömött médiájuk, s korrekt feltételek mellett vitathatnánk meg ezt az ügyet is a nyilvánosság előtt, azt hiszem, Önnek kellene a mai helyzet kialakulása miatt elnézést kérnie.

Katanics Sándor

Veszprém-Kádárta 

Telefon: 
20-321-2829 

E-mail: 
sandor.katanics@gmail.com

Hányan olvasnak most?

Oldalainkat 37 vendég és 0 tag böngészi

Látogatók száma

Cikkmegtekintések találatai
135664

Keresés

Copyright © 2016. Katanics Sándor