Nagy a baj!

2011-08-13 17:37:04

Orbán Viktor kormányfő egész nyáron dolgozik, tárgyalásokat, egyeztetéseket folytat-közölte a miniszterelnök sajtóstábjának a vezetője az MTI kérdésére. Ezt is persze csak azok után, hogy a közel két héten át tartó s mindenkit egyformán rettegésben tartó frank-árfolyam-ámokfutása után egyre kényelmetlenebbé vált, hogy a miniszterelnök még mindig sehol.

Fel-feltűnt ugyan egy Vidi meccsen, vagy Felcsúton a háza előtt rövid gatyában, s zokni nélkül hordott tornacsukában, de ő a kamerák jelenlétében egy kukkot sem szólt.

Minek is, ha Navracsics miniszter is képes volt a kötelező vizit után elmondani, mennyire is elégedett vele és tevékenységével Magyarország miniszterelnöke. Csak a mindenütt információkra leső sajtómunkatársak sutyorogták, Matolcsyval várhatóan azért majd lesz némi baj. Nem hiába készülnek meneszteni az egész államtitkárságát, Becsey Zsolttal az élen. Így próbálják még egy ideig leplezni, hogy az idei költségvetés és vele együtt a gazdasági miniszter is csúfosan megbukott. (A nagyobb baj persze az, hogy hamarosan az egész ország is velük együtt bukhat.)

Egyáltalán nem véletlenül penderült a Fidesz szövetséges (és önálló létezésre már régóta képtelen) KDNP alelnöke, Rétvári Bence (vélhetően a kormány első emberének a titkos utasítására) most sebtében a kamerák elé, s szólította fel az MSZP-t sürgősen bocsánatkérésre a devizahitelesektől.

Ebből a helyzetből azt a nem mellékes tényt szűrhetjük le, még mindig az első borítékban talált szövegnél tartanak az Orbán-kormány tagjai, s feltétlen hívei. Az első borítékban található szöveg szerint, „ha úgy érzed, hogy nagy a baj, fogj mindent az elődeidre”.

Normális -tanult és tájékozott emberek- világban egy 4 éves ciklusban ez a szöveg maximum pár hónapig hiteles. Nálunk lassan már másfél éve, hogy kitart. Igaz, ha őszinték vagyunk, el kell mondanunk, hogy a második borítékban lévő szöveg utasításai -az elsőben fellelhető utasításokkal párhuzamosan- már szintén elég régóta használatban vannak. Merthogy senki sem vonhatja kétségbe, semmi sincs úgy, ahogyan akár két éve is volt. A „szervezz át mindent és szabadulj meg mindenkitől, aki az előző vezetéshez köthető” és a Fidesz által praktikusnak vélt tanács az ő esetükben az első pillanattól alkalmazva van.

Nincs itt már olyan jogszabály, amit ne szabtak volna a 2/3 birtokában újra. S nincs itt már olyan demokratikus intézmény, ami még valóban működhetne egy parányit is demokratikusan. Már nemcsak az alkotmány, de még az alkotmánybíróság is csak halvány árnyéka valamikori önmagának.

A nagy kérdés manapság persze az, mikor kerül kinyitásra a harmadik boríték és mikor veszik tudomásul a legutolsó utasítást, történetesen azt, hogy „Takarodj, de előbb készítsd elő utódaid számára a 3 borítékot!”

Addig semmiképp, amíg az eszköztelenné tett és orruknál fogva vezethető tömegek elhiszik a Rétvári -féle, az elődök hibáztatásával a bajokat elkendőzni akaró rágalomáradatot.

S miközben a rágalmakat befogadóktól még mindig erővel visszhangzik a bambák bégettetése, sajnos a Világbank szirénhangjai is egyre határozottabban kezdenek formát ölteni.

„Egy új és más típusú vihar küszöbén állunk, és ez nem ugyanaz, mint a 2008-as válság volt” – mondta a napokban Robert Zoellick, a Világbank elnöke. Zoellick szerint az eurozóna válsága a világgazdaság legsúlyosabb problémájává nőheti ki magát. Éppen ezért, nem véletlenül most is arra ösztönzi az európai országokat, hogy a lehető leggyorsabban tegyék meg a szükséges intézkedéseket. Szerinte a 2008-as válságnak az volt a legfőbb tanulsága, hogy minél tovább várnak az országok, annál keményebb intézkedéseket kell majd bevezetni.

Mindez a nemrég még az Unió soros elnöki tisztét betöltő, mára rövidnadrágos turistává átváltozó, de az MTI-nek szorgos munkát hazudó kormányfőt is komolyan aggasztja. Komolyan, hiszen most iszonyatos gyorsasággal a háttérbe, s egyúttal némaságba vonult. Nem hívja már híveit zászlórengetegbe és nem olvassa már fel szövegírói legvadabb vízióit, a nyilvánvaló hazugságokat önkéntelenül leleplezni akaró, zavaróan ható gesztikulációi közepette.

S vélhetően azon morfondírozik, miként jelentse be az őszi ülésszak kezdetén megújulásként a legnagyobb titokban ezekben a napokban kapkodva előkészített és minden eddiginél brutálisabb megszorításokat.

Vissza...