A vergődő róka

2011-08-30 17:00:00

Lehet egyszerre egy kormány túlmozgásos ugyanakkor vergődő. Bármilyen képtelenül is hangzik, igen. Orbán elképesztően aktív saját uralmi rendszerének kiépítésében, a jobboldal kulturális, társadalmi többségének tartós biztosítását célzó intézkedések meghozatalában. Szabadságkorlátozó jobboldali ellenforradalom dühöng Magyarországon.

Ugyanakkor láthatólag vergődik a kormány az ország előtt álló gazdaságpolitikai kihívásban. Ha jól látom, kettős szorítás okozza a bénultságot. Egyrészt valóban egy elhúzódó globális válság közepén vagyunk. Tökéletes receptje most senkinek nincs, nekünk se lenne. Másrészt viszont Orbán önmagának is korlátja. Egyre, másra őrült, felelőtlen ellenzékiségének, és gazdasági értelemben kaotikus első kormányzati évének korlátaiba ütközik.

A kormánynak csökkenteni kellene a közkiadásokat. De hogyan teheti meg hitelesen ezt az a kormány, amely radikális fellépéssel utasította el a 2006 utáni kiigazítást. Ugye emlékszünk, nemzethalált vizionált minden fillér költségvetési megszorítás esetén, és hetykén a szemünkbe vágta: lenne itt pénz, csak a tolvaj szocialisták ellopták. Hát, kérdezhetjük, akkor most mi is: van itt pénz, csak a fideszes fiúk ellopják?

A költségvetési egyensúly érdekében a kiadáscsökkentésen túl növelni kellene az állami bevételeket. De hogyan teheti ezt meg az a kormány, amely korábban elutasította a vizitdíjat, a tandíjat, és radikális adócsökkentést ígért, majd egykulcsos adót vezetett be. Akkor most jöjjön egy hátraarc?

Orbán azt mondja, hogy lassan egész Európa bennünket követ. Ahogy azt Móricka elképzeli. A miniszterelnök egy év alatt növekedési és egyensúlyi csapdába zavarta az országot. Mert olyan volt 2006 előtt, hogy volt növekedés, de nem volt egyensúly; olyan is 2006 után, hogy lassult a növekedés, hogy megteremtsük az egyensúlyt, de olyan, amit most látunk, hogy se növekedés, se egyensúly, ehhez a dilettáns Orbán és Matolcsy nevű jobb keze kellett.

Azt mondják, hogy a róka, ha csapdába esik, akár azon az áron is megpróbál kiszabadulni, hogy fájdalmas harapásokkal veszni hagyja beszorult mancsát. Eddig követett politikájának valamely fontos részétől Orbánnak is meg kell szabadulnia, ha ő és az ország túl akarja élni a következő éveket.

Gyurcsány Ferenc legújabb Facebook bejegyzése ide klikkelve érhető el.

Vissza...