Lebuktál Viktor

2011-09-01 15:24:27

Szóvivőjén keresztül éktelen patáliát csapott Orbán tegnapi posztom miatt, amiben azt írtam, hogy a kormány az európai válságra akarja rákenni gazdaságpolitikai szerencsétlenkedését és annak várható fájdalmas következményeit.

Valljuk be, egy Facebook bejegyzés ritkán kap ekkora figyelmet a hivatalban lévő kormányfőtől. Mire ez a nagy nekibuzdulás, kérdeztem magamtól. Mi érintette meg őket ennyire?

Aztán eszembe jutott valami. 2006 elején, a választások előtt pár hónappal a Financial Times Magyarországról készített négy oldalas országmellékletet. Ebben árnyaltan mutatta be az itthoni helyzetet, nem fukarkodott kritikával, kaptunk mi is, meg az akkori ellenzék is. Ugyanakkor az egyik legfontosabb megállapítás az volt, hogy a magyarok érezhetően jobban élnek, mint négy éve.

Nem sokan vették volna észre az újság elemzését, de a Fidesz eszelős erővel támadta meg a nyilvánosság előtt, ha jól emlékszem egyenesen hazugsággal vádolta meg őket, s talán még levelet is írtak a szerkesztőségnek. Értetlenül álltunk az ügy előtt. Minek csinálnak ebből ekkora ügyet, találgattuk magunk között. Aztán egy hónap múlva megjött a válasz. Kiderült, hogy Orbán és csapata az akkori kampányt a „rosszabbul élünk, mint négy éve” üzenetre kívánta felépíteni, és ezt veszélyeztette szerintük a széles körben hitelesnek tartott Financial Times ezzel ellentétes megállapítása. Azért mentek nekik ezerrel, hogy elhiteltelenítsék a szándékukkal gyökeresen ellentétes üzenetet, illetve annak hordozóját.

Szóval a tegnapi poszt azért váltott ki ekkora érzékenységet, mert egy már elkészült kommunikációs stratégia sikerét veszélyezteti. Orbán a világot kívánja hibáztatni, erre meg jön a szöveg, hogy „Te voltál Viktor”. Ezért a patália. Na, legalább tudjuk, hogy miként akarnak átverni bennünket. Akkor ne maradjunk adósai a miniszterelnöknek ma se, mondjuk meg neki nyugodtan, hogy a tegnapi indulatoskodásoddal pedig magadat buktattad le Viktor. Hát így…

Gyurcsány Ferenc legújabb bejegyzése ide klikkelve érhető el a Facebookon.

Vissza...