Ma született bárány

2011-09-02 14:41:58

Napok óta folyik a bohózat városunkban. Egyenként inti maga elé a helyi média képviselőit az előző ciklusban még alpolgármesterként tevékenykedő (azóta saját fideszes képviselőtársai előtt is megbukó) Czaun János és így adja elő, nála nagyobb áldozata az ellenzék ármánykodásának talán e világon sincs.

S könnybe lábadó szemekkel és pirosló orcával mondogatja, benne nincs harag. Örül, hogy győzött az igazság és ő megbántottság nélkül nyújtja a baráti jobbját, jó keresztényhez méltó módon megbocsát. A jövőbeni együtt-munkálkodást remélve azt azért elvárná, hogy megkövessék őt ezek a mindig békétlenkedő, vádaskodásaikról ismert szocialisták! (Elmondása szerint őt éveken át nem átallották - ahol csak módjuk volt erre - bűnösnek kikiáltani, s embert próbáló pellengérre kiállítani.) No, de most már a katarzisnak van itt az ideje, a jó győzött a rosszaknak ő meg könnyű szívvel megbocsát. Csak rebegjünk már el végre valamiféle „megbocsásst”!

Megjegyzem még, ebben a történetben az is igencsak érdekes, hogy az egyenként önmagát már majdnem szentként tisztelő Czaun János színe elé járuló és a történtekről beszámoló helyi média minket annak ellenére meg nem kérdezett, hogy a patetikus hangvételű közleményben a hányattatott sorsú volt alpolgármester bizony félreérthetetlen módon, vétkesként célozgatott ránk. (Egy kivétel a „felmentést” hírül adók közül azért mégiscsak akadt, de ők miután telefoninterjút kértek, igencsak ügyeltek arra, hogy ne az általunk elmondott, határozott szavakkal, hanem általuk újra fogalmazott módon, felpuhítva adják vissza a szocialisták reagálását.)

Czaun János nagyon jól tudja, hogy ki jelentette őt fel hivatali gépjármű jogosulatlan használatának vádjával. Tudja jól, hogy azok nem a szocialisták voltak. S tudja azt is jól, hogy az ügyészség az elvégzett vizsgálatok után megalapozottnak vélte a számára felrótt szabálytalanságokat és ahogy az újságok is megírták ezt akkor, átfogó vizsgálat után vádolta meg Czaun Jánost kisebb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és magánokirat hamisításával.

Annak örülni kell, hogy addig-addig múlt az idő és járt innen- oda az ügy, hogy a végén a Győri Városi Bíróságon, bizonyára a kiváló teljesítményt nyújtó ügyvédi munka következményeként (is), másodfokon végül felmentették őt a kínosan hangzó vádak alól. Megjegyzem érdekes lehetne talán, ha a felmentés indokát is megismerhetné a közvélemény. Ezt viszont - ki tudja már miért - Czaun János nem tartotta fontosnak a közleménye részévé tenni.

Nos, ha már egyszer felmentették, ünnepeltesse és avattassa magát szentté csak bátran! Na, de ha mindenáron revánsot is akar, akkor kérje meg talán inkább az ügyészséget arra, hogy a vádemelésért és az elsőfokú ítéletet követő fellebbezésért kövesse meg őt, a végül is a bíróság által indokolatlannak bizonyult vádak miatt!

Nekünk ugyanis nincs okunk semmiért bocsánatot kérni! Lehet persze, hogy Czaun Jánosnak az fáj, hogy neki viszont kénytelen- kelletlen meg kellett ez velem szemben két évvel ezelőtt tennie?

Ő ugyanis nagy nyilvánosság előtt -széltében, hosszában járta be akkoriban az ügy az országos sajtót- szociális érzéketlenséggel, amolyan Deutsch-i twitteres bejegyzésekben megtalálható trágár szavak nyilvánosság előtti használatával vádolt. Állítása szerint az egyik napirendi pont tárgyalása közben a közgyűlésen olyan megjegyzést vélt hallani tőlem, ami megsértette a hajléktalanokat. S mivel a térmikrofonok hangfelvételei és egyetlen tanú sem tudta állítását sem akkor sem hosszas vizsgálódás során megerősíteni, nyilvánvalóvá vált, hogy csupán a képzelete szülte a rosszindulatú rágalmazást. S éppen ezért kénytelen is volt az általam szabott határidő előtt mindössze pár perccel a média képviselői előtt (lehajtott fejjel) kezeit tördelgetve mégis megkövetni.

S mielőtt bárki úgy gondolná, nekünk bármiféle okunk lenne elhinni, hogy Czaun János maga a megtestesült ártatlanság, még azt a jó egy hónapja nyilvánosságra hozott ügyet is felidézem, amiben az általam elmondottakat bármikor vállalom.

Ha már elfelejtette volna: Czaun Jánost, mint a 158 települést tömörítő Észak-balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék- kezelési Önkormányzati Társulásának elnökét 2011 tavaszán egy Veszprémben zajló testületi ülésen kérdeztem arról, hogy használ-e olyan gépjárművet, amelyet egy debreceni székhelyű cég üzemeltet. A kérdésre a sajtóban is megjelent közleményben úgy válaszolt, hogy „nyilatkozom továbbá, hogy semmilyen debreceni székhelyű cég nem áll üzleti kapcsolatban a Társulással, én ilyen társaság gépkocsiját nem használom.” Az a Škoda Superb gépjármű, amire én rákérdeztem (és aminek a használatát a közgyűlésen sem cáfolta Czaun János, csak azt erősítette meg, hogy nem köztulajdonban lévő gépjárműről van szó), dokumentummal tudom bizonyítani, hogy egy Debrecenben székhellyel rendelkező cég mégis az autó üzembentartója. S ez a cég tevékenységi körei között felsorolva pl. a veszélyes hulladék kezelésével is foglalkozott.

Mindezek után ne várjon tőlünk, veszprémi szocialistáktól Czaun János semmiféle bűnbocsánatot! Azt javaslom számára gondolkodjon inkább el egy mostanában egyre aktuálisabb, de talán nem épp a dakoták által használt tanulságos mondások egyikén. „Nem elég tisztességesnek látszani, annak is kell lenni!”

 

Előzmények:

Hűtlen kezeléssel vádolják...

Bocsánatot kért egy fideszes alpolgármester

Felmentették Czaun Jánost

Vissza...