Rossz a híre Orbánnak

2011-08-12 17:19:29

Kelet-európai politikusok "kényelmetlen csapatáról" ír legújabb számában a kelet-európai országokról kialakult képet elemezve a The Economist című tekintélyes brit lap, és közéjük sorolja a magyar miniszterelnököt is.

Az újság szerint különösnek tűnhet, hogy bár a beruházásra és gazdag partnerek segítségére váró szegény országoknak igyekezniük kell jó képet kialakítaniuk magukról, és kerülniük kell a vitákat, a rossz gazdasági és biztonsági helyzetű volt kommunista Európában sok politikus ennek épp az ellenkezőjét teszi. Elsőrangú példa erre Magyarország, ahol Orbán Viktor kormánya heves külföldi bírálatokat váltott ki azóta, hogy 2010 májusában hatalomra került - írta a hetilap. legújabb vitára azok a lehetséges jogi lépések adtak okot, amelyek az ellenzéki szocialisták közül kikerült három korábbi miniszterelnök ellen irányulnak a közpénzek rossz kezelése miatt - írja az Economist, hozzátéve, hogy a magyar kormány nem zárja ki a Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon elleni büntetőjogi vád lehetőségét.

A brit lap szerint az előadás, amelyben vádlottak padján ülnek a korábbi miniszterelnökök, tetszhet a kormányzó Fidesz híveinek, de nem használ az ország már megtépázott nemzetközi imázsának.

A The Economist leszögezi, hogy nem egyedül Orbán Viktor kormánya okoz gondot, és megemlíti a hatalmon maradni akaró Mihail Szaakasvili grúz elnököt, Václav Klaus cseh államfőt, aki 2009-ben vidáman a lisszaboni szerződés kisiklatásával fenyegetőzött, és a lengyel Kaczynski testvéreket, akik látványos küzdelmeket vívtak odahaza és külföldön is.

A fölényeskedő kívülállók - kommentátorok és politikacsinálók egyaránt - hajlamosak rá, hogy az említetteket mind egy kalap alá vegyék, és Orbán Viktort csupán a zavarkeltésre és bajkeverésre hajlamos kelet-európai politikusok legfrissebb példájának tekintsék - mutat rá a The Economist, leszögezve, hogy ezt a megközelítést nem jól fogadják a térségben, nem utolsósorban azért, mert nagyon szelektívnek tűnik. Hol voltak a kívülállók, amikor Magyarországot gerinctelen és kapzsi exkommunisták vezették, kérdezik Orbán támogatói. A baloldaliak tönkrement és kormányozhatatlan országot hagytak hátra, mondják, azt jelezve ezzel, hogy az általuk alkalmazott gyógymódnak erőteljesnek kell lenni, írja a brit lap.

A kényelmetlen csapat lenézi a hagyományos diplomáciát és kapcsolatépítést, s ezért mostohán is bánik velük - mutat rá a The Economist, emlékeztetve Václav Klaus külföldi újságírókkal szembeni óvatosságára és a Kaczynski testvérek kusza médiastratégiájára. "Orbán emberei különösen úgy hiszik, hogy otthoni ellenfeleiknek forródrótjuk van a külföldi szerkesztőségekhez, politikai háttérintézményekhez követségi irodákhoz."

A térség politikusai azt is mondják, hogy azért választották meg őket, hogy változásokat hajtsanak végre, s nem azért, hogy barátokat szerezzenek. A magyar választók erőteljesen támogatják Orbán nyers stílusát - írja a brit lap, példákat idézve a cseh és a lengyel vezetők hazai támogatottságára is.

A szelíd viselkedés hozhat ugyan szerény eredményeket, de az érdes magatartás kevés érzékelhető büntetést vont maga után - mutat rá az újság, megállapítva, hogy jórészt hamisnak bizonyultak azok a gúnyos megjegyzések, amelyek szerint a magyar belpolitika kárt okoz Magyarország európai uniós elnökségének.

"A viták nem jelentik a világ végét; a zaj és düh után engedményeket hozhatnak, nem elszigeteltséget. Azért van így, mert bár néhány keleti lehet, hogy irritáló, zajos és idejétmúlt, hozzátartozik a modern Európához" - írja végezetül a tekintélyes brit hetilap.

Ide kattintva találhatja meg a cikket az Index.hu-n.

Vissza...