Nesze semmi...

2011-09-07 14:50:55

Nesze semmi, fogd meg jól. Így összegezhető Orbán tegnapi költségvetési csomagja. A részletek ismertek, spórolni fog az állam, nem vesznek semmit az előttünk álló hónapokban, és keménykedni fog az adóhivatal, és több adót fog beszedni. E két intézkedés 80 milliárdot hozna a konyhára.

A maradék 20 milliárd az alkoholra, a dohánytermékekre és a gázolajra kivetett magasabb jövedéki adóból, és a felemelt játékadóból jönne be.

A döntés valószínű belső szerkezete a következő volt. Orbán nem mert semmilyen szerkezeti változásról dönteni, fél választóitól. Aztán nem mert semmilyen olyan adóhoz hozzányúlni, amit közvetlenül megéreznek a választók. Így marad a jövedéki adó, és a játékadó. Itt elfogyott a tudomány, de ez csak 20 milliárd. Mit kellene még tenni? – merengett a kormány és a kormányfő. Mivel semmi okos nem jutott eszükbe, kettévágták a hiányzó 80 milliárdot, és azt mondták a szervilis Matolcsynak, hogy Gyurikám spórolj negyvenet a állami beszerzések leállításán (gyanítom: az állami beruházások kifizetésének elhalasztásán) és valahogy szedj be több adót. Ennyi. Ehhez persze nem kellett volna két napot ott ücsörögni.

Az igazi baj, hogy ezekkel a döntésekkel Orbán nem került közelebb az igazi probléma, a jövő évi 800 milliárdos lyuk befoltozásához. Görgeti maga előtt a bajt. Tesze-tosza miniszterelnökünk van. Akinek megáll a tudománya, ha nem saját hatalmát kell brutális többségével megerősíteni, hanem valami érdemit kellene tenni az országért.  Az előbbihez sem sok ész, sem nagy bátorság nem kell. Csak cinizmus és némi alávalóság. Az utóbbihoz némi államférfiúi erény, bátorság, képzelőerő is szükségeltetne. Ezek hiányoznak.

De közeleg a pillanat, amikor nem lesz elég annyi, hogy nem veszünk több papírtörölközőt az állami hivatalok mosdóiba. És akkor mit fog mondani ez a tesze-tosza ember?  

Gyurcsány Ferenc legújabb Facebook bejegyzése ide klikkelve érhető el.

Vissza...