CBA és az Itéletidő!

2011-08-28 10:32:30

A manager magazinban nem szoktunk politizálni. Viszont önökről annyira köztudott, hogy jobboldali szimpatizánsok, hogy idekívánkozik egy kérdés: ahhoz, hogy a CBA-vezetésbe valaki bekerüljön, feltétel, hogy jobboldali legyen?  Baldauf: Ugye, most viccel?

Inkább csak provokálni akartam egy kicsit, ha nem sértő e megfogalmazás.
Baldauf: Ugyanúgy megtalálhatók nálunk is a másik oldal szimpatizánsai, mint bármely más szervezetben. 1992-ben azért fogtunk össze, hogy életben maradhassanak a magyar vállalkozások Magyarországon. Talán a családi nevelés miatt, vagy az élettapasztalat alapján, nagyon erős nemzeti érzelem, elkötelezettség volt bennünk akkor is, s ez azóta csak felerősödött. Persze van köztünk baloldali gondolkodású is, de a konzervatív vonal az erősebb. 

A magyar vállalkozók egy részéről lehet tudni a politikai elkötelezettségét, de ők általában vigyáznak arra, hogy e felfogás és az üzleti tevékenység ne keveredjen. Az Ítéletidő plakátot – mely keményen, sőt talán durván az előző kormányt kritizálta – önök viszont megjelentették a CBA-magazinban is, amely a vásárlóknak szól, akciókról, vállalati hírekről számol be. Nem volt disszonáns ez így?
Baldauf: Nem. Az óriásplakát után mindenki azt kutatta, ki áll mögötte. Hát ne kutakodjon senki – gondoltam –, s előálltam. Minden okom megvan arra, hogy erősen bíráljam az előző nyolc évet. Mi Alsónémediben egy nagyon korszerű raktárbázist hoztunk létre ötmilliárdos beruházással. Az első Széchenyi-tervből a beruházás 20 százalékát ítélték meg nekünk vissza nem térítendő támogatásként, amelyből előre 250 milliót meg is kaptunk. Csakhogy jött 2002-ben a kormányváltás, s attól kezdve csak hitegettek bennünket. 2005-ben sikerült átadnunk az új központunkat. S mit ad isten, ekkoriban jött az értesítés a területfejlesztésért felelős politikai államtitkártól, Nagy Sándortól, hogy kapunk 100 millió támogatást. Akkor azonban ezt már nem tudtuk igénybe venni, mert időközben beüzemeltük a bázist. Azt hiszem, jogos a fölháborodásom.
De a CBA mégiscsak egy „népüzletlánc”, ahová mindenfajta politikai hitvallású ember jár. Nem érezte, hogy ezzel veszélyezteti az üzletvitelt is?
Baldauf: Nem. Mi nagyon sokat teszünk az országért, mindig segítünk, ha kell. Az árvízkárosultaknak a CBA két házat épített, de a vörösiszappal sújtott területre is küldtünk vizet, élelmiszert, és ötmillió forintot is felajánlottunk a rendbetételhez. A vevőink nem pártoltak el, sőt, talán még gyarapodott is a számuk.
Lázár V.: Nekünk is azt tanította édesapám, hogy a nézeteinket nyíltan vállalni kell. Büszke volt rám, amikor 2002-ben, majd 2006-ban ott ültem a Kossuth téren, a Fidesz nagygyűlésén a tribünön. De ettől még tiszteljük a más nézeteket valló barátainkat is, nem vagyunk kirekesztők, gyűlölködők. A legfontosabb számunkra az, hogy itt, Magyarországon, a magyar emberek, magyar vállalkozók összefogjanak, s ne kerüljenek hátrányba a multikkal szemben.

Ha érdekli a Manager magazinban megjelent Kocsi Ilona által készített interjú teljes terjedelmében, kattintson ide!

Vissza...