Katanics Sándor honlapja

Veszprém polgármestere is beszállt a gyűlöletkampányba

A Fideszközeli Vehir a napokban interjút közölt a polgármesterrel. Ebben kiemelt mondatként szerepel a város első emberének az alábbi gondolata (ha lehet ezt gondolatnak nevezni egyáltalán). „Az, hogy vannak olyan pártok, akik azt mondják az embereknek, hogy ne menjenek el szavazni, és nem fontos a véleményük, szerintem becsapják a választókat és méltatlanok a demokrata jelzőre.”

Mi következik ebből a mondatból? Az, hogy nem csak azok a pártok, hanem azok az emberek sem demokraták, akik azt mondják, hogy ne menjenek el a választók erre az álnépszavazára. A polgármester tetézve a bajt, még hazudik is, amikor azt állítja, ellenzéki pártok a szavazástól távol maradásra biztatással azt mondják valójában, hogy nem fontos a választók véleménye. Ennek éppen az ellenkezője igaz. A távolmaradással ezúttal az Európai Unió melletti kiállásukat jelzik sokan. A szavazáson ugyanis olyan kérdést tettek fel, aminek semmi értelme, az nem kötelez senkit semmire, csupán Orbán és a Fidesz politikai érdekeit szolgálja. S sajnos ott tarunk, hogy egy érvénytelen szavazás könnyen érvényesíthetővé válik, legalábbis a Nemzeti Választási Iroda „útmutatója” alapján erre komoly az esély.

A rendszerváltás előtt kötelező volt szavazni. Aki nem ment el, illetve nem tudta hitelt érdemlően igazolni, hogy miért nem vett részt egy szavazáson, azt a rendszer ellenségének tekintették. Akkoriban is mondtak olyasmit, hogy nem demokrata, aki ilyet tesz. Azt nem tudták megakadályozni, hogy páran, akik óvatosabban voltak ellenzékiek, a fülkék magányában (ha volt fülke), merjenek érvénytelenül szavazni. Pár ezrelék volt csupán ennyire bátor. Az ő szavazataikat rendszerint eltüntette a hatalom. Mintha nem is lettek volna.

Most ugyanez az irány van napirenden. A Fidesz már nem is leplezi és úgy viselkedik, mintha egypártrendszer lenne Magyarországon. Előbb-utóbb még az alaptörvényébe is belefoglalja, hogy az a nemzet ellensége, aki nem a nép által támogatott Fidesz kénye-kedve szerint óhajtja használni szavazati jogát. 

Tudomásul kellene venni Veszprém polgármesterének, hogy ő esküje szerint minden veszprémit kell, hogy képviseljen. Nemcsak a Fideszt megszavazó veszprémit. Azt is, aki szerinte nem demokrata és él azzal az alkotmányos alapjogával, hogy véleményt nyilvánít olyan módon, hogy magát és másokat is távol tartja egy manipulált, hazug népszavazástól. Ma mi vagyunk az ellenség! Holnap persze már az is, aki elmegy és érvénytelenül szavaz. Ma csak azzal van baj, aki a Fidesz ostoba és hazug, s igen költséges kampányának nem dől be és távol marad a szavazástól, s ezzel veszélyezteti azt a célt, hogy a Fidesz elnöke ne legyen elégedett, mert ő száz százalékos részvételnél lenne csupán boldog. Holnap, a szavazás után azzal is baj lesz, aki jól lesz képes érvénytelenül voksolni és még el sem lehet majd csalni az érvénytelen szavazatát. Azok sem lesznek demokraták, ez csupán csak idő kérdése.

Miért nem érti meg a város első embere, hogy ez nem nemzeti ügy, csupán az ő pártjának a hazug pártpolitikája? Brüsszelnek üzenni nem nemzeti ügy. A brüsszeli emberek csak olyanok, mint a veszprémiek. S az Európai Unió, aminek az előírásaitól kellene rettegnünk is mi, veszprémiek vagyunk. Ha korrekt volna a bábalkotmánybíróság által és bábkúria által átengedett népszavazási kérdés feltevése, ami valójában a Fidesz népszavazási kérdése, akkor talán arról kérdeznének, akarja-e, hogy az Európa Parlament vagy az Európai Tanács eldönthesse-e ezt a kérdést.  Merthogy ezek a döntéshozó szervek és ennek része a magyar kormány is. Ha már arról beszélünk, ki demokrata, akkor nézzen körül előbb a polgármester a saját háza táján. Az a soraikban ülő Fideszes képviselő, aki biztos, ami biztos, még vissza is akart tolatni az elgázolt migránsokra, s aki a napokban önvallomást téve jelezte, hogy ők bizony az érvénytelen szavazásra vagy a távolmaradásra buzdító plakátokat letépik, ezzel a rongálás vétségét elkövetve, az miért nem érdekli?

S miért az a probléma, ha vagyunk néhányan, akik rámutatunk ennek az álnépszavazási történetnek a tarthatatlan hazugságaira? Nem élsportolót kellene magad mellé állítani polgármester úr, a város jelképét megjelenítő pult mögé bújva, hanem a veszprémiek mindegyikét! Azokat is, akik élve jogukkal, távol tarják magukat és másokat is attól, hogy cinkosaivá váljanak a gyűlölet magvait mélyre elvető, orbitális hazugságnak.

A népszavazás intézménye fontos demokratikus alapjog. Azzal nem a kormánynak kellene élni. Javaslom értelmezni az alábbi sorokat. Szerintem képes vagy rá. Igazán megpróbálhatnád!

„A népszavazás (ritkábban használt nevén referendum) a választópolgárok akaratának az érvényesítése, a demokráciának (népuralomnak) közvetlen eszköze. A közhatalom önkényével szemben betölti a fékek és az ellensúlyok legjelentősebb szerepét. Az alkotmány szabályozza, hogy mely témákat szükséges és/vagy tilos népszavazásra bocsátani, ezért kiírása az alaptörvényből kifolyólag lehet kötelező vagy kezdeményezhető.” Persze valójában nálunk már alkotmány sincs. Csak egy Fidesz által elfogadott alaptörvény, amit érdekes módon nem tartott fontosnak a hatalom népszavazáson megméretni.

A nyitó képhez képest alaposan megváltozott a kitelepülő pult kinézete, ami mögött még két hete is feszített a polgármester. Akkor még lehetett tudni, hogy a Fidesz politikusaként kampányol. Pár nappal ezelőtt, Gulyás Pétert maga mellé állítva, már Veszprém jelképeit használva tette mindezt. Súlyos hiba összekeverni a pártpolitikát a városvezetői feladataival! A Fidesz közösségi oldalán már szeptember elején megkezdődött a közellenség gyártás. Engem, Hartmann Ferit és Kész Zoltánt már akkor nem tekintettek demokratának. Megjegyzem az általuk illusztrációként is használt DK kitelepülő pultját a saját pénzünkből vásároltuk. Kétlem, hogy a polgármester előtt lévő pultot a polgármester a saját zsebéből finanszírozta volna. 

 

 

Katanics Sándor

Veszprém-Kádárta 

Telefon: 
20-321-2829 

E-mail: 
sandor.katanics@gmail.com

Hányan olvasnak most?

Oldalainkat 128 vendég és 0 tag böngészi

Látogatók száma

Cikkmegtekintések találatai
135585

Keresés

Copyright © 2016. Katanics Sándor