Levél a mentelmi bizottságnak

2011-09-05 16:00:02

Tisztelt Elnök Úr! 2011. áprilisában Polt Péter legfőbb ügyész a Parlamenthez fordult és kérte mentelmi jogom felfüggesztését, mert a vádhatóság hivatali visszaéléssel kíván meggyanúsítani. Polt Péter beadványa szerint, amikor 2008. májusában a Parlamentben hivatalosan találkoztam a Sukoróra tervezett beruházás befektetőivel és a találkozó végén beruházás támogatásáról biztosítottam őket, akkor én ezzel a cselekedetemmel bűncselekményt követtem el.

A Mentelmi Bizottság a Legfőbb Ügyész beadványát nem találta megalapozottnak, ezért hat különböző iratcsomag megküldését igényelte ahhoz, hogy egyáltalán foglalkozzon az üggyel. A Bizottság nem kért rendkívüli dolgokat: jegyzőkönyveket, kormányzati anyagokat. Polt Péter kemény hangú, kioktató levélben visszautasította a Mentelmi Bizottság igényét. Önök mégsem hátráltak meg, egy újabb levélben kitartottak eredeti követelésük mellett. Végül 2011. július elején a hat korábban bekért iratcsomagból egyet, az ingatlancsere érvénytelenítése tárgyában folyó polgári per tárgyalási jegyzőkönyveit megküldték a Bizottságnak.

 Átolvastam a Legfőbb Ügyészség által átküldött polgári peres jegyzőkönyveket. Ezek tanúsága szerint az eljáró polgári bíróság vagy tucatnyi tanút hallgatott meg eddig. A tárgyalásokon a tanukat hosszasan faggatták arról, hogy mi történt azon a bizonyos miniszterelnöki találkozón. A tanuk, a jegyzőkönyvek szerint kivétel nélkül az mondták, hogy ott semmilyen döntés nem született. Egybehangzó állításuk szerint megkérdeztem, hogy jogszerű lehet-e a földcsere, és lehet-e koncessziót kiírni egy casino üzemeltetésére. És miután ezekre a kérdésekre a jelenlévő kormányzati szereplők igennel válaszoltak, az ügyben illetékes minisztériumok pedig az ország szempontjából rendkívül kedvezőnek ítélték a több milliárd dollár értékű, 2500 embernek közvetlen munkát adó beruházást, ezért azt mondtam, hogy örülünk egy ilyen nagy beruházásnak, és mindenki tegye a dolgát a jogszabályokban előírtak szerint. Nincs egyetlen tanú sem, aki azt mondaná, hogy szóbeli összefoglalómat döntésként értelmezte volna. Senki nem állítja, hogy a találkozót követően akár egyetlen alkalommal tájékoztatást kértem volna az ügyről, vagy bármilyen módon sürgettem volna a döntést, vagy bárkit kértem volna annak támogatására.

 Elnök Úr!

Ön és a Bizottság hónapokon keresztül megalapozatlannak találta Polt Péter beadványát, ezért elutasították mentelmi ügyem megtárgyalását. Most, amikor az igényelt anyagoknak csak egy töredékét kapták meg, az meg ráadásul tételesen cáfolja az ügyészség állítását, nem könnyű a dolga annak, aki meg akarja érteni az Önök pálfordulását. Nehéz nem arra gondolni, hogy vagy tavasszal játszottak előre kifundált színjátékot, vagy mostanra Önöknek - és sajnálattal teszem ide, Önnek személyesen is – elfogyott az emberi, szakmai, politikai ereje, hogy kitartsanak eredeti álláspontjuk mellett. Bármi is az igazság, ez a hátraarc nem egyszerűen érthetetlen, de egyenesen szégyenteljes. De ez legyen az Önök gondja.

A Fidesz-frakció egy tagja pár hete nyilvánosan közölte, hogy ki kívánnak adni az ügyészségnek. Én nem várok mást sem tőlük sem Önöktől. Eszem ágába sincs azt kérni, hogy hadd bújhassak mentelmi jogom mögé, sőt, kívánom, hogy az eljárás során politikai és ügyészi vádlóim szemébe nézve magam vádolhassam őket, Önöket tisztességtelenséggel, ármánnyal, emberi, szakmai, politikai bűnök elkövetésével.

 Elnök Úr!

Ha egy Magyarországnak rendkívül kedvező nagyberuházás kormányfői támogatása, annak hivatalos és nyilvános kifejezése bűn, akkor én számtalanszor elkövettem ezt a bűnt. Akkor nem egy rendben, hanem többször is visszaéltem hatalmammal. Kétségtelen, az Önök pártszövetségében vannak olyanok, akik azt tekintik erénynek, ha valaki elüldöz egy befektetőt, mint ahogy az pár éve Gyöngyösön megtörtént. És nyilván az is a haza érdekét szolgálja, ha az Önök által bevezetett hajmeresztő chips-adó hallatán beruházók mennek el az országból. Én nem így gondolkodom, nem így kormányoztam.

Teljes nyugalommal állok vádlóim elé és nincs kétségem, hogy meg fogom védeni igazamat, tisztességemet.

Mindezek alapján talán megérti elnök úr, hogy nekem nincs sok megbeszélni valóm Önökkel. Így aztán meghívását köszönöm, de azzal élni nem kívánok.

 Budapest, 2011. szeptember 5.

 Gyurcsány Ferenc

Ide klikkelve érhető el a közölt levél a Facebookon.

 

Vissza...