Több sebbƑl vĂ©rzik...

2011-09-12 18:33:28

KamatemelkedĂ©st, forintgyengĂŒlĂ©st is hozhat az OrbĂĄn-kormĂĄny hĂ©tfƑn ismertetett, devizahitelesek segĂ­tƑnek mondott elkĂ©pzelĂ©se. Akad olyan elemzƑ, aki szerint beindulhat a verseny a forinthitelek piacĂĄn, mĂĄsok inkĂĄbb attĂłl tartanak, hogy a forinthitelek az eddiginĂ©l is drĂĄgĂĄbbak lesznek.

A forint gyengĂŒlĂ©se miatt a vĂ©gtörleszteni nem tudĂł devizahitelesek az eddiginĂ©l is nagyobb pĂĄcba kerĂŒlhetnek. Nem igazolĂłdott az a vĂĄrakozĂĄs, hogy enyhĂŒlhet a rögzĂ­tett ĂĄrfolyamon törtĂ©nƑ vĂ©gtörlesztĂ©ssel kapcsolatban a kormĂĄny ĂĄllĂĄspontja – mondta az fn.hu kĂ©rdĂ©sĂ©re Kuti Ákos, az Equilor vezetƑ elemzƑje.
Az elemzƑ pozitĂ­vnak nevezte, hogy a kormĂĄny nem teszi kötelezƑvĂ© a bankoknak a vĂ©gtörlesztĂ©sek forinthitellel refinanszĂ­rozĂĄsĂĄt, s Ășgy vĂ©lte: a kormĂĄnynak valĂłszĂ­nƱleg igaza van, hogy a devizahitelek forinthitelekkel törtĂ©nƑ kivĂĄltĂĄsa a verseny hatĂĄsĂĄra, magĂĄtĂłl is beindul majd.

Felpörög a forinthitelezés?

Minthogy a devizafinanszĂ­rozĂĄs mostansĂĄg amĂșgy is problĂ©mĂĄs, forintforrĂĄs viszont viszonylag bƑsĂ©gesen van, Ă­gy a bankok Ă©rdekeltek lesznek abban, hogy forinthiteleket kĂ­nĂĄljanak a kedvezmĂ©nyes ĂĄrfolyamĂș vĂ©gtörlesztĂ©sekre. MĂ©g akĂĄr kedvezƑbb marzssal (ĂĄrrĂ©ssel) is, mint jelenleg, hogy „hĂĄzon belĂŒl” tartsĂĄk az adĂłsokat – tette hozzĂĄ az elemzƑ.

SuppĂĄn Gergely, a TakarĂ©kbank elemzƑje viszont arra hĂ­vta föl a figyelmet, hogy a forinthitelre törtĂ©nƑ tömeges ĂĄtvĂĄltĂĄs egyik akadĂĄlya, hogy a magas forintkamatok miatt nem feltĂ©tlenĂŒl Ă©ri meg, a mĂĄsik, hogy a bankok rendelkezĂ©sĂ©re nem ĂĄll annyi forintforrĂĄs, amivel ki lehetne vĂĄltani a deviza alapĂș hiteleket, a harmadik a hitelkĂ©pes ĂŒgyfelek szĂĄma. Mivel a vĂ©gtörlesztĂ©s jelentƑs devizakereslettel jĂĄr, a forint nagyobb mĂ©rtĂ©kben is gyengĂŒlhet, ami a hiteleiket vĂ©gtörleszteni nem tudĂł hĂĄztartĂĄsokat hozza nehezebb helyzetbe.

A forint gyengĂŒlĂ©sĂ©nek lehetƑsĂ©gĂ©re Kuti Ákos is rĂĄmutatott. Az elemzƑ hozzĂĄtette: a befektetƑ bizalom szempontjĂĄbĂłl rövid tĂĄvon a kormĂĄnyzati intĂ©zkedĂ©s hatĂĄsa negatĂ­v, hiszen egy drasztikus ĂĄllami beavatkozĂĄs törtĂ©nik a pĂ©nzĂŒgyi rendszerbe. Hosszabb tĂĄvon – s ez alatt 2 Ă©vnĂ©l hosszabb idƑszakot kell Ă©rteni – javulhat az orszĂĄg befektetƑ megĂ­tĂ©lĂ©se a devizahitelek miatti kitettsĂ©g csökkenĂ©se miatt. 1-2 Ă©ves idƑtĂĄvon azonban az intĂ©zkedĂ©s negatĂ­v hatĂĄsai lesznek tĂșlsĂșlyban – vĂ©lte az elemzƑ.

Kamatemelkedés

SuppĂĄn azt a lehetsĂ©ges negatĂ­v hatĂĄst is megemlĂ­ti gyorselemzĂ©sĂ©ben, hogy a forint alapĂș hitelek irĂĄnti igĂ©ny emelkedĂ©se Ă©s a bankok vesztesĂ©geinek enyhĂ­tĂ©se miatt a forint alapĂș jelzĂĄloghitelek kamata emelkedhet, ami megdrĂĄgĂ­thatja a devizahitelek forintra vĂĄltĂĄsĂĄt. TovĂĄbbi veszĂ©ly a hazai bankszektor leminƑsĂ­tĂ©se, s Ă­gy forrĂĄsainak megdrĂĄgulĂĄsa (ami praktikusan hitelkamat-emelkedĂ©st jelenthet).

A GKI elemzĂ©se szerint ha a magyar kormĂĄny nem nyĂșjt kedvezmĂ©nyes forinthitelt az egyösszegƱ devizahitel visszafizetĂ©shez, akkor viszonylag kevĂ©s csalĂĄd lesz erre kĂ©pes. A devizahiteles csalĂĄdok nagy rĂ©sze – teljesen jogosan – becsapva Ă©rzi majd magĂĄt, a tĂĄrsadalmi elĂ©gedetlensĂ©g fokozĂłdik. Ugyanakkor gazdasĂĄgi hatĂĄsĂĄt tekintve mĂ©g talĂĄn egy ilyen forgatĂłkönyv okozza a legkevesebb kĂĄrt.

Ha a magyar kormĂĄny az egyösszegƱ, kötött ĂĄrfolyamĂș devizahitel visszafizetĂ©shez kedvezmĂ©nyes forinthitelt ajĂĄnl fel, akkor az elkövetkezƑ 10-15 Ă©vre növeli az ĂĄllamadĂłssĂĄgot Ă©s (mĂłdszertƑl fĂŒggƑen) 2-4 milliĂĄrd eurĂł (550-1100 milliĂĄrd forint) vesztesĂ©get okoz a bankoknak. Ɛk be fogjĂĄk perelni a magyar ĂĄllamot, s ha megnyerik a pert – amelyre jĂł esĂ©lyĂŒk van -, az is növelni fogja az ĂĄllamadĂłssĂĄgot.

A GKI elemzƑi arra is figyelmeztetnek: az ilyen (mint a ma bejelentett) nem elƑrelĂĄthatĂł pĂ©nzĂŒgyi fejlemĂ©nyek könnyen okozhatnak a pĂ©nzpiacokon szĂĄmottevƑ forintgyengĂŒlĂ©st, ennek nyomĂĄn esetleg kamatemelkedĂ©st. Úgy vĂ©lik: a magyar kormĂĄny ismĂ©t hatalmi döntĂ©ssel akarja felĂŒlĂ­rni a hitelfelvevƑk Ă©s a bankok magĂĄnjogi szerzƑdĂ©seit, s ez az Ășjabb lĂ©pĂ©s a kĂŒlföldi Ă©s a hazai tƑke menekĂŒlĂ©sĂ©t fogja okozni.

Ide klikkelve Ă©rheti el a cikk forrĂĄsĂĄt az Fn.hu-n.

Vissza...