A "fƑnök" Ă©s a helyettese

2011-08-21 17:24:04

HĂĄrom egymĂĄshoz közeli idƑpont-hĂĄrom (a megszĂłlalĂłk szĂĄndĂ©ka szerint) fontos esemĂ©ny Ă©s beszĂ©d a remĂ©nyekkel teli jövƑt magĂĄba foglalĂł Ă©letĂŒnkben. Az elsƑ Ă©s mĂĄsodik OrbĂĄn ViktortĂłl valĂł. 2011. jĂșniusĂĄban, amikor a kĂ­nai miniszterelnököt fogadta OrbĂĄn Viktor, egy a majdani Ă©letĂŒnket hatĂĄrozottan ĂĄtformĂĄlni kĂ©pes keleti szövetsĂ©ges szerepe vĂĄlt a miniszterelnöki beszĂ©dben erƑteljesen körvonalazottĂĄ.

2011. jĂșliusĂĄban TusvĂĄnyoson a hanyatlĂł Ă©s vĂĄlsĂĄgban vergƑdƑ NyugatrĂłl, egy recsegƑ-ropogĂł, rĂ©gi vilĂĄg összeomlĂĄsĂĄrĂłl kaphattak MagyarorszĂĄg jelenlegi kormĂĄnyfƑjĂ©tƑl informĂĄciĂłkat az összegyƱlt tömegek Ă©s juthattak (akik ezt Ă­gy Ă©rzik) Ă©rtĂ©kes szellemi munĂ­ciĂłhoz. Ezek utĂĄn a miniszterelnök helyettes- alig egy hĂłnappal kĂ©sƑbb az Ă©n Ă©rtelmezĂ©sem szerint igencsak szuggesztĂ­van a Szent IstvĂĄn-i öröksĂ©g rĂ©szekĂ©nt megszĂ­vlelendƑ intelemkĂ©nt tartotta fontosnak kiemelni:„MagyarorszĂĄg helyĂ©t mindig a Nyugat-EurĂłpĂĄhoz valĂł kötƑdĂ©s jelölte ki.”

Csak nem egy hatårozott elvi ellentét van éppen kibontakozóban az orszåg miniszterelnöke és annak helyettese között?

2011. jĂșnius 25. "A mai napon Ășj Ă©s nagy jelentƑsĂ©gƱ szövetsĂ©get kötöttĂŒnk a kĂ­nai nĂ©pköztĂĄrsasĂĄggal. Az alĂĄĂ­rt egyĂŒttmƱködĂ©sekben konkrĂ©t programokrĂłl, befektetĂ©si alapokrĂłl, pĂ©nzĂŒgyi keretekrƑl sikerĂŒlt megĂĄllapodnunk" - mondta OrbĂĄn, majd emlĂ©keztetett rĂĄ: bĂĄr hazĂĄnk a jĂłl mƱködƑ eurĂłatlanti kapcsolatrendszer tagja, ahhoz, hogy MagyarorszĂĄg megĂșjulĂĄsa sikeres legyen, Ășj tĂ­pusĂș szövetsĂ©gekre Ă©s szövetsĂ©gesekre van szĂŒksĂ©gĂŒnk. "Hogy vĂ©gre tudjuk hajtani a teljes gazdasĂĄgi fordulatot MagyarorszĂĄgon, Ășgy zĂĄrtuk ma le a tĂĄrgyalĂĄsokat, hogy a KĂ­nai NĂ©pköztĂĄrsasĂĄg Ă©s MagyaroszĂĄg szövetsĂ©gesei lettek egymĂĄsnak. Ehhez erƑs alapokra van szĂŒksĂ©g, de ezek az alapok mĂĄr lĂ©teznek a kĂ©t orszĂĄg közt. Az elmĂșlt hatvan Ă©v Ă©s az, hogy hasonlĂłan gondolkodunk a jövƑrƑl, csak megerƑsĂ­tette ezeket."

"OrbĂĄn szerint MagyarorszĂĄg elkötelezte magĂĄt a munkaalapĂș gazdasĂĄg mellett Ă©s nemet mondott a spekulatĂ­v Ă©s fenntarthatatlan gazdĂĄlkodĂĄsra. "Mind a kĂ©t orszĂĄg elveti azt a felfogĂĄst, hogy lehetsĂ©ges munka nĂ©lkĂŒl is gyarapodni, Ă©s ez a meggyƑzƑdĂ©s adja egyĂŒttmƱködĂ©sĂŒnk alapjĂĄt a jövƑben."

"Az önök felemelkedĂ©se nem rövid Ă©letƱ, Ă©s a jövƑben KĂ­na egyre növekvƑ szerepet fog jĂĄtszani a vilĂĄgban. Mi hosszĂștĂĄvĂș szövetsĂ©get akarunk kötni önökkel, hosszabbat, mint amennyi ideig Ă©n a politikĂĄban leszek, pedig azt remĂ©lem, hogy az se lesz rövid" - hangsĂșlyozta Ven Csia- pao kormĂĄnyfƑ. "Ehhez arra van szĂŒksĂ©g, hogy a fiatalokat a kĂ­nai-magyar szövetsĂ©g hĂ­vĂ©vĂ© tegyĂŒk, hogy a következƑ generĂĄciĂł is megĂ©rtse, miĂ©rt rendkĂ­vĂŒl fontos az orszĂĄgnak a kĂ­nai-magyar egyĂŒttmƱködĂ©s. Amit Ă©n tenni tudok ennek Ă©rdekĂ©ben, az az, hogy rengeteg fiatalt ĂĄllĂ­tok ennek az eszmĂ©nek a szolgĂĄlatĂĄba, Ă©s elhĂĄrĂ­tjuk az egyĂŒttmƱködĂ©s ĂștjĂĄban lĂ©vƑ bĂŒrokratikus akadĂĄlyokat." OrbĂĄn ezutĂĄn azt mondta, hogy a kĂ­naiakhoz bĂĄrmikor örömmel kĂŒldi a magyar fiatalokat. "ƐszintĂ©n mondom: nagy örömmel kĂŒldök fiatalokat olyan orszĂĄgba, ahol PetƑfi: SzabadsĂĄg, szerelem cĂ­mƱ verse iskolai tananyag. Az a nĂ©p ugyanis, amelyik ezt a verset tanulja, megĂ©rti a magyarokat, Ă©s szĂ­vesen alakĂ­tunk ki velĂŒk egyĂŒttmƱködĂ©st.”

2011. jĂșlius 23. TusnĂĄdfĂŒrdƑ

"MondandĂłm kiindulĂłpontja az, hogy mindannyian egy Ășj korszak hatĂĄrĂĄn ĂĄllunk. Örök Ă©rvĂ©nyƱ igazsĂĄgok Ă©rvĂ©nyessĂ©ge dƑlt meg, korĂĄbban erƑsnek gondolt ĂĄllamokbĂłl gyengĂ©k lettek, gyengĂ©knek gondoltakbĂłl erƑsek, Ă©s jĂłl lĂĄthatĂł, hogy a nyugati vilĂĄgban a sok Ă©vtized alatt kialakult rĂ©gi Ă©letĂŒnk egĂ©sz egyszerƱen fenntarthatatlan. A korszakvĂĄltĂĄs, Ășgy lĂĄtom, hogy az elƑzƑ törtĂ©nelmi korszak összeomlĂĄsĂĄval fog megtörtĂ©nni, tehĂĄt nem Ășj fejlƑdĂ©si szakaszba lĂ©pĂŒnk, nem ĂĄttörĂŒnk valahonnan valahova, hanem összeomlĂĄs következik be, Ă©s onnan indul meg egy Ășj ĂșjrakezdĂ©s. Az összeomlĂĄs oka meglehetƑsen egyszerƱ. Egy szĂłban Ășgy mondhatnĂĄnk, hogy eladĂłsodottsĂĄg, illetve Ășgy, hogy ĂĄllamadĂłssĂĄg. Ezek az ĂĄllamadĂłssĂĄgok folyamatosan nƑnek a nyugati vilĂĄgban, Ă©s ĂĄtbillennek azon a hatĂĄron, amikor mĂĄr mindenki szĂĄmĂĄra nyilvĂĄnvalĂł, hogy nem lehet Ƒket visszafizetni.”

„Mindenkit megelƑzƑen, Ă©n nem ĂĄllĂ­tom, hogy a döntĂ©sĂ©t minden összefĂŒggĂ©sben ĂĄtgondolva, de MagyarorszĂĄg minden eurĂłpai orszĂĄgot rĂ©szben tudatosan, rĂ©szben ösztönösen megelƑzve adta meg a helyes vĂĄlaszt arra a korszakvĂĄltĂĄsra, amelynek a kapujĂĄban vagyunk. Ugyanis az összefogĂĄs Ă©s az egysĂ©g csak akkor Ă©r valamit, hogyha az politikai döntĂ©skĂ©pessĂ©gben fejezƑdik ki. EzĂ©rt a magyarok a 2010-es vĂĄlasztĂĄson a korszakvĂĄltĂĄst szerintem mĂĄr zsigereikben megĂ©rezve döntöttek Ășgy, hogy itt most egy soha nem lĂĄtott egysĂ©get Ă©s összefogĂĄst kell lĂ©trehozni, amit a politikai publicisztika nyelvĂ©n mi egyszerƱen csak kĂ©tharmados forradalomnak nevezĂŒnk. A magyarok vilĂĄgosan megĂ©rtettĂ©k, hogy a korĂĄbbi magyar vilĂĄg csƑdbe jutott Ă©s fönntarthatatlan. GondoljĂĄk vĂ©gig! Egy kĂ©tharmados vĂĄlasztĂĄsi gyƑzelem, egy Ășj alkotmĂĄny Ă©s azt megelƑzƑ alkotmĂĄnyos konzultĂĄciĂł, egy teljesen Ășj gazdasĂĄgi rendszer fölĂ©pĂ­tĂ©se, azt megelƑzƑen a szociĂĄlis konzultĂĄciĂł, amelyben milliĂłk vesznek rĂ©szt, mind azt mutatja, hogy valami megvĂĄltozik MagyarorszĂĄgon.”

 2011. augusztus 20. Veszprém

Minden, amit kaptunk, minden, amire vigyĂĄznunk kell, Szent IstvĂĄntĂłl szĂĄrmazik – jelentette ki a miniszterelnök-helyettes, aki szerint az Ă©vszĂĄzadok sorĂĄn a magyar nemzet minden egyes tagjĂĄnak “valamilyen mĂłdon gazdĂĄlkodnia kellett Szent IstvĂĄn öröksĂ©gĂ©vel”.A magyarsĂĄgot a legnehezebb idƑkben is az tartotta meg, hogy volt egy mĂ©ly hit a magyar nemzetben, amely szerint a magyar nemzetnek kĂŒldetĂ©se van, Ă©s ez a kĂŒldetĂ©s a KĂĄrpĂĄt-medencĂ©hez kötƑdik” – mondta. IstvĂĄn kirĂĄly nem az ĂĄllamalapĂ­tĂĄssal alkotott igazĂĄn nagyot, hanem “az a döntĂ©se volt merĂ©sz, amikor elkötelezte MagyarorszĂĄgot a nyugati keresztĂ©nysĂ©g, a nyugati kultĂșra mellett” – mondta a Szent IstvĂĄn-napi ĂŒnnepsĂ©g szĂłnoka, hozzĂĄtĂ©ve: ennek termĂ©szetes, logikus következmĂ©nye volt az ĂĄllamalapĂ­tĂĄs. A fideszes politikus rĂĄmutatott: elsƑ kirĂĄlyunknak sokan mondtĂĄk, hogy jobb nekĂŒnk kelet felĂ© fordulni, hatalmasabb erƑk mozdulnak ott meg, Ƒ viszont tudta, hogy a mi jövƑnk a nyugati keresztĂ©nysĂ©gben rejlik. IstvĂĄn kirĂĄly Nyugat-EurĂłpa mellett döntött – hangsĂșlyozta a miniszterelnök-helyettes.

Szavai szerint törtĂ©nelmĂŒnk sorĂĄn többször megismĂ©tlƑdött ez a “döntĂ©si helyzet”: a tatĂĄrjĂĄrĂĄskor IV. BĂ©la kirĂĄlyunknak is mondhattĂĄk, hogy most mĂĄr keletrƑl jön az erƑ, de a török hĂłdoltsĂĄg alatt is sokan mondtĂĄk, hogy az oszmĂĄn birodalommal kell kiegyezni; hanyatlik a nyugat, keletĂ© a jövƑ. MĂ©gis – mutatott rĂĄ – minden jelentƑs magyar kirĂĄly kĂ©tsĂ©g nĂ©lkĂŒl, mindig a nyugati keresztĂ©ny vilĂĄg mellett döntött. “MagyarorszĂĄg helyĂ©t mindig a Nyugat-EurĂłpĂĄhoz valĂł kötƑdĂ©s jelölte ki” – fogalmazott Navracsics Tibor, hangsĂșlyozva, “ez Szent IstvĂĄn öröksĂ©ge”.

Íme a források:

 Kína bevåsårolta magåt Magyarorszågba

TusvĂĄnyos 2011: ÖsszenƑ, ami összetartozik

Magyar online: Augusztus 20.

 Ma, azaz augusztus 23-ån a Nol.hu-n megjelent Tóth Ákos íråsåban hasonló gondolatok körvonalazódnak.

Vissza...