Peking tér = Moszkva tér?

2011-09-06 15:51:34

Átmenetileg Peking térre keresztelték át az egykori Moszkva teret a 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom aktivistái kedd hajnalban. Akciójuk során megváltoztatták a metró bejárata feletti feliratot, majd elhelyezték mellé Mao Ce-Tung, Orbán Viktor és Tarlós István arcképét.

 Az aktivisták kedd hajnalban változtatták meg a metró bejárat feletti központi térfeliratot, és helyezték el mellé Mao Ce-Tung, Orbán Viktor és Tarlós István arcképét. A Peking térre kikerült egy idézet Orbán Viktortól a magyar és a kínai nép 60 éve tartó barátságáról, valamint egy Mao Ce-Tungtól, amelyben a kommunista vezető reakciós, imperialista zavarkeltésnek nevezi a magyar nép 1956-os forradalmát.

Vekerdy Panni, a mozgalom szóvivője, így magyarázta akciójukat: „Széll Kálmán helyett egyből Peking térre kellett volna átnevezni a korábbi Moszkva teret. Hiszen Rákosi a szovjet modell követése miatt keresztelte az orosz főváros nevére a teret, most meg Orbán a kínai berendezkedést tekinti követendő példának. Ha ez a tér a korábbi keleti függésünk szimbóluma volt, akkor az új Nagy Testvérnek is itt kell tisztelettel adózni.”

A szóvivő hozzátette: „Fontos, hogy legyenek gazdasági kapcsolataink Kínával, de annak, hogy Orbán a kínai állammal akarja finanszíroztatni a magyar államadósságot, és így első európai gyarmata leszünk az országnak, beláthatatlan következményei lehetnek. Nyugati bankoktól függeni sokkal kevésbé kockázatos, mint egy keleti diktatúrától” – tette hozzá.

Nol.hu: Meghekkelte a Moszkva teret a 4K! Kattintson ide!

Vissza...