Katanics Sándor honlapja

Királyszentistvánon a „Tiszta Európa Program” simán megbukott

Tegnap reggel egy 17 fős látogatócsoport érkezett az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás (összesen 158 település alkotja) királyszentistváni hulladékkezelő telepére. A látogatók között két közeli település polgármestere is jelen volt. S ott voltak a legaktívabb tagjai egy közösségi oldalon szervezett nyitott csoportnak.

(ELEGÜNK VAN A SZEMÉTSZAGBÓL!!! Összefogás a tiszta levegőért!)

A csoportot megerősített biztonsági szolgálat fogadta. A hulladékkezelőt működtető nonprofit kft. igazgatója nem volt jelen, de a telep üzemvezetője és környezetvédelmi referense igen. S ott volt a társulás vezetője, Czaun János is, aki szereti neki alkalmas időpontban, személyesen fogadni az előre bejelentett csoportokat.  A kezelendő hulladék „útját követő” bemutató megtekintése előtt munkavédelmi oktatásban részesült a csapat. S kapott mindenki egy frissen vásárolt láthatósági mellényt, hogy a munkagépek kezelői időben észlelhessék, valamit a zárt csarnokokban kötelezően viselendő fejvédő sisakot.  A vezető narancssárgát, a vendégek fehéret.

A munkafolyamat megtekintése a látogatók közül nem hozott lázba senkit. Későbbi megnyilvánulásokból nyilvánvalóvá vált, a rutinszerűen elmondott panelmondatok nem hatották meg a vizitre érkezőket. Példaértékű volt pedig az igyekezet. A látogatókat fogadók mindent megtettek azért, hogy a hetek (sőt évek) óta az elviselhetetlen szagokra, bűzre okkal panaszkodó és a környéken élő, legfelháborodottabb lakóknak segítsenek a felgyülemlő indulatok levezetésében.  Miután a csarnokon túljutottunk volt, akinél elszakadt a cérna és keményebb szavak kíséretében nyilvánította ki, nem arra kíváncsi, amit szeretnének vele elhitetni, történetesen, hogy itt minden előírás szerint zajlik, hanem arra, mikor szűnik meg az elviselhetetlen szag és az éjszakai munkák zaja.  (A biztonsági szolgálat több tagja figyelmesen követte, mikor kell esetleg közbelépni. Végül is nem kellett, hiszen a felemelt hangú megjegyzéseken, kérdéseken kívül nem történt semmi, ami beavatkozásra adott volna okot.)

A 21-28 napos ciklusú biológiai érlelőket kívülről jártuk körül, majd a hulladékkezelő területének a szélére is kimehettünk, de a lerakóra nem, mert munkavédelmi bakancs nem volt a látogatóknál.  (Ha lett volna, sem mehettünk volna szerintem fel. Legközelebb azért viszünk.) Fényképeket az előre bejelentett udvarias kérést tiszteletben tartva nem készítettünk.  A csoportot vezető társulás elnöke ugyan azt állította, hogy ha média be akar jönni felvételeket készíteni, azt előzetes jelzés után megteheti, de nem emlékszem, hogy ilyesmire az átadás pillanatai óta a mai napig lett volna példa.

A sétát követően jött az étteremben egy kulturált vita. Le a kalappal a látogatók előtt. Indulatmentesen tették világossá, hogy azt kapták, amire számítottak. Meghallgatták higgadtan, hogy a Tiszta Európa Program keretében létesült hulladékkezelő épp az elnök intézkedéseinek köszönhetően még korszerűbb is, mint más nyugat európai hulladékkezelők a megvalósítás idején, de számukra most is egyértelművé vált, hogy az elviselhetetlen bűz innen ered.  Az, hogy ezt a pénzhiány okozza-e, amit a tájékoztatást adók tagadtak, sőt éppen az ellenkezőjét állították, miszerint folyamatosan jelentős összegeket költenek a fejlesztésre, vagy az, hogy a technológia akkor nem működik, amikor nincsenek látogatók, vendégek a hulladékkezelő területén, az mellékes. Számukra az a fontos, hogy rövid határidőn belül szűnjön meg az életüket ellehetetlenítő szag és zaj, mert ha nem, további, határozott tiltakozó lépéseket fognak tenni. Számos ötlete is volt a látogatóknak, az elnök többet megfontolásra érdemesnek is tartott és ígérte, lesz hamarosan egy emlékeztető, amiben mindezek rögzítésre kerülnek. Ha tényleg lesz, akkor az felkerül azonnal a közösségi oldalra, a csoportfalra, mindenki tájékoztatását segítve ezzel is.

Csak pár megjegyzés zárásként. Kiderült, hogy a hulladékkezelő létesítése előtt, a terület rekultiválása gyanánt iszonyatos mennyiségű földet vittek el és létrehoztak egy 4 méter mély gödröt 66 ezer négyzetméteren. Az elhordott talaj helyett új termőréteg nincs, úgyhogy hiába is telepítenek a kezelő takarása érdekében őshonos fákat, azok csemete korukban mindig elpusztulnak. (Szerintem ténylegesen senki sem tudja ellenőrizni, mikor és mennyi telepítés történt eddig, mekkora összegben.) Bár egyszer sem mondta ki a tájékoztatást adók közül senki sem, teljesen világossá vált, hogy a szag a biológiai érlelőből, annak kihordásakor kiszállított szerves anyagok miatt van, ami a lerakott szemét fedésére szolgál, hiszen nem célszerű az oda hordott meddő földdel sem feltölteni a lerakót. (Nem ez a cél, ahogyan el is hangzott.) A meddő vöröses színű föld, ami a következő jó néhány évben elegendő lesz bizonyos munkálatok elvégzéséhez, a füredi mélygarázs építésekor kitermelt föld. Az került ide és azt tárolják a csurgalékvíz tároló mögötti területeken.  A madarak ezrei, amik jól láthatóan rendszeresen táplálkoznak a lerakó felületéről és folyamatosan repkednek a munkagépek körül, költőhelyként is használják a környező területeket. Az, hogy mekkora fertőzésveszélyt hordoznak, arra az elhangzó kérdések ellenére sem hangzott el semmi érdeminek tekinthető válasz. Nyilván rágcsálók is vannak a területen szép számmal, de mi egyet sem láttunk. Meleg volt nagyon. Felvetődött az egymás közötti beszélgetések során az is, ha a területtől alig pár kilométerre található Balaton partjára tervezett sok százmilliárdos turisztikai fejlesztések sorsa mi lesz, ha közben a széljárás változásainak köszönhetően oda is gyakran jutnak majd el ezek a kínzó szagok? Ha nem változik ez a korszerűnek mondott, de valójában látványát tekintve a 30 évvel ezelőtti lerakók látványát idéző feldolgozó és tárolási forma, óriási botrányok várhatók. Nem lesz egy olyan turista sem, aki akár egyelten éjszakát is a savanyú kukaszag kellős közepén akar majd a Balatonnak ezen a szakaszán eltölteni.

A számomra legvadabb megjegyzésekkel zárom. Hallgatva az elhangzottakat, nekem az volt a legmeglepőbb mondata a társulás elnökének, hogy nálunk egészen más a kukák tartalma, mint ott, ahol tényleg működik a Tiszta Európa Program. A bűz is nyilván azért van, mert sokkal több a környék kukáiban a szerves anyag, mint más európai országok kukáiban. S az is ijesztően hatott, amikor az elnökben - bizonyos képek láttán, amit a látogatók egyike mutatott be,- az a szörnyű gyanú támadt, hogy némely alkalmazottak, kijátszva az előírásokat, saját szakállukra, a kezelési folyamatokat kikerülve azonnal kiviszik (válogatás nélkül) a lerakó területére a beérkező szemetet. A telep üzemvezetője ezt a gyanút azonnal eloszlatta, kiállt az ott dolgozók mellett, hiszen minden be van a területen kamerázva és mindent látni lehet. Ha valaki nem előírásszerűen teszi a dolgát, azt azonnal előveszik. 

 

Amíg nem törlik ezeket az oldalakat –mint szép, de meg nem valósuló ígéretek- érdemes áttanulmányozni:

Tiszta Európa Program

Hulladékkezelő központot adtak át...

Csillog-villog, nem büdös

Katanics Sándor

Veszprém-Kádárta 

Telefon: 
20-321-2829 

E-mail: 
sandor.katanics@gmail.com

Hányan olvasnak most?

Oldalainkat 38 vendég és 0 tag böngészi

Látogatók száma

Cikkmegtekintések találatai
135463

Keresés

Copyright © 2016. Katanics Sándor