Az Ăşj kurzus kudarca

2011-08-27 20:04:29

Egyre több jobboldalinak tekintett közgazdász mondja ki a verdiktet: Orbán eddig követett gazdaságpolitikája megbukott, fordulatra van szükség. It’s fine – mondanák nemzetközi körökben. De mit is javasolnak a jobboldal szakértői? Azt mondják, hogy legyen progresszív a személyi jövedelemadó.

De hát mi is ezt mondjuk. Meg azt javasolják, hogy vezessük be a vagyonadót. De hiszen ezt mi akartuk, a jobboldal meg hevesen szembeszállt. Hozzáteszik: egyezzünk ki a külföldi tőkével! No csak, hiszen ellenünk éppen az volt a vád, hogy sokat engedünk a külföldnek, és kurucosan azt ígérték, hogy ők majd megvédik a magyar érdeket. Ezek szerint az lenne a magyar érdek, hogy meg kell egyezni a külfölddel. De akkor mi ebben az új? Ja, van itt még valami. Azt sürgetik, hogy a mezőgazdaságban legyenek szövetkezetek. Hát ki a csuda verte azokat széjjel? Vagy ellenkezőleg: ki szervezte meg a TÉSZ-eket (Termelési és Értékesítési Szövetkezeteket) és adott nekik támogatást, hogy integrálják a kistermelőket? Mi voltunk. Eközben  a jobboldal a családi gazdaságok mítoszát építette. Hát itt tartunk.

Nehéz és kegyetlen dolog nyitott piacgazdaságban élni. Sokan, nagyon sokan azt hiszik, hogy megspórolható az alkalmazkodás. A naivak a baloldal szélén, a jobboldalon viszont a centrumban helyezkednek el. Veszíteni fognak. Sajnálatos, de nincs varázsszer. Jó volna, ha lenne, de nincs. Ez nem könnyű lecke. És most nem csak a politikusokról beszélek. Emberek millióinak kijózanodására van szükség. Ha ez megtörténik, akkor felemelkedhetünk. Ha nem, akkor örökös küszködés és belső harc lesz a sorsunk. A katarzis még várat magára.

Gyurcsány Ferenc blogbejegyzése ide klikkelve érhető el a Facebookon.

Vissza...