Mégiscsak füllentős

2011-09-06 16:54:43

"Most is azt mondom a külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok" - kommentálta a miniszterelnök, hogy az Origo.hu-n megjelent, a Wikileaks-ről kiszivárgott állítólagos amerikai diplomáciai táviratok egyike szerint a 2006-os választások előtt arról beszélt diplomatáknak: a kampányban "hagyják figyelmen kívül", amit mond.

Orbán Viktor kedden, a kormány kétnapos lovasberényi ülését követő sajtótájékoztatón így válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy csakugyan elhangzottak-e a neki tulajdonított mondatok, illetve hogy ez azt jelenti-e, nem mondott igazat. A kormányfő kifejtette: ma is azt mondja a külföldi diplomatáknak, ne ítéljenek abból, amit "szavai értelmezése révén tulajdonítanak a kijelentéseinek", ezzel ne törődjenek, "egyetlen dologgal törődjenek - és ezt mondtam akkor is - (...), hogy a tettek beszélnek".

A WikiLeaks-akta szerint Orbán 2008 áprilisában azt mondta az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének, hogy "hagyják figyelmen kívül, amit mond" a kampányban. "Ez nem bonyolult - azt mondjuk az embereknek, hogy visszaállítjuk a nemzet nagyságát, a gazdasági szereplőknek pedig azt, hogy mit várhatnak a Fidesz-kormánytól" - mondta Orbán a távirat szerint. Az April H. Foley korábbi nagykövet aláírásával megjelent, "confidential" (bizalmas) besorolású táviratban az akkor alapításának huszadik évfordulóját ünneplő Fideszről olvasható hosszabb elemzés.

A 2008-as dokumentum a Fidesz ideológiájának elemzése mellett több bekezdésben latolgatja a párt esélyeit a 2010-es parlamenti választásokon. Foley írása szerint a Fidesz példátlanul népszerű, és a Gyurcsány Ferenc kormányát övező, széles körű elégedetlenség miatt egyértelmű befutónak tűnik a 2010-es parlamenti választáson – olvasható az Origo cikkében.

Szijjártó Péter kormányszóvivő hétfőn reagált a hírekre, közleményében "az amerikai szórakoztatóipar újabb fejezetének" nevezi a WikiLeaks-aktákat. Mint írja: "Az amerikai szórakoztatóipar napról napra megjelenő újabb és újabb fejezeteivel nem kívánunk foglalkozni. Az ilyen esetek csak arra jók, hogy az amerikai diplomáciát abszurd és komolytalan színben tüntessék fel".

A Hírszerző.hu-n megjelent írás ide klikkelve érhető el.

Gréczy Zsolt legújabb blogbejegyzése is ezzel a témával foglalkozik.

Vissza...