Te voltál Viktor!

2011-08-31 11:05:21

Meglehetősen átlátszó, hogy Orbán az európai válságra hivatkozva készíti elő saját megszorító csomagját. Ilyen válság ugyanis nincs. Alacsony a növekedés üteme, ez igaz, de nincs recesszió. Az euró övezet mediterrán országainak jelentős költségvetési gondjaik vannak, de egyelőre képesek finanszírozni hiányaikat.

Európának jelentős intézményi gondjai vannak. A legszembetűnőbb gond, hogy az egységes Európa sok kisebb csoportra tagolódik, és a legbefolyásosabb, legerősebb csoport, az euro klubot alkotók csoportja most azzal szembesül, hogy a közös pénzt meg kellene támasztani közös költségvetés politikával, az ehhez szükséges szabályozási és intézményi feltételekkel. Ez viszont felveti az adópolitikák teljesebb harmonizálást, majd pedig a társadalompolitikák összeillesztését. Az utóbbi területek viszont évszázados nemzeti szokásokat, kulturális mintákat érintenek. Nehéz elképzelni, hogy Németország és Portugália munkaügyi szabályozás könnyen összepasszintható lenne.

Magyarország most saját maga okozta gondjaival birkózik. Ez akkor is így van, ha ezt a miniszterelnök nem ismeri el. Miért is tenné, hiszen akkor be kellene látnia, hogy ő maga is része a problémának. A 800 milliárdos költségvetési kiigazítási kényszert nem Európa állította elő, hanem a dilettáns Orbán kormány. Lengyelország négy százalék felett növekedik, mi meg egy helyben járunk. És több mint egy éve Orbán kormányoz.

Emlékeztessünk, a válság kitörése előtt, 2008 végén 3,8 százalék volt a hiány. A válságintézkedésekkel ezt a szintet sikerült megőrizni a kormányváltásig. Akkor jött Orbán gazdasági populizmusa, eszelős adócsökkentése és tönkreverte a költségvetést. Most meg itt áll tehetetlenül, és Európára mutogat.

Mint az óvodás, aki miután betörte az ablakot jajveszékelni kezd:

-          Nem én voltam, nem én voltam.

De az óvó néni meg a többiek látták és némi korholással a hangjukban megjegyzik:

-          De igen, Te voltál Viktor.

Ide klikkelve érheti el Gyurcsány Ferenc bejegyzését a Facebookon!

Vissza...