Orbán Kun Béla követője?

2011-08-27 19:21:20

A ma megjelent Spiegel háromoldalas cikkben számol be a „munkatáborokról" és az épülő „operett-diktatúráról". A Spiegel cikke már címében vészjósló: a Gulág-szigetcsoportra utalva Magyarország kapcsán „Gulyás-szigetcsoportról" ír, mondván: a kormány a munkanélkülieket, a kelet-magyarországi cigányokat munkatáborokba kényszeríti.

290 euró bruttó fizetésért kéne a közfoglalkoztatottaknak különféle közmunkát végezniük. A Spiegel szerint Orbán a kényszermunka révén akarja Magyarországot morálisan és gazdaságilag megújítani: „Akinek nincs munkája, az majd kap; akinek van munkája, annak többet kell dolgoznia, anélkül, hogy ezért többet keresne". E munkaalapú társadalom, amely leginkább a harmincas évek fasiszta államelméletével, Mussolini vagy Gömbös gondolataival áll rokonságban, a Fidesz hatalomkoncentrációjával egészülne ki: „aki jelenleg a hatalmat birtokolja, az a stabilitás érdekében a lehető leghosszabb ideig tarthassa meg" - ezt célozzák Orbán intézkedései. A hamburgi hírmagazin szerint Orbán tavaly április óta teljesen uralma alá hajtotta az országot, valamennyi posztot, az államfőitől a legfőbb ügyészin át a számvevőszék vezetőjéig a Fidesz emberei töltik be.

Orbán kinevezettjeinek egyik prototípusa Papp Dániel, az MTVA főszerkesztője, aki a Jobbiktól érkezett a közmédiába. Papp a Spiegelt irodájában, „üres könyvszekrény előtt" fogadja, s vehemensen tagadja, hogy tisztogatás zajlana a közmédiában. „A legjobbak maradtak", bizonygatja. A Spiegel azonban megemlíti, hogy főleg kormánykritikus újságírókat bocsátanak el - akik ráadásul a médiatörvénnyel súlyosbított médiavilágban amúgy sem könnyen találnak majd állást. Orbán azonban szabadon építheti ki hatalmát, Brüsszel ugyanis nem kritizál. „A Bizottságnak nem feladata, egy tagállam mindennapi politikai történéseit kommentálni", jelzi a Bizottság budapesti képviseletének vezetője, Szűcs Tamás. Míg azonban az unió hallgat, az amerikai kormányzat sokkal egyértelműbben üzen Budapestnek.

A lap Orbán legújabb intézkedései közül az egyházi törvényt említi, amely számos egyháztól megtagadja az elismerést - többek között az Orbán első gyerekének keresztapja, Iványi Gábor vezette metodistáktól is. A lelkészt a Spiegel „a legszegényebbek védőangyalaként" mutatja be. „Viktor teljesen megváltozott, egy majdhogynem anarchista fiatalemberből egy nacionalista konzervatívvá vált", mondja a lapnak Iványi.

Hasonló véleménnyel van Kéri László is, aki a nyolcvanas években oktatta is a Fidesz-alapítókat. Kéri Orbánt és társait Kun Béla Lenin-fiúihoz hasonlítja, mondván a fideszesek is agresszíven lépnek fel minden másként gondolkodóval szemben. „Isten mentsen attól, hogy egyszer miniszterelnök legyen belőled", mondta állítólag Kéri még tanárként Orbánnak. A kívánsága nem teljesült, Kéri azonban egykori tanítványának második országlása idejére elvesztette egyetemi katedráját. Kéri szerint Magyarországon ismét pártállam van kialakulóban: a párt és az állam újra egyet jelent. „Orbán Putyin magyar verziója", jellemzi őt egykori tanára. De Kéri szerint Mussolinivel és Gömbössel is sok a hasonlóság. Mindazonáltal Kéri bízik a magyarok „slendriánságában", és éppen ezért nem hiszi, hogy Orbán forradalma végül sikeres lesz, és diktatúrához vezetne. „A magyar nép talán csak az operettel járult hozzá az európai kultúrához, és ami most készülődik, az is csak egy operett-diktatúra", mondja a politológus.

A pesti értelmiség azonban gunyorosan reméli, hogy Orbán tervei ugyanúgy elbuknak, mint a magyar történelem eddig minden forradalma. „Kádár alatt kommunisták nélküli kommunizmus volt, 1989 után demokraták nélküli demokrácia, egy éve pedig konzervatívok nélküli konzervativizmus", jellemzi ironikusan a helyzetet Heller Ágnes filozófus. Szerinte a magyarok kiválasztottság-tudatban búslakodnak.

Heller szerint nem kell azonban fasizmustól tartani, sokkal jobban aggasztja az idős filozófusnőt, hogy „nincsenek már kontrollmechanizmusok", és senki sem mer ellentmondani. „A bólogatók uralma köszöntött be."

Heller maga is megtapasztalhatta, miként lép fel a kormány a másként gondolkodókkal szemben: a „Heller-bandaként" elhíresült filozófuskört korrupcióval vádolták meg, csak azért, hogy így járassák le a kormány kritikusait. Heller szerint a mai hatalom minden felelősségérzetét elvesztette, s nem veszi észre, hogy „akár újra erőszak is kitörhet" emiatt.

Orbán azonban egyre kevéssé érzékeli a valóságot: „Orbán a legteljesebb mértékben meg van győződve magáról. Ez is a diktátorok tipikus tulajdonsága", mondja a cikk zárásaként Heller Ágnes.

A cikk forrása a Heti Válasz online oldalán ide klikkelve érhető el.

Vissza...