Katanics Sándor honlapja

Kevés a méz a madzagon

Azt is írhatnám, a madzagon már csak nyomokban található méz. Mégis elégnek tűnik a tömegek megszédítéséhez ez a mikroszkopikus mennyiség is. Bevezetésemből talán még nem mindenki jött rá, de éppen a veszprémi ”nagy” adócsökkentésről akarok pár sort megosztani olvasóimmal.

Az október végi közgyűlésen az előterjesztések között szerepelt a város helyi adórendeletének módosítása. Az un. kommunális adó újragondolásáról volt benne szó. A pénzügyi bizottsági üléseket vezető Fideszes alelnök már a bizottsági ülésen is akkora lelkendezést csapott, mintha Veszprém lakói soha nem látott anyagi jólét eljövetele előtt állnának. Bejelentették, hogy a 30 m2 alapterületnél kisebb lakóingatlanokban élők, az eddigiekkel ellentétben nem kell, hogy fizessék már ezt az adót. S kedveztek még a 130 és 150 m2 alapterületű lakások tulajdonosainak is. Ők az eddigi évi 13 ezer Ft helyett 8 ezer Ft-ot kell, hogy fizessenek a következő évtől. Szóval nemcsak a legnehezebb körülmények között élők terheit csökkentették évi 5 ezer forinttal, hanem a középosztály egy részének terheit is. Gondosan kiszámolták, hogy a 30 m2 és az alatti lakások tulajdonosaitól ( 497 db) elmarad ezután 2.485.000 Ft bevétel. A 130 és 150 m2-en élő 397 tulajdonostól pedig 1.985.000 Ft lesz a bevételkiesés. Ugyanakkor, ha felemelik a 150 m2 feletti alapterületű lakásokkal rendelkezők évi 13 ezer Ft-os adóját évi 20 ezerre, akkor bejön plusz bevételként 3. 864.000 Ft. A bevételkiesés így összesen 606.000 Ft. Tessék megkapaszkodni, fejenkénti átlagban tehát minden veszprémi kapott éves szinten nem egészen 10 Ft, azaz tíz forint adókedvezményt. 

A javaslatot megszavaztam persze magam is, mert az irányt helyesnek vélem. A legrászorultabbakat ne terheljük ezzel az adónemmel. Azon viszont vitatkoztam, hogy miért kapnak a 130 és 150 m2 közöttiek is évi 5 Ezer Ft kedvezményt. Azt ecsetelgettem, sokkal inkább kellene a rászorultságot, mint alapot figyelembe venni és ahol indokolt, ott kedvezményt adni. Azt tapasztalom, hogy nem ez az adóforma terheli meg a nagyobb alapterületen élőket. (Legtöbbjük például két autót is tart, a gépjárműadók fizetése jóval nagyobb kiadás s mégis vállalják az életformájuk megtartása érdekében sokan azt is.) Amikor szóba hoztam, hogy a 70 m2 alattiak akár mind is kedvezményt kaphatnának, akkor lényegében az volt a hivatalos válasz, ők túl sokan vannak. A közgyűlési vitában, miután elmondtam kételyeim, a polgármester úgy reagált, éppen a Kádártán és Gyulafirátóton élők azok, akiket a 130 és 150 m2 közötti alapterületen élők közül a leginkább érint a kedvezmény. Érthettem ezt akár úgy is, miért vagyok én ellensége azoknak, akik közül a kádártaiakat 12 éven át egyéni választókerületi képviselőként képviselhettem is. Reagálásomban elmondtam, meg érinti ez a Jutaspusztán, Szabadságpusztán és még a város más pontjain élőket, de szerintem nem ez a lényeges, hanem hogy rászorulnak-e adókedvezményre az érintettek, vagy sem. A lakájmédia egyik jeles képviselője a városi hetilapban mindezekből csak azt tartotta fontosnak megírni, amit a polgármester mondott. Azt, hogy értelmes vita is volt, azt nem, mert végül is csak én bátorkodtam jelezni kétségeim. Aki megszólalt még, az előadta, hogy ő rosszul jár, mert neki emelkedik az adója, de lelkesen támogatja azt. Kár, hogy ez sem hiteles tőle. Nem is olyan régen írtam meg róla, egy a közösségi oldalon tett bejegyzése alapján, hogy ő mennyire nagy híve a Fidesz családpolitikájának. Saját nyilatkozata szerint szinte semennyi adót sem fizet. Sajnos a vagyonbevallása alapján nem tudjuk ellenőrizni, hogy mennyiből nem fizet semmit, mert nem él azzal a lehetőséggel, hogy nyilvánosságra hozza a város honlapján, miből, mennyiből él pontosan. Az újságírók meg hiába tekinthetnek be a bevallásába, valamiféle furcsa ok miatt, ez a téma mostanában őket egyáltalán nem érdekli.

No, én "bevállalom" a közellenség szerepét ezzel az adócsökkentési hazugsággal kapcsolatosan is. Szerintem ugyanis a város bevételi forrásaiból futná többre. S hiába mondtam, hogy a kis- és középvállalkozások segítése is nagyon fontos lenne, mert még mindig nem „pezseg” Veszprém közel kétezer millióból szürkévé tett belvárosa, erre nem volt érdemi reakció. Azért az emberek érzik, hogy nem stimmel valami ebben a történetben. Gondolom hosszasan kérdezgethették a városlakókat az utcán, mire 3-an is hajlandóak voltak valami közölhetőt mondani az évi 25 millió adóforintunkkal támogatott városi hetilap számára. Volt, aki okkal a csökkentés jelentőségét firtatta, mások azt észrevételezték, hogy vajon honnan veszik el ezt az összeget. Vélhetően fogalmuk sincs úgy általában arról, mekkora pénzeket tapsolnak el egészen felesleges, vagy vitatható célokra a Fidesz többségű testület tagjai, miközben ezt a hatvanezer emberre adott hatszázezer Ft adókedvezményt jelentős mértékűnek állítják be. Csak egy példa. 15 milliót az októberi közgyűlésen újra megszavaztak az ebben az évben már 18 millió (adó)forintot kapó veszprémi focinak, mert egy osztállyal feljebb jutottak. Igaz, azóta meccset tudomásom szerint sem itthon, sem idegenben nem sikerült nyerni. Majd, ha lesz új stadion.

 

Katanics Sándor

Veszprém-Kádárta 

Telefon: 
20-321-2829 

E-mail: 
sandor.katanics@gmail.com

Hányan olvasnak most?

Oldalainkat 73 vendég és 0 tag böngészi

Látogatók száma

Cikkmegtekintések találatai
135666

Keresés

Copyright © 2016. Katanics Sándor