Szijjártó drámai bejelentése

2011-09-07 15:00:19

A gázolaj jövedékiadó-emelésének drámai következménye lesz - nyilatkozta Szijjártó Péter. Igaz, ezt nem a tegnapi kormánydöntésre reagálva jelentette ki, hanem még 2009-ben, az akkori szocialista kabinet intézkedését bírálva. A jelenlegi álláspontját egyelőre nem ismerni a jövedéki adó ügyében.

A miniszterelnök szóvivőjének 2009-es nyilatkozatát, amely szerint a jövedékiadó-emelésnek drámai következménye lesz, az atv.hu bányászta elő.

Mint ismert, Matolcsy György kedden jelentette be a 100 milliárdos költségvetési "lyuk" betömése érdekében hozott döntés részeként a gázolaj jövedéki adójának növelését. A lovasberényi kormányülést követően Orbán Viktor és Matolcsy György arról beszéltek: a gazdaság lassulására Magyarország átszervezésének gyorsításával válaszol a kormány, és jottányit sem tér el gazdasági direktíváitól. Éppen ezért felgyorsítja az adó- és vámbeszedést: áfából plusz 40 milliárdot kasszíroz az állam. Másodsorban az állam teljes beszerzési stopot rendel el, ami által 40 milliárdot takarít meg. Harmadrészt emelik a jövedéki adókat: a játékadót 50 százalékkal, a dohányáru jövedékadóját 7 százalékkal, az aromás szeszek sarcát 50 százalékkal duzzasztják, a gázolaj jövedéki adóját pedig az eddigi literenként 97-ről 110 forintra emelik.

Ami jelenleg "az átszervezés gyorsítása", az két évvel ezelőtt még "drámai hatású" változtatás volt a Fidesz kommunikációjában: 2009 márciusában az MSZP-kormány adóemelési szándékára reagálva Szijjártó Péter kifejtette: a gázolaj jövedéki adójának emelése a továbbgyűrűző hatása miatt a rendkívül drámai, hiszen a fuvarozók költségei növekedni fognak, ami azt jelenti, hogy a termékek szállítási költségei is emelkedni fognak, és ez a termékárakban meg fog jelenni. Ezért - tette hozzá Szijjártó - amint a kormány benyújtja a javaslatát a gázolajat terhelő jövedéki adó emelésére, a Fidesz módosító indítvánnyal fog élni, amelyben kezdeményezni fogják a gázolaj jövedéki adójának a jelenlegi szinten való tartását. Az atv.hu megírta azt is, hogy Szijjártó 2009-es nyilatkozata még ma is olvasható a Fidesz.hu-n.

Ide klikkelve érheti el a cikk forrását a Nol.hu-n.

Vissza...