Nyílt levél

2011-08-10 06:01:06

8 nappal ezelőtt olvasói levelet küldtem a Naplónak. Ma megjelent. S soraimra megjelent az újságíró válasza is. Mivel a Napló menekül a vitától, kénytelen vagyok itt, a honlapomon keresztül egy nyílt levélben válaszolni. S a Napló helyett felajánlani, hogy érdemi megjegyzéseiket, leveleiket ennek a 3 levélnek a folytatásaként kérésre közöljem.

Nem Ă©rtem, mi az oka

Augusztus 1-jén jelent meg a Naplóban a július 29-ei veszprémi közgyűlésen történtekről szóló tudósítás, véleményem szerint több lényeges információt is kispórolva.

Nem értem -inkább csak sejtem- mi lehet annak az oka, hogy jó tollú, felkészült újságírók sem írják már meg kellően informatívan a fontos közéleti eseményekről szóló tájékoztató anyagaikat.

Bánd, Márkó és Veszprém együttes testületi ülésen foglalt állást arról, hogy milyen feltételekkel nyújtson be pályázatot a 3 települést egymással összekötő, kb. 6 km-nyi hosszúságú kerékpárút megvalósítása érdekében. A tudósításból kimaradt, hogy ki volt az előterjesztés felelőse. Most én elárulom. Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere. S ha ez kimaradt, kimaradhatott az is, hogy kiktől jött az a bírálat, hogy az előterjesztés pontatlan és előkészítetlen. Az ügyrendi bizottság elnöke és jómagam fogalmaztuk meg többszöri hozzászólásunkban is igen részletesen az aggodalmainkat. Az előkészítetlenséget maga a polgármester is elismerte - ezzel némileg bírálva az alpolgármesteri munkát is - s így nemcsak azt jelezte, ami a tudósításban szerepel, hogy gyorsan kell dönteni, mert elfogyhat az ezek szerint szűkösre szabott, az önkormányzatok számára felkínált keret. Nem szerepelt a tudósításban Czaun János ötletszerűen felvetett és átgondolatlan módosítási javaslata sem, amely szerint két ütemben készülhetne el a Veszprémet Márkóval és Bánddal összekötő kerékpárút. S csak Hartmann Ferenc időben megfogalmazott jelzésének köszönhető, hogy a polgármester végül nem szavaztatta meg a többséggel a módosító javaslatot, ami egyúttal a pályázat sikertelenségét jelenthette volna.

Az sem szerepel az augusztus 1-jén közölt írásban, hogy több mint egy hónap állt rendelkezésre a pályázat előkészítésére és az a bírálatnak is szánt megjegyzés sem, hogy ha nem nyer a pályázat, akkor is fizetünk 20 millió forintot a veszprémi adófizetők pénzéből a pályázatíró Aditus Zrt.-nek. (Ha a pályázat sikeres lesz, akkor 42.5 millió Ft sikerdíj jár a szerződés szerint a pályázatírásban közreműködő cégnek.)

Nem mindenki fogadta el az előterjesztést (4-en tartózkodtunk), így szerintem a cikkben ezt a tényt is közölni kellett volna. Közölni a tartózkodók neveit, már csak azért is, mert ha a Fidesz mostanság igen nagy garral hirdeti a „politikai bűnök kivizsgálását”, akkor tartsa ezt fontosnak vidéken is! Legyen csak mindenki számára megismerhető, kiket kell és kiket nem kell esetleg utólag „legyártott” és visszamenőleges hatályú törvények alapján majd átgondolatlan gazdálkodással megvádolni. Például elsőként azzal, hogy ki a felelős Veszprém adósságállományának megötszörözéséért. 2006 ősze óta Fideszes többségűvé vált Veszprém városvezetése, és az akkori 2 milliárd Ft adósság, már a 11 milliárd Ft-ot közelíti.)

Katanics Sándor (önkormányzati képviselő, Veszprém)

Németh F. Bernadett válasza

 Tisztelt Képviselő Úr!

Nem értem, hogy az ellenzéki lét miért zárja ki a józan gondolkodást. A kerékpárútra szükség van, a pályázatot be kellett nyújtani. Hogy volt az előkészítésre egy hónap? Lehet. De miért kell ezért Brányi Máriát keresztre feszíteni? Ettől több időt nyerünk? Jobb lesz a pályázatunk? Én úgy gondolom lehet kritikát megfogalmazni, de aztán keresni kell együtt a megoldást. Konstruktivitást nem láttam a szocialista képviselőktől. Csak a kritikát, a keserű önmagába forduló dacot. Ezért sem írtam -egyik oldalról sem! -az elhangzottakat, csak a polgármester-mint a város első embere-által összefoglalt lényegi mondandót.

Nem értem, Képviselő úr, hogy ha ilyen „kis” ügyekben ekkora az egymásnak feszülés, hogy akarnak a nagy ügyekben konszenzusra jutni? Márpedig a város érdeke ez lenne.

Persze csak szerintem.

 Tisztelettel: Német F. Bernadett, a meg nem ám jó tollúnak nevezett újságíró

(Szerkesztőségünk ezzel a vitát lezártnak tekinti.)

Megérte!  (Nyílt levél a Napló Szerkesztőségének!)

Ha az volt az ára annak, hogy némi kritika is megjelenhessen végre a fideszes többségű veszprémi városvezetés munkájáról, hogy még az újságíró is az ellenzéket (pontosabban a szocialistákat) leckézteti, már akkor is megérte. Megérte és megéri, még akkor is, ha a szerkesztőség szinte kétségbeesett gyorsasággal közölte a levél végén mindenkivel, a vitát lezártnak tekinti.

S mivel a vita lezárt és esélyem sincs a kioktatást sem nélkülöző sorokra az utolsó szó jogán sem megszólalni, nyílt levélben írom le pár sorban mégis véleményemet.

Már miért zárná ki az ellenzéki lét kedves Bernadett a józan gondolkodást? Úgy tudom nem túl gyakran küldték még közénk közgyűlésre tudósítani. Talán most volt ott először? Ha majd több tapasztalata lesz velünk kapcsolatosan, talán jobban észreveszi azt is, számos esetben fogalmazunk meg előremutató és konkrét javaslatokat. Csak azt a helyi médiában sajnos általában ugyanúgy nem írják meg, mint ahogy Ön a legutóbbi tudósításában a legfontosabb részleteket.

Egyébként meg szerintem az a józan, aki egy ilyen nehéz pénzügyi helyzetben nem akar mindenáron kidobni 20 millió forintot az ablakon. S talán legközelebb majd nemcsak nekünk, másnak is eszébe jut, vajon miért dolgozik olyan drágán az Aditus Zrt, hogy még a sikertelenségért is ennyi pénzt kér?

Ha Önnek ekkora tartozása lenne, mint Veszprém városának, ilyen frankárfolyam és ilyen gazdasági helyzet mellett is a kerékpárút építését tartaná változatlanul legfontosabb-mindenáron megoldandó- problémájának?

Miért önmagába forduló keserű dac az kedves Bernadett, amikor a józan és bölcs mérlegelésre intünk és időben figyelmeztetjük a városvezetést is arra, komoly felelősség terheli őket is a döntéseikért, a városunkban élők és dolgozók tömegeiért?

Tisztelettel üdvözli és kíván további eredményes munkát és a gyengébbek megvédéséhez is hasonlóan nagy bátorságot: Katanics Sándor (képviselő)

 

Vissza...