Bajnai kiĂĄll GyurcsĂĄny mellett

2011-09-09 17:34:52

Sokkal messzebbre nyĂșlĂł következmĂ©nyei lehetnek GyurcsĂĄny Ferenc meggyanĂșsĂ­tĂĄsĂĄnak - vĂ©li Bajnai Gordon. A volt kormĂĄnyfƑ az ATV Egyenes BeszĂ©d cĂ­mƱ mƱsorĂĄban leszögezte: elƑdje minden törvĂ©nyt betartott SukorĂł-ĂŒgyben Ă©s azok akik most "örĂŒlnek", jobb ha vigyĂĄznak, nehogy Ƒk is Ă­gy jĂĄrjanak.

Nem megalapozottak a GyurcsĂĄny Ferenc ellen megfogalmazott gyanĂșsĂ­tĂĄsok - ezt az Ă©pp az EgyesĂŒlt Államokban tartĂłzkodĂł Bajnai Gordon nyilatkozta az ATV Egyenes BeszĂ©d cĂ­mƱ mƱsorĂĄnak. A volt miniszterelnök szerint a SukorĂł-ĂŒgynek, illetve az azzal kapcsolatos gyanĂșsĂ­tĂĄsoknak szĂ©lesebb Ă©s hosszabb tĂĄvĂș következmĂ©nyei lehetnek MagyarorszĂĄg szĂĄmĂĄra, amit nagyon veszĂ©lyesnek tart.

„Nincs olyan alap, ami alapjĂĄn GyurcsĂĄny Ferencet törvĂ©nysĂ©rtĂ©ssel lehetne vĂĄdolni. A miniszterelnök ebben az ĂŒgyben mindig a törvĂ©nyeknek megfelelƑen jĂĄrt el. ElĂ©g nehĂ©z lehetett ezt az alapot megtalĂĄlni (
) ElĂ©g komoly erƑfeszĂ­tĂ©s kellett, hogy ez alatt a rettenetes politikai nyomĂĄs alatt valamilyen indokot talĂĄljanak a gyanĂșsĂ­tĂĄshoz” - fogalmazott Bajnai az ATV-nek nyilatkozva.

A volt kormĂĄnyfƑ elmondta, hogy - â€žĂŒgyĂ©szsĂ©gi munkarend szerint” - mĂĄsfĂ©l napon ĂĄt hallgattĂĄk ki az ĂŒgyĂ©szsĂ©gen. HozzĂĄtette: a vĂĄdhatĂłsĂĄg kĂ©pviselƑi „rendkĂ­vĂŒl alaposan” vĂ©gigvettĂ©k a sukorĂłi ĂŒgylet minden Ƒt Ă©rintƑ momentumĂĄt a meghallgatĂĄsa sorĂĄn. Bajnai emlĂ©keztetett arra, hogy az Ƒ kormĂĄnya alatt rendeltĂ©k el a vizsgĂĄlatot az ĂŒgyben Ă©s indĂ­tottĂĄk meg a vonatkozĂł polgĂĄri pert is.

„Az Ă©n kormĂĄnyom megtette mindazt, amivel a magyar köztĂĄrsasĂĄgot, a magyar polgĂĄrokat nem Ă©rheti semmilyen mĂłdon kĂĄr. KĂĄr, persze Ă©rheti Ƒket, mert ha kiderĂŒl, hogy a telekcsere mĂ©gis Ă©rtĂ©karĂĄnyos volt Ă©s nem törtĂ©nt szabĂĄlytalansĂĄg – amit most nem tudunk – akkor elveszett egy kĂ©tezer-ötszĂĄz csalĂĄdnak munkĂĄt adĂł beruhĂĄzĂĄs, ami jĂł lett volna MagyarorszĂĄgnak” - fogalmazott Bajnai Gordon. Az ex-miniszterelnök az ATV mƱsorĂĄban elmondta mĂ©g, hogy szerinte gyengĂ­theti az ĂŒgyĂ©szĂ©gbe vetett közbizalmat, ha a vĂĄdhatĂłsĂĄg nem tudja bizonyĂ­tani, hogy a politikĂĄtĂłl fĂŒggetlenĂŒl vagy semlegesen vĂ©gzi a dolgĂĄt.

„Messze a konkrĂ©t ĂŒgyön tĂșlmutatĂł következmĂ©nyei vannak ennek a dolognak. GyurcsĂĄny Ferenc egy politikus, akit ma MagyarorszĂĄgon sokan szeretnek Ă©s Ășgy tƱnik, többen vannak akik nem. Sokan akĂĄr kifejezetten gyƱlölik politikusi tevĂ©kenysĂ©ge miatt. Nem volt mindig Ă­gy, de most Ă­gy van. Ez normĂĄlis, ezt egy politikusnak viselnie kell (
) De az, ami most van, messze tĂșlmutat ezen. Azok, akik most tapsolnĂĄnak, Ă©rzelmi kielĂ©gĂŒlĂ©st Ă©reznĂ©nek, ha egy ĂĄltaluk nem szeretett szemĂ©ly bĂ­rĂłsĂĄgi Ă­tĂ©let tĂĄrgya lenne, elĂ­tĂ©lnĂ©k, azoknak bele kell gondolnia, hogy ha mindez nem a jog, nem az igazsĂĄg talajĂĄn törtĂ©nik, hanem politikai nyomĂĄsra, egy politikai bosszĂș miatt, akkor ez nem biztos, hogy GyurcsĂĄny FerencnĂ©l meg fog ĂĄllni. Amikor a törtĂ©nelmĂŒnkben az elmĂșlt szĂĄz Ă©vben ilyen folyamatok elindultak, mindig rossz vĂ©ge lett. Azok, akik ma örĂŒlnek, lehet, hogy maguk is ĂĄldozatok lesznek. És nemcsak nagy emberek, a kicsik is. Nem jĂł, ha a fĂ©lelem uralkodik ebben az orszĂĄgban Ă©s romlik a közbizalom bizonyos intĂ©zmĂ©nyekben, pĂ©ldĂĄul az ĂŒgyĂ©szsĂ©gben. Az ĂŒgyĂ©szsĂ©gnek megnyugtatĂłan igazolnia kell a fĂŒggetlensĂ©gĂ©t Ă©s a szakszerƱsĂ©gĂ©t ebben az ĂŒgyben is” - nyilatkozta Bajnai Gordon.

A volt kormĂĄnyfƑ a jelenlegi kabinet azon vĂĄdjĂĄval kapcsolatban, hogy a Bajnai-kabinet hamis költsĂ©gvetĂ©si adatokat adott meg, azt mondta: „az, hogy valamit törvĂ©nybe foglalnak, attĂłl mĂ©g az hazugsĂĄg marad”. Bajnai szerint a jelenlegi gazdasĂĄgpolitika zsĂĄkutcĂĄba vitte az orszĂĄgot, ahonnan ki kellene tolatni, de a kormĂĄny nem teszi, mert nem tudnĂĄ megmagyarĂĄzni a hĂĄtramenetet. „Úgy lĂĄtom, egyre kevesebb kenyĂ©r van, ezĂ©rt adnak több cirkuszt” - tette hozzĂĄ a volt kormĂĄnyfƑ. Az egykulcsos szemĂ©lyi jövedelemadĂłval kapcsolatban Bajnai azt mondta: abban a gazdasĂĄgi helyzetben, amiben MagyarorszĂĄg van, szerencsĂ©tlen döntĂ©s volt bevezetni.

„HibĂĄs lĂ©pĂ©s volt, a kormĂĄny lemondott 500 milliĂĄrd forintrĂłl bevĂ©teli oldalon Ă©s olyanoknak adta, akik amĂșgy is magas jövedelemmel rendelkeznek, Ă­gy az nem forgott vissza a fogyasztĂĄsba. Ahol viszont MagyarorszĂĄg legnagyobb problĂ©mĂĄja van: az alacsony jövedelmƱ, alacsony kĂ©pzettsĂ©gƱ emberek foglalkoztatottsĂĄga, ott nem csökkentek a munka terhei. SƑt, inkĂĄbb nƑttek, mert több adĂłt kell fizetni Ă©s a jĂĄrulĂ©kok is bizonyos mĂ©rtĂ©kben emelkedtek. Ezzel romlottak annak az esĂ©lyei, hogy tartĂłsan bƑvĂŒljön a foglalkoztatottsĂĄg, a fogyasztĂĄs pedig rövid tĂĄvon sem tudott emelkedni. Ezt egy elhibĂĄzott gazdasĂĄgpolitikai lĂ©pĂ©snek tartom” - nyilatkozta Bajnai Gordon.

A korĂĄbbi miniszterelnök szerint abban kell remĂ©nykedni, hogy a kormĂĄny idƑben vĂ©grehajtja a szĂŒksĂ©ges korrekciĂłkat. „Az ĂĄllamadĂłssĂĄg nem ok, hanem következmĂ©ny (
) MagyarorszĂĄg tĂșlköltekezett a lehetƑsĂ©gein, 2006 Ăłta prĂłbĂĄlja csökkenteni a hiĂĄnyt. Most, 2009-ben a vĂĄlsĂĄgban megĂĄllĂ­totta iszonyĂș ĂĄldozatok ĂĄrĂĄn az eladĂłsodĂĄst, ezzel beelƑzte EurĂłpĂĄt. AzĂłta, ha helyes gazdasĂĄgpolitikĂĄt folytatnĂĄnk, sokkal elƑrĂ©bb tartanĂĄnk (..:) AttĂłl tartok, hogy az eddig megtett lĂ©pĂ©sek nem fenntarthatĂłk. Az adĂłssĂĄgcsökkentĂ©s helyes lĂ©pĂ©s, de elƑbb mindig az okokat kell megszĂŒntetni” - tette hozzĂĄ a volt kormĂĄnyfƑ.

Azzal kapcsolatban, hogy miĂ©rt vonult ki a közĂ©letbƑl, Bajnai Gordon azt mondta: helyes, ha az ember tart egy kis szĂŒnetet. Ugyanakkor cĂĄfolta, hogy a közĂ©letbƑl kivonult volna, hiszen a Haza Ă©s HaladĂĄs közalapĂ­tvĂĄnyon keresztĂŒl szĂĄmos tĂĄrsadalmat Ă©rintƑ tĂ©mĂĄban tesznek le az asztalra tanulmĂĄnyokat, megoldĂĄsi javaslatokat.

Ide klikkelve Ă©rheti el Szalay TamĂĄs Lajos Ă­rĂĄsĂĄt a Nol.hu-n.

Vissza...