Lejáratják Magyarországot

2011-08-10 10:23:37

Jelentés a disznóólból

Magyarországot égeti az Orbán-kormány azokkal a vagdalkozó, színvonaltalan válaszokkal, amelyekkel fogadja a külföldi bírálatokat. Kovács Zoltán ugyanazzal a szöveggel utasította helyre a Financial Times-t, amelyet belföldön használnak.

De az a szöveg, amit a HírTV nézője megtapsol, az a civilizált külvilágot megbotránkoztatja. Az Orbán-kormány levele a szélsőjobboldali orgánumok szellemi színvonalán íródott, és valójában ennek a közönségnek szól.

Már az is kínos, hogy Magyarország kormánya egy olvasói levél erejéig fér be a válaszával a Financial Timesba, ez már tükrözi a szerkesztőség hozzáállását is ahhoz a méltatlan, Magyarországot lejárató, primitív szöveghez, amit az Orbán-kormány illetékesétől kaptak. “Kérdéses, milyen alapállásból bírálta az FT (pénteki számában közölt szerkesztőségi cikkében) a Fidesz vezette magyar koalíciós kormányt” – áll a levélben, amelyet Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár jegyez. Erre egy demokratikus ország sajtója azt válaszolja, hogy nem is érti a kérdést: azon alapállásból bírálja, hogy a szabad sajtónak joga van véleményt nyilvánítania bármely ország kormányáról.

“A magyar kormány a magyarországi választóknak tartozik felelősséggel, és nem külföldi újságíróknak, még ha ezt Önök +nacionalizmusként+ bélyegzik is meg” – írta Kovács. “Senkinek sincs ínyére, ha kívülállók bírálják, és a külső bírálat csak erősíti a kormányt, amely ellenáll annak, hogy külföldiek ide-oda rángassák” – toldotta meg. Ezekkel a mondatokkal nem tud mit kezdeni egy szabad újság, mert senki nem kérte a magyar kormányt, hogy a külföldi sajtónak feleljen meg, de attól a külföldi sajtónak még lehet véleménye. Ez pedig nem jelenti azt, hogy a “külföldiek ide-oda rángatnák”.

A szöveg arra utal, hogy a mondatokat a Financial Times-nak írták, de a magyar híveknek szánták. Mindezért az sem drága, hogy ezekkel a szövegekkel lejáratják Magyarországot.

Az olvasói levélben az Orbán-kormány kettős mérce alkalmazásával vádolta az üzleti körök lapját. Az FT ‘negatív kommentárjának sokkal nagyobb ereje lett volna’, ha az újság ‘hasonlóan kritikus lett volna a 2002-2010 között Magyarországon hatalmon lévő baloldali kormánnyal szemben’, de – néhány ‘ejnye-bejnyét’ leszámítva – nem így történt – állapította meg Kovács, megfeledkezve arról, hogy az Orbán-kormányt megelőző kabinetek nem számolták fel a demokráciát, a jogállamot, nem helyezték kormányirányítás alá a közszolgálati médiát, nem korlátozták a sajtószabadságot. Kovács úgy véli, hogy “Magyarországon sokan úgy látják, hogy a jobbközép kormányokat élesebben bírálják mint a baloldaliakat, és ez a következetlenség aláássa az FT-ben megjelent bírálatot sok magyar szemében, és ez az, ami számít” – áll az olvasói levélben, mintegy arról győzködve az FT szerkesztőségét, hogy amit mondanak a magyarok szemében úgysem számít, “és ez a lényeg”.

“A Financial Times észrevételei a korábbi magyar miniszterelnökökkel szembeni esetleges vádakról elhamarkodottak, sőt tévesek” – írta az államtitkár. “Nem történt kísérlet vádemelésre (ahogy az FT pénteki szerkesztőségi cikkében írta); annyi történt, hogy felkérték az illetékes parlamenti bizottságot, vizsgálja meg, van-e alapja a korábbi kormányfők büntetőjogi felelősségre vonásának (az államadósság növekedése miatt). Ha van, akkor sem lesz vádemelés visszamenőleges hatállyal, hiszen Magyarország alkotmánya ezt nem tenné lehetővé” – olvasható a levélben.

Ha valaki ezt a mondatot elolvassa, megállapíthatja, hogy a mondat első fele üti a másodikat, hiszen a büntetőjogi felelősség vizsgálata feltételezi egy későbbi vádemelés szándékát. Kovács még hazudik is, mert Szijjártó azt kérte, hogy olyan törvény megalkotásának lehetőségét vizsgálják meg, amely lehetővé teszi a volt miniszterelnökök utólagos felelősségre vonását. Azt pedig mindenki tudja, hogy az alkotmány soha nem volt képes megakadályozni a Fideszt abban, hogy visszamenőleges törvényeket hozzon.

“Ironikus, hogy az FT úgy véli, elég tudása van ahhoz, hogy jogilag helytelennek bélyegezze meg a kormány cselekedeteit, miközben kiderül, hogy nagyon kevéssé ismeri a magyar jogot” – írta a Financial Times című tekintélyes angol lapban megjelent olvasói levélben Kovács Zoltán, a magyar kormány kommunikációért felelős államtitkára.

Igaz, a magyar jog ismerete külön kategóriát jelent. Aki csak a római jogot ismeri, az nem ért semmit abból a sok törvénytelenségből, ami Magyarországon történik.

Az Amerikai Népszavában megjelent írás ide klikkelve érhető el.

Gyurcsány Ferenc is írt bejegyzést erről a Facebookon.

Íme:

Levél a Financial Times-nak

Szánalmas kormányunk van.

Levelet írtak a Financial Times-nek, és elmagyarázzák nekik a tutit. Őket a választók felhatalmazása köti, a külföld le van ejtve, egyébként is elfogultak, meg nem is értik a magyar helyzetet és a magyar jogot. Nem írták, de üzenték, hogy a Financial Times és az egész nyugati bagázs le van ejtve és tehetnek egy szívességet.

Ha jól ismerem őket, akkor most nagyon büszkék magukra. „Megírtuk, megmondtuk, nem hagytuk magunkat. Megmutattuk, hogy így nem lehet velünk bánni, nem lehet velünk feltörölni a padlót.” – igen, valami ilyesmi lehet a fejükben.

Nincs kétségem, hogy pár százezer magyar választónak tetszik ez a virtus, ez a keménykedés. De vajon mit gondol az a pár millió ember világszerte, köztük a legbefolyásosabb politikai, gazdasági döntéshozók, akik olvasták ezt a keletiesen primitív levelet? Lehet nyeglén azt mondani, hogy ők nem fontosak. Csak a magyar választók érdekesek. De az lenne a magyar választók érdeke, hogy azt bizonyítsuk ország-világ előtt, hogy szánalmas – vagy maradva az ő stílusuknál -, suttyó kormányunk van? Mert ugye nem az a baj, hogy egy kormány válaszol egy szerkesztőségi cikkre. Ez még akkor sem tragédia, ha az akció meglehetősen szokatlan. Szokatlan, mert ez nem a tekintély és önbecsülés jele, hanem épp ellenkezőleg, azt mutatja, hogy a kormány gyenge elviselni a kritikát, nem hisz igazában, annak erejében. Ezzel együtt, ha nagyon akar, hát írjon választ a kormány. De tegye ezt elegánsan. Ezzel szemben ez a levél primitív. Sértett hisztérikának, a felnőttek világába beilleszkedni nem tudó, dühöngő vagy éppen dacos gyereknek mutatja a magyar kormányt. Olyannak, aki nem tudja kezelni a benne toluló hormonok erejét, és kezelhetetlenül ténfereg az ellenségesnek látott világban. Ez a levél a valóságosnál is rosszabb képet mutat Orbán kormányáról. És megerősíti az olvasókban az elmúlt évben kialakult képet: Magyarországot fura hőzöngő alakok vezetik, akik egyre messzebbre viszik az országot a nyugati világtól.

2012 elején a Financial Times– más országokhoz hasonlóan, szokásos módon – több oldalas összeállítást fog közölni Magyarországról. Sokan az alapján fognak megítélni bennünket, amit majd abban olvasnak, mert pontosnak, elfogulatlannak, lényegre törőnek tartják az újságot. Ha a mostani levél stílusában folytatja a kormány, akkor nem sok jót remélhetünk: kiírnak bennünket a nyugati kultúrkörből. Persze lehet, hogy Orbán ezt sem bánja, hiszen szerinte úgy is hanyatlik a Nyugat. Nekünk meg emelkedik a csillagunk. Szerinte.

 

Vissza...