Katanics Sándor honlapja

Válasz Veszprém polgármesterének

A szeptemberi közgyűlésen a költségvetési rendelet módosítása kapcsán kérdést intéztem a város polgármesteréhez. Megkérdeztem, az októberi népszavazás kapcsán mennyit költött az önkormányzat hirdetésekre, telefonhívásokra és a minden veszprémi háztartásba eljuttatott polgármesteri levélre. Nem tudtak a közgyűlésen választ adni a kérdéseimre. Mivel megjött 15 napon belül az írásos válasz, azt most közzé teszem. S közzé teszem persze, az előbb elektronikus módon elküldött válaszomat is a polgármester számára.

Tisztelt Polgármester úr!

Nekem küldött levelét úgy kezdi, hogy „demokrataként” meggyőződése, hogy „a népszavazás egy szabad társadalom legfontosabb kiváltsága”. S azt is fontosnak tartja leírni és tudatosítani, hogy „a döntéseknek többségi akarat alapján kell megszületnie”.

Ha esetleg elfelejtette már, emlékeztetem, Önt 2014 őszén Veszprém szavazókorú állampolgárainak nem egészen egyötöde választotta meg Veszprém polgármesterének. A választáson résztvevők többsége ugyan a Fidesz jelöltjére adta le szavazatát, de az önkormányzati választáson még a veszprémiek 36%-a sem vett részt. A jogszabályok alapján viszont az a döntés érvényes és eredményes volt.

Igaz, hogy a Fidesz jelöltjeként vált polgármesterré, de esküje alapján már nem csupán a Fidesz szavazóit, hanem az egész várost, annak minden polgárát kell képviselnie! A népszavazási kampányban, sajtónyilatkozataiban megkérdőjelezte a demokrataságát azoknak a pártoknak és ebből következően azoknak a képviselőknek is, amely pártok és képviselőik a népszavazástól távolmaradásra biztattak. Pedig a távolmaradás is véleménynyilvánítás. S a véleményt, bármilyen formájú is az, egy demokratának minden körülmények között tisztelnie kell!

Veszprémben sokan és többféle módon mondtuk el, miért maradunk tudatosan távol ettől a gyűlöletre és félelemre épített álnépszavazástól.  Az, hogy a helyi médiában szinte semmiféle módon nem jelenhetett meg a szavazással kapcsolatos magatartásunkról és okairól szinte semmi, azt bizonyítja, már a sajtószabadságot sem tisztelik Önök, akik elérték, hogy a helyi média, kenyérféltés miatt, nem mer olyasmit megírni, ami a hatalom helyi megjelenítői véleményével ellentétes. A népszavazást, mint a demokrácia egyik legfontosabb alapintézményét ezzel a népszavazással végleg a porba taszította éppen az a Fidesz és az a kormány, amelynek Ön feltétlen híve, kiszolgálója.

Azt írja nekem küldött levelében, hogy joggal lehetünk „büszkék a veszprémiekre”, akik élve választópolgári jogukkal, közel 20 ezren vettek részt a népszavazáson és éltek szavazati jogukkal. Aki demokrata, azokat a városunkban élőket is veszpréminek tekinti, akik érvénytelenül szavaztak (igen sokan –közel kétezren- tették ezt), és azokat is, akik távol maradtak egy olyan népszavazástól, ahol-ha elmennek- egy olyan kérdést tettek volna eléjük, amire meggyőződésünk szerint, felelősen gondolkodó állampolgárként sem igennel, sem nemmel nem lehetett válaszolni. Az Ön kormánya sem képes a mai napig felfogni, hogy magyarok azok is, akik nem vettek részt ebben a 17 milliárdot felemésztő cirkuszban.

A legutóbbi és igen csak gyengécske eredménnyel záruló városi konzultáció költségeit (2 millió Ft), legalább megszavaztatta azzal a képviselőtestülettel, amelyiknek a Fideszes többsége egyébként láthatóan nem igényli, hogy bármiben is kikérjék a véleményét, mielőtt a nevében cselekszenek.

Meglep, hogy ezúttal a népszavazáshoz felhasznált összegeket, úgy költötte el, hogy még csak utólag sem kérte a többsége hozzájárulását ehhez a felesleges bizonyult pénzköltéshez, s ha nem kérdezek rá, még a valós költségeket is elhallgatja a nyilvánosság elől.

 

Az évi 25 millió Ft közpénzt felemésztő városi hetilap heteken át manipulálta a „felelős szerkesztő” felelőtlen publikációi és tudósításai alapján a félelemkeltő és hazugságokra épülő glosszáival és tudósításaival a veszprémieket. Önt, ez demokrataként mégsem zavarta. S úgy látszik azt a tényt sem sikerült tudomásul venni, hogy a népszavazás eredménytelen és érvénytelen volt Veszprémben és országosan is. A népszavazás a Fidesz által alkotott jogszabályok szerint lett érvénytelen és eredménytelen. Mégis úgy értelmezik – válaszlevelében Ön is - a szavazás eredményét, mintha a feltett kérdés alapján újabb felhatalmazást kaptak volna.

Tisztelettel: Katanics Sándor

 

Katanics Sándor

Veszprém-Kádárta 

Telefon: 
20-321-2829 

E-mail: 
sandor.katanics@gmail.com

Hányan olvasnak most?

Oldalainkat 317 vendég és 0 tag böngészi

Látogatók száma

Cikkmegtekintések találatai
135400

Keresés

Copyright © 2016. Katanics Sándor