Londoni figyelmeztetés

2011-08-28 11:15:49

A CEEMEA feltörekvő piaci országok között Magyarország a legkiszolgáltatottabb - állapították meg a Morgan Stanley londoni közgazdászai legfrissebb anyagukban, saját indikátoruk alapján. Az elemzők emellett hozzáteszik, hogy jelentősek a magyar reformcsomag végrehajtásának kockázatai, főként a gazdasági lassulás közepette.

A kormány ugyanis egyrészt a nagy kihívásokat látva beletörődhet a költségvetési elcsúszásba, vagy még több szokatlan (unorthodox) gazdaságpolitikai eszközt (további válságadók) vet be. Mit mutat az összkép?

A finanszírozáshoz szükséges források elérése alapvető fontosságú azon olyan régiókban, amelyek jelentős adósságfinanszírozásra szorulnak, így például a CEEMEA feltörekvő piaci térség számára - írják a Morgan Stanley elemzői, akik ezért első körben az egyes gazdaságok legnagyobb külföldi kötelezettségeit vették górcső alá 12 hónapos időtávon.

Ebben az esetben azt vizsgálták az elemzők, hogy a külső adósság mértéke hogyan viszonyul a devizatartalékok jelenlegi szintjéhez. Ebből következik a kérdés: ha befagynak a piacok, akkor melyik országok esetében jelentkezik a legnagyobb refinanszírozási kockázat a rendkívüli likviditási szintjeikhez képest. Az elemzők kimutatása szerint ebben a rangsorban Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el, miután hivatalos tartalékaink meghaladják a következő 12 hónap finanszírozási igényének összegét.

A lista elején, sajnos

Ezt követően tovább finomították az elemzést, több makrogazdasági mutató (folyó fizetési mérleg egyenlege, GDP-arányos külső adósság, rövid távú külső adósság tartalékhoz viszonyított aránya, hite/betét mutató, devizahitelek aránya, költségvetés hiánya, államadósság szintje) alapján próbálták felmérni az egyes országok sérülékenységét. Az elemzőház szakértői ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az így létrehozott mutató (sérülékenységi indikátor, VSI) csupán az adott ország relatív helyzetét képes megvilágítani a CEEMEA-térségen belül. Nem az egész feltörekvő piac, vagy a fejlett világ mutatóihoz kell hasonlítani őket - teszik hozzá.

Az egyes makrogazdasági számokból képzett aggregált mutató szerint Magyarország a legsérülékenyebb gazdaság a CEEMEA feltörekvő piaci térségben, igaz kiszolgáltatottságunk mérséklődött a válság 2008 őszén tapasztalt kirobbanásához képest (lásd az alábbi grafikonon). Ez nem okozhat nagy meglepetést: Magyarország rendelkezik ugyanis a legnagyobb külső- és államadóssággal a korábbi évek "tékozló" költségvetései következtében. Az ország azonban jól teljesít a flow típusú mutatókban, így a folyó fizetési mérleg és a költségvetési egyenleg tekintetében.

Lengyelország jelentős folyó fizetési mérleg hiánya és költségvetési deficitje miatt került a szomorú negyedik helyre - jegyzik meg az MS elemzői.

Ide klikkelve olvashatja tovább és tanulmányozhatja át a diagramokat a portfolio.hu-n.

Vissza...