Katanics Sándor honlapja

Sajtószabadság és taxizás közpénzen

A sajtószabadság ünnepe előtt napokban vetem papírra, igazán nagy szégyen az ránk nézve, ahogyan napjainkban hagyjuk megkérdőjelezni elődeink sajtószabadságért vívott, áldozatos küzdelmeinek valódi értelmét. Kedden Veszprémben ismét egy sajtóst díjaznak. Csak remélni merem, hogy nem azt, akit persze gondolkodás nélkül felterjesztettek erre a kitüntetésre felelősnek mondott főnökei.

Persze, miként is lehetne az egy percig is felelős magatartást tanúsító, aki például éppen ennek az állítólag köztiszteletben álló újságírónak a „védelme” érdekében képes volt (vélhetően) a Fidesz kérésére egy Fidesz közeli portálon írásba adni - egy csúsztatásokon alapuló, gondosan kreált hír alapján- egy ostoba, hazugságoktól sem mentes nyilatkozatot. Ez az állítólag köztiszteletben álló újságíró az elmúlt hetekben (írtam róla) simán közölt egy olyan állítást, hogy tényekkel igazolta az alpolgármester, hogy a bírálói által felhozott vádak alaptalanok. Közben meg sem győződött arról, hogy amit az alpolgármester elmondása alapján leírt, azok nem hogy nem tényszerűek, hanem az alpolgármester saját bőrének a mentegetésére szolgáló félrebeszélések csupán. Ha működne az ilyen emberekben az újságírói etika, azt kellett volna inkább megkérdezni, miért nem tartja fontosnak a polgármester és maga az alpolgármester is, hogy egy képviselő által írásban megfogalmazott, dokumentumokkal alátámasztott indítványa alapján, lefolytassanak egy belső vizsgálatot. Nyilván azért nem, mert tudják mindannyian jól, akkor kiderülne a disznóság. S félő, hogy a hatóságok sem különbek mára. Szakmájukat egyre többen elárulva, nem az esküjük szerint végzik munkájukat, hanem politikai instrukciók alapján. Nézem, mit közölt a legutóbbi, immár éves szinten 30 millió forint közpénznél is többet felemésztő, ingyenes és közéletinek mondott hetilap.

Ezúttal az alpolgármester a választókerületében lévő nyugdíjasházban osztott, nyilván közpénzből vásárolt virágokat. Mindez a címlapra fért jó nagy képpel, bár nyilvánvalóan lapzárta után történt az esemény. Mindegy is, a tudósító, a fotós, s felelős szerkesztő - mindez a feladatkör persze szigorúan egy személyben- ettől is remélheti, ő lesz az idei szabad sajtó díjas városunkban. No, meg attól is, hogy mertem egyéb fórum hiányában a közösségi oldalon keményebben kritizálni égbe kiáltó és okkal megvethető szervilizmusát. (Amit a Fideszes többség, köztiszteletnek örvendőként bemutatva őt kíván védeni, jól felfogott érdekét szem előtt tartva.) Na, de hogy miért is írom, vélelmezem, hogy az e heti ingyenes hetilapban címoldalon szereplő virágosztogató alpolgármester közpénzből osztogat még virágot is? Mert azt most már konkrétan tudom, hogy taxizni is közpénzen taxizik. Megkérdeztem a Pénzügyi Iroda vezetőjét írásban, hogy az elmúlt 3 hónapban ki és mennyit taxizott közpénzen. Érdekes módos kiderült, hogy a virágokat osztogató veszprémi alpolgármester, 2016.november, december és 2017. január hónapokban 26 alkalommal vette igénybe a Bakony Taxi Egyesület személyszállítási szolgáltatását összesen 37. 465 Ft értékben. Mondhatnák, ez bagó összeg, s kit érdekel. No de nem árt azt is tudni, a város alpolgármestere nem éppen csekélyke összegű havi tiszteletdíjat is kap az adófizetők pénzéből, mindezt havonta még egy jelentős mértékű összeggel, az un. költségtérítéssel megspékelve.

Ez volt 2014 őszén: „A polgármester előterjesztésére titkos választással megválasztották Némedi Lajost és Brányi Máriát alpolgármesternek, nekik 598.300 Ft illetményt és 89.700 Ft költségtérítést szavazott meg a képviselőtestület.” Ez van 2017 januárja óta a polgármester előterjesztése alapján: „Javaslom az alpolgármesterek havi illetményét 797.800,- Ft összegben (polgármester illetményének 80%-a), költségtérítésüket pedig 119.700,- Ft összegben (az illetmény 15%-a) 2017. január 1. napjától megállapítani.”

Katanics Sándor

Veszprém-Kádárta 

Telefon: 
20-321-2829 

E-mail: 
sandor.katanics@gmail.com

Hányan olvasnak most?

Oldalainkat 99 vendég és 0 tag böngészi

Látogatók száma

Cikkmegtekintések találatai
135824

Keresés

Copyright © 2016. Katanics Sándor