Katanics Sándor honlapja

Ahol a büdös, ott a meleg

Nos, egyszerű emberek között hallottam gyerekkoromban ezt a mondásfélét. Lexikonokban nem igazán lelhető fel. Annyi bizonyosan van benne, hogy ha nagy a meleg, akkor felgyorsulnak a bomlási folyamatok. S ami szerves, s a kánikulában fedetlenül hever, az bizony hamar elkezd bomlani és büdösödni.

Amikor nagy nehezen sikerült megtalálni a Királyszentistváni népszavazás után a hulladékkezelő, a köznyelvben inkább hulladéklerakó helyét, sokan hittek azoknak az ígéreteknek, hogy lehet ma már korszerű körülmények között is megvalósítani a hulladéktárolást. Nem lesz érzékelhető az egészből majd semmi, hiszen szerves anyag feldolgozás nélkül ki sem kerülhet a szabadba, a csurgalékvíz megfelelően lesz elvezetve és egyébként semmi sem fog látszani, mert zöldfelület, lombos fák veszik majd körül az egész telepet. Nyugaton számos jó példa van erre. Nálunk sok milliárdért úgy tűnik, valahogy mégsem sikerült mindezt megvalósítani.
Egy év után újra háborognak a Királyszentistváni hulladékkezelő felől jövő szagok miatt. Nem csoda, iszonyatos a meleg és néha fúj is a szél, viszi a szagokat a szélrózsa minden irányába. Tavaly ilyenkor is háborogtak.
Összejöttek az illetékesek, néhányan szemrebbenés nélkül a népek szemébe is hazudtak, tagadták, kicsinyítették a bajt, de vizsgálatot ígértek, miután a nép nem engedte magát és kötötte az ebet a karóhoz. Szak(g)értőt is alkalmaznak –ezt egy közösségi oldalon a háborgók által létrehozott portálon olvastam- , aki ha bejelentés érkezik, megy felderíteni, valóban érezhető-e a savanyú kukaszag, az ablakok kinyitását lehetetlenné tevő, rothadásból eredő bűz. 
Nyilvánvaló, hogy nem tévednek a hulladéklerakó környékén élők. Nemcsak Litéren, Balatonfűzfőn, Papkesziben és Királyszentistvánon érzik a szörnyű szagokat, érzik azt távolabb, néha még a megyeszékhelyen is. 
A probléma viszont nem kerül újra elő. Sokan szeretnék a nagyobb nyilvánosságot, hátha az megoldja égető gondjukat. Csakhogy már valójában nyilvánosság sincs. A közösségi oldal és egy-két, a tavalyi hazugságokat is feltáró helyi internetes portál kevés ahhoz, hogy nagy nyilvánosság előtt leplezze le a szemfényvesztőket, a csalókat. Nagy országos média kellene, aki a botrányt oknyomozó riportok sorozatában tárja fel. A fórumon hazudozó pártkatonák ettől viszont már nem kell, hogy tartsanak. Mióta a demokráciát megélni nem, csak eljátszani engedik, s a hivatalok élén is a párt emberei ülnek, nem igazán van mitől tartani. A kánikula meg csak elmúlik hamarosan és jönnek majd a hideg, fagyos napok. S a hőmérséklet csökkenésével lassul a bomlás is. Aki pedig el akar és el tud költözni, télen próbálja meg értékesíteni a gyanútlan vevőnek a házát.

Katanics Sándor

Veszprém-Kádárta 

Telefon: 
20-321-2829 

E-mail: 
sandor.katanics@gmail.com

Hányan olvasnak most?

Oldalainkat 42 vendég és 0 tag böngészi

Látogatók száma

Cikkmegtekintések találatai
135636

Keresés

Copyright © 2016. Katanics Sándor