Halálos sebek

2011-09-14 19:30:37

5 olyan súlyos hibája van a kormányzat fix árfolyamos végtörlesztéssel kapcsolatos elképzelésének, amelyek közül már egy is kellően indokolná a tervezet elvetését. Ismerős bizonyára a történet, amelyben egy kis falucskának előkelő látogatója akad, a királyi család egy tagja. A polgármester pedig szabadkozik a hercegnek, hogy nem tudják az etikett előírásai szerint ágyúlövésekkel üdvözölni.

„Ezer és egy oka van annak, hogy nem tudunk ágyúlövésekkel szolgálni, felség” – mondta a polgármester. „Először is, nincsenek ágyúink.”

„Elég” – emelte fel a kezét a herceg – „ez már önmagában annyira súlyos indok, hogy a másik ezret nem is kell elmondania.”
Nagyjából hasonló a helyzet az Országvédelmi terv legnagyobb hatású elemével, a fix árfolyamú végtörlesztéssel kapcsolatban. Az adósok 180 forintos frank-, illetve 250 forintos euró-, illetve 2 forintos jenárfolyamon végtörleszthetnék jelzáloghiteleiket a kormány elképzelései szerint.

A terv hibái annyira súlyosak, hogy egy is bőven elegendő lenne az elvetéséhez. Mi most mégis többet felsorolunk, a lapunk által megkérdezett közgazdászok, makroelemzők fölvetéseit összefoglalva.

1. A bajban levő adósokon nem segít, sőt még nagyobb bajba sodorja őket

Azok tudnak fix árfolyamon végtörleszteni, akiknek megtakarításuk van, avagy esetleg eléggé hitelképesek ahhoz, hogy hitelt vegyenek föl a végtörlesztésre. A fizetésképtelen vagy a fizetésképtelenség határához közelítő adósokra egyik sem jellemző.

Ha beindulna a devizahitelek tömeges forinthitelre váltása, az gyengítené a forintot, ami által a végtörleszteni nem tudó devizahitelesek törlesztőrészlete tovább nőne.

2. A jobb helyzetű adósokon sem segít sokat

Aki képes lesz kiváltani forinthitellel, fix árfolyamon a devizahitelét, nagyjából hasonló nagyságú marad a törlesztőrészlete, a forinthitelek magasabb kamata miatt. Az árfolyamkockázat eltűnik ugyan, a kamatkockázat továbbra is fönnáll.

3.  Recessziót válthat ki

Ha a külföldi központú bankok tőkét vonnak ki, tovább csökkentik a hitelezési aktivitásukat válaszul a kormányzati intézkedésre, ez csapás lehet a vállalkozások finanszírozási lehetőségeire, ezen keresztül a gazdasági növekedésre is.

4. Növekvő instabilitás

A bankokat sújtó váratlan teher csökkenti a bankrendszer stabilitását, a drasztikus kormányzati intézkedés láttán elbizonytalanodhatnak a külföldi befektetők. Emiatt magasabb áron juthat a hazai bankrendszer forrásokhoz, amely végső soron az adósokat sújtja majd.

5. Visszaperelhetik a pénzt a bankok

Amit a bankok a kormányintézkedéssel elvesztenek, azt jó eséllyel – igaz, hosszú évek múltán, nemzetközi fórumokat megjárva – kamatostul visszaperlik a magyar államtól. Ennek a költsége pedig az államadósságot növeli majd.

Ide klikkelve érheti el a cikk forrását az Fn.hu-n.

Vissza...