TĂłta W. nem lesz AlekosszĂĄ

2011-09-03 07:50:19

Az orszĂĄg talĂĄn legismertebb Ă©s legvitatottabb bloggere. Az elsƑ szĂĄmĂș hĂ­rportĂĄlnĂĄl lett belƑle az, aki, de most elhagyja lapjĂĄt, melyrƑl azt mondja: kormĂĄnyzati nyomĂĄs alatt mƱködik. InterjĂșnkban bƑven talĂĄlni illetlen kifejezĂ©seket - pĂ©ldĂĄul a drogos kurva szóösszetĂ©tel egyetlen bekezdĂ©sben nĂ©gyszer is megmutatja magĂĄt -, Ășgyhogy tessĂ©k csak vĂ©gigolvasni cikkĂŒnket.

 FƑszerkesztƑd, Uj PĂ©ter egy ĂșjsĂĄgĂ­rĂł iskolai tanĂłrĂĄn ĂĄllĂ­tĂłlag azzal bĂŒszkĂ©lkedett: Ƒ fedezte fel TĂłta W. ÁrpĂĄdot. Azt is elmondta rĂłlad, hogy eleinte megszĂłlalni alig mertĂ©l a szerkesztƑsĂ©gben, de pĂĄr hĂłnap mĂșlva mĂĄr akkora önbizalommal osztottad az Ă©szt, mint valami szenior publicista. Hogyan zajlott ez a rapid szemĂ©lyisĂ©gfejlƑdĂ©s?
Én nem Ă©rzem magamon azt a nagy arcot, amit mĂĄr kezdƑ kollĂ©gĂĄk nĂ©melyikĂ©nĂ©l is Ă©szlelni „a mĂ©diĂĄban nyomulok” cĂ­mmel. De miĂ©rt fontos ez? Magamat, mint szemĂ©lyisĂ©get a kezdetektƑl fogva nem kĂ­vĂĄnom publikussĂĄ tenni. A közönsĂ©g szĂĄmĂĄra szövegkĂ©nt lĂ©tezem, Ă©s nem is szeretnĂ©k AlekoszkĂ©nt jelen lenni. Hogy a macskĂĄmmal, a gyerekemmel meg a felesĂ©gemmel mit csinĂĄlok, ahhoz senkinek semmi köze. EzĂ©rt macskĂĄrĂłl, gyerekrƑl, felesĂ©grƑl nem Ă­rok.
Nem is „így bĂŒfiztetem a kis TĂłtĂĄt” tĂ­pusĂș sztorikat vĂĄrok tƑled. Hogyan keveredtĂ©l a bloggeri szerepbe? Annyit tudni, angol szakra jĂĄrtĂĄl, Ă©s tĂ©vĂ©kritikĂĄkkal indultĂĄl.

JĂłval elƑbb kezdƑdött. KorĂĄn tudtam olvasni, Ășgy hĂĄrom Ă©s fĂ©l Ă©ves lehettem, Ă©s persze egyĂșttal Ă­rni is megtanultam. AkkortĂłl kezdve folyamatosan olvasok meg Ă­rok. KĂ©sƑbb volt iskolaĂșjsĂĄg, meg versek, meg minden, jobbĂĄra mƱvĂ©szkedĂ©s-fronton Ă©s nem ĂșjsĂĄgĂ­rĂĄskĂ©nt. A blog, mint mƱfaj, mĂ©g nem is lĂ©tezett, de Ă©n mĂĄr tettem föl Ă­rĂĄsokat a magam kĂłdolta, dizĂĄjnolta szemĂ©lyes honlapomra. Hamar az index lĂĄtĂłterĂ©be kerĂŒltem, Ă©s mivel Ă©pp indĂ­tottak egy vicces mellĂ©kletet, odahĂ­vtak. Hamarosan a kultĂșra rovatnĂĄl kötöttem ki, ekkor szĂŒlettek az elsƑ mĂ©diakritikĂĄk, mĂ©ghozzĂĄ ĂĄtĂŒtƑ sikerrel, ugyanis korĂĄbban nem Ă­rta meg senki, hogy a tĂ©vĂ©mƱsor szĂł szerint szar.

Sokakat lealáztál. ElƑfordult, hogy utóbb megbántad?

PĂĄr tĂ©vĂ©kritikĂĄban lehettem volna kevĂ©sbĂ© szemĂ©lyeskedƑ, de politikust nem tudok sajnĂĄlni.

HĂĄrom sör utĂĄn, nyĂ­lĂł empĂĄtiĂĄval sem fordul meg a fejedben, mondjuk, hogy tĂșlzĂĄs sokadjĂĄra is bƑrizomtömlƑnek, a vilĂĄg legostobĂĄbb emberĂ©nek titulĂĄlni Schmitt PĂĄlt?

HĂĄt, nem. InkĂĄbb szinonimĂĄkat keresnĂ©k a bƑrizomtömlƑre.

Kapsz fenyegetéseket?

A publicisztika megosztĂł mƱfaj, kĂŒlönösen az ĂĄltalam Ʊzött vĂĄlfaja. Kapok emailt jĂł sokat, összejönne belƑle pĂĄr kötet. MagyarorszĂĄg hipokrita orszĂĄg, Ășgy keresztĂ©ny, hogy a templomnak felĂ©je se nĂ©z. Áldozni meg gyĂłnni nem jĂĄrunk, azt viszont nagyon Ă©lvezzĂŒk, ha felhĂĄborodhatunk azon, hogy mĂĄsok vĂĄllaljĂĄk, hogy nem mennek misĂ©re, ne adj' isten azt is, hogy ez az egĂ©sz keresztĂ©nysĂ©g hatalmas hĂŒlyesĂ©g. CsomĂł mindennel Ă­gy van ez. A szĂ©lsƑjobbnak is csak a leghĂŒlyĂ©bb hĂĄnyada gondolja, hogy lesz mĂ©g Nagy-MagyarorszĂĄg, de ha azt hallja, hogy nem lesz, akkor ordibĂĄl.

A pofĂĄn verĂ©st megĂșsztad?

Azzal csak fenyegettek. ValĂłszĂ­nƱleg tök kĂŒlön mƱfaj bekommentelni, hogy agyonĂŒtlek, TĂłta, meg odamenni Ă©s lesĂșjtani.

És fƑnöki pofĂĄn verĂ©snek voltĂĄl alanya? FƑszerkesztƑ, tulajdonos tiltotta le Ă­rĂĄsodat?

A blogbejegyzés letilthatatlan. De példåul férfimagazinba írtam Kelemen Annåról, és az nem jött le.


Ide kattintva olvashatja tovĂĄbb az Fn.hu-n megjelent interjĂșt! Érdemes!

 

Vissza...