A kormány eltökélt

2011-09-01 15:35:59

A szuperbruttó kivezetésének elhalasztását javasolták Orbán Viktornak mai találkozójukon a meghívott közgazdászok, a visszajelzésekből viszont úgy tűnik, a kormány eltökélt az eredeti ütemezés végrehajtása mellett. A meghívottak a különadók kivezetésének fontosságáról is győzködték a miniszterelnököt.

- A kormány tisztában van a gazdasági helyzet komolyságával, kész teljesíteni a maga elé kitűzött deficitcélokat, de az ehhez szükséges intézkedésekről nem árultak el részleteket a mai megbeszélésen - osztotta meg a Népszabadsággal benyomásait az egyik jelen lévő szakember, aki neve mellőzését kérte. Abban, hogy a kitűzött hiánycélt tartani kell, a hozzászólók is megerősítették Orbán Viktor kormányfőt és Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert. - Annak mikéntje másodlagos, a lényeg, hogy teljesüljenek a tervek - fogalmazott forrásunk.

Matolcsy utóbb úgy interpretálta a megbeszélést, hogy egyetértés született: nincs szükség megszorító politikára. Ezt beidéztük nyilatkozónknak, aki annyit fűzött hozzá, hogy politikai szlogenekkel nem kíván foglalkozni.

A találkozón részt vevők mindegyike előtt világos volt, hogy a vliággazdaság lassulása nem hagyja érintetlenül a magyar gazdaságot. - A strukturális átalakításokkal ennek ellenére nem szabad várni - összegezte a véleményeket forrásunk, akit az egykulcsos szja-rendszerrel kapcsolatos álláspontokról is kérdeztünk. Matolcsy erről azt mondta, hogy a közgazdászok nem gondolják jó megoldásnak az adóemelést, az egykulcsos, arányos jövedelemadózás mellett szerintük ki kell tartani.

- A megbeszélésen kialakult egy határozott vélemény, hogy az egykulcsos adónak semmi köze a költségvetés növekvő hiányához, akkor is keletkezett volna bevételi lyuk a büdzsében, ha másféle adórendszer működik, mert a gazdasági lassulást hatásait az sem tudta volna kivédeni - emlékezett vissza az elhangzottakra a közgazdász. (A szintén jelen lévő Bod Péter Ákos az indexnek ugyanakkor arról beszélt, hogy néhány társával szóba hozták: az egykulcsos szja nem hozta a tőle várt gazdaságélénkítő hatást és a foglalkoztatási adatokon sem látszik a javulás. Forrásunk azonban ilyen megjegyzésekre nem emlékezett, jegyzetei közt sem talált rájuk.)

A kormányt többen arra biztatták, hogy a strukturális átalakításokat hajtsa végre, azokból ne visszakozzon. Elsősorban az egykulcsos adórendszer került ebben az összefüggésben napirendre, ami nem rövid távú program, hanem stratégiai fontosságú terület nyilatkozónk szerint.

Többen tanácsolták a kormányfőnek, hogy azért a szuperbruttó kivezetésével még várjon egy-két évet - egyértelmű visszajelzést erre nem kaptak, de forrásunk szerint a miniszterelnök elég eltökéltnek tűnik, hogy az eredeti ütemezés szerint folytatódjék a jövedelemadó rendszerének átalakítása (vagyis jövőre feleződjön a szuperbruttó, két év múlva eltűnjön, és az adójóváírás is megszűnjön).

A tanácskozáson a kormány képviselői nem beszéltek arról, milyen intézkedésekkel próbálják visszaterelni az év elején kijelölt pályára az idei költségvetést. Korábban arról beszélt Orbán Viktor, hogy a vártnál lassabb növekedés miatt 100 milliárdos lyuk keletkezett az idei büdzsében, amit pótolni kell. A lépésekről azonban a szerdai kormányülésen nem született döntés, a legközelebbi, kétnaposra tervezett ülésen véglegesíthetik az intézkedéseket. Ennek kapcsán inkább a meghívottak ötleteivel lehetett megismerkedni, itt esett szó a forgalmi adórendszeren meglévő jogszabályi lyukak befoltozása, a fordított áfa bevezetése, amivel több százmilliárd forintot lehetne a költségvetésbe terelni.

A különadók sorsáról sem ejtett szó a kormány, de többen is felhívták arra a figyelmüket, hogy nem lenne jó irány a hatályuk meghosszabbítása, azokat a korábbi ígéreteknek megfelelően ki kell vezetni, a külföldi tőke bizalmát meg kell erősíteni.

Ide klikkelve érheti el a Nol.hu-n megjelent tudósítást!

Vissza...