Balhé bármi áron

2011-08-13 06:36:31

Aki péntek este próbált bejutni a Sziget Fesztiválra, a vágyott előadás helyett a kapuknál sokáig be kellett érje a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a rendőrség sajátos performanszával.

Ha az ember csak úgy kóvályog a Szigeten, mint rendesen, manapság akár szélsőjobboldali tüntetésbe is botolhat. Legalábbis a bejáratnál. Péntek este a kapuk belső oldalán három, hermetikusan záró rendőrsorfal fogadta a fesztivál látogatóit. Jól láthatóan elállták azokat a réseket, ahol a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tüntetőinek második hulláma be akart jutni. Élükön természetesen a vagy kétméteres, kopasz Zagyva György Gyulával, aki a mozgalomban betöltött - előkelő, tiszteletbeli elnöki - tisztsége mellett a Jobbik parlamenti képviselője is.

A gond az, hogy a rendőrség januárban engedélyezte a mozgalomnak a Hajógyári-szigetere tervezett benzinárellenes demonstrációját, amelynek időpontja - minő véletlen - pont egybeesett a Sziget fesztiváléval. Nemrég aztán némi csűrés-csavarás után a rendőrség visszakozott.

Ebből lett a baj.

Péntek délután hat óra után vagy száz Vármegyés megindult a kapuk felé, hogy márpedig igenis érvényt szerezzen az eredeti engedélynek, és a nagyszínpadnál ordítsa ki magából, "le a benzinárral" vagy valami ilyesmit. Ott ezalatt épp a Dizzee Rascal nevű brit afro-amerikai repper srác nyomta, ami nyilván külön nyalánkság lett volna az - amúgy nem túl félelmetes, inkább pocakos és nem is nagyon ifjú - vármegyéseknek.

Néhányukat már ekkor előállították, de a keménymag este fél tízig kitartott. Ezalatt a közönség - valószínűleg többségben a fél tízkor kezdődő Prodigyre éhesen - nem vagy csak nagyon nehezen juthatott be. A vármegyések körében volt persze "mocskos zsidók", "visszaszerezzük, amit elvettek", a Sziget biztonsági cégére utalva In-Kal-ozás, vezetőjére célozva "nektek Lasz György adja a parancsot", "ha megütsz, minimum tíz milla", ilyesmik. Benzinárról szó nem esett.

A sorbanállók között volt, aki szerint van igazság a vármegyések oldalán is, és persze unalmukban beindult a "ki a nagyobb magyar" vetélkedő. Csak egy lány szólt közbe: "bocsi, tök más vonal, de Prodigyre bejutunk?" Zagyva ezalatt érdekes köröket írt le. Hol végigjárhatta az előtte hosszú oszlopban álló (sün? kígyó? - nem tudjuk) rendőröket és akkurátusan végigfotózhatta az összes lehetséges azonosítójukat. Hol pedig visszaállt a kapu elé és onnan szentségelt tovább, mint rendesen.

Miért nem tárgyal velünk Gerendai Károly?! A mi jogainkkal mi lesz?! - harsant fel visszatérően a központi gondolat. Amikor egy újságírónő azt vetette a szemére - cseppet sem titkolt felháborodással -, hogy a magyar gyerekeknek joguk van bejutni a rendezvényre, amire hónapokig spóroltak - nos attól nagyon belilult Zagyva feje. Úgy leordította a kollégát, hogy amaz utána visszavonult törölgetni magáról a súlyos cseppeket.

Közben a rendőrök urh-rádióiból annyi hallatszott ki, "figyeljetek a teljesen szabályszerű intézkedésre", "Gyorskocsi rendben", ami sejtette, hogy még jön valami. Aztán az egyik parancsnok behívta Zagyvát a rendőrök közé, motyogtak kicsit, aki erre leült a földre, ott kicsit noszogatták, majd a lábánál-kezénél fogva (a benti body-surfingre erősen emlékeztető pózban) behelyezték a rabomobilba. Egy hölgy közben megpróbált belógni, de a biztonságiak kiszúrták és kisebb dulakodást követően rácson kívülre helyezték, aki ezt - fura módon - harsány nevetéssel nyugtázta.

Utána a tüntetők szétszéledtek. A sorbanállók talán csak pár perc Prodigyről maradtak le, de azért az borítékolható, hogy mostantól viszonylag kicsi az átfedés a magyar Prodigy- és Zagyva-rajongók között.

Nem jól kezeljük ezt a dolgot. A rendőrség ugye, ha ezért vagy azért engedélyez egy demonstrációt, aztán meg zavartan betilt, komoly pénz-paripa-fegyver kell a következmények kezelésére. De a szigetesek is rugalmatlanok. Mekkora buli lett volna egy ilyen tüntetést valahogy beépíteni az - amúgy is sokszínű - fesztiválba? Mondjuk például "nézzen fasisztát" vagy "közös fotó Zagyva Gyulával" vagy valami más egyszerű szlogen alatt. Örök élmény egy európai fiatalnak.

A fel-alá vonulgató krisnások amúgy is már több éve eltűntek a Szigetről. Fájó, betöltetlen űrt hagyva maguk után.

Ide klikkelve érheti el a cikk forrását a Nol.hu-n.

Vissza...