Hitelválságban a honatyák és honanyák?

2011-08-05 15:16:34

Rogán Antal és Kósa Lajos a legeladósodottabb parlamenti képviselő, de az LMP-s Karácsony Gergely is "nyögi" a svájci frank alapú harmincmilliós banki kölcsönét. A szocialistáknál az angyalföldi Tóth József a rekorder a maga 66,8 milliós devizahitelével, de mint mondta: ez csak kezességvállalás a családtagok lakásépítéséhez.

Politikusi adósságkörkép számokkal, számításokkal. Súlyos bűnnek nevezte Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő nemrég, hogy az „előző kormány engedte ilyen szinten eladósodni a magyar családokat”. A fideszes politikus szerint a devizahitelek elterjedésének, a családosok eladósodásának okait is parlamenti testület deríti majd ki.

„A korábban az állam által inspirált, hatalmassá duzzadt, alapvetően svájci frankban meglévő lévő devizahitel-állomány óriási kockázatokat rejt magában, amit jelez a devizahitelesek helyzete is, családok százezrei kerültek rendkívül nehéz helyzetbe az előző kormány egészen elképesztőn bűnös magatartása miatt” – fogalmazott az államadósság kialakulását vizsgáló parlamenti albizottság alelnöke a Kossuth Rádió egyik korábbi műsorában.

Szijjártó Péternek személy szerint nincs oka aggodalomra, legutóbbi vagyonnyilatkozata alapján ugyanis sem magánszemélyeknek, sem bankoknak nem tartozik. Sőt, több ingatlanja mellett közel ötmillió forint megtakarítás pihen a számláján, van egy tizennégymilliós életbiztosítása és értékpapírokba is befektetett több mint tizenötmillió forintot.

A Fidesz-frakció többi tagjai viszont jelentős banki hitelállománnyal rendelkeznek. A közzétett vagyonbevallások szerint a 225 tagú parlamenti képviselőcsoport összesen több mint 1,5 milliárd forintnyi banki tartozást halmozott fel.

A kormánypártiak közül Kósa Lajos debreceni polgármester emelkedik ki: huszonkétmilliós lakásvásárlási kölcsönéhez kétszázezer svájci frankot is felvett lakásfelújításra, de van további harminchatezer franknyi kölcsöne is. A devizahitele így mai árfolyamon számolva körülbelül 59 millió forintra tehető; kérdés persze, hogy ebből mennyit törlesztett már, a hitel felvételének időpontja és jelenlegi állománya nem szerepel a bevallásban.

Rogán elvi okokból sem élne az árfolyamplafonnal

A fideszes Cseresnyés Péter is sok svájci frankot vett fel, közel tizenhétmillió forint értékben, de Gelencsér Attilának is van egy tizennyolcmilliós lakáskölcsöne az alpesi valutában, és Gulyás Gergely is nyög egy közel húszmilliós svájci frankhitelt; igaz, ő a bevallása szerint csak az összeg felének visszafizetéséért felelős.

Szintén a banki hitelrekorderek között találjuk a fideszes B. Nagy Lászlót (39 millió), Halász Jánost (40 millió), Ivanics Ferencet (28,6 millió), Kocsis Mátét (körülbelül 40 millió), vagy épp Rogán Antalt, aki 57,8 milliós banki tartozást tüntetett fel. A Belváros polgármestere a Népszabadság megkeresésére azt mondta: az összeg azóta a törlesztésnek köszönhetően inkább „már az ötven felé közelít”, de még így is jelentős.

Rogán elmondta: 2006-ban vették még fel a svájci frank alapú hitelt, amelynek egy részét korábban átváltották euróra. „Ez egy jó döntésnek bizonyult, kár, hogy a maradék részt frankban hagytuk. Ez ugyanis a törlesztésre fordított összeg kétharmadát jelenti” - tette hozzá lapunknak.

A fideszes politikus kérdésünkre közölte: előtörlesztésben nem gondolkodnak a magas árfolyam miatt, a kormány által mentőövnek gondolt árfolyamplafonnal pedig nem élhetnek. „Még nem jelent meg ugyan a vonatkozó kormányrendelet, de én magam voltam az egyik kezdeményezője annak, hogy legyen egy harmincmilliós határ. A megoldást ugyanis elsősorban a magyar családoknak dolgoztuk ki. Vagyis, ha a rendeletben végül mégsem lenne benne ez a korlátozás, én elvi okokból sem élnék vele” - tette hozzá Rogán Antal.

Az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pontosan mennyivel tartozik még a bankjának, szintén nem tudni. Bevallásában ugyanis mindössze annyi szerepelt, hogy a 2002-ben feleségével együtt felvett 20 milliós jelzáloghitel fennálló részével tartozik még. Hogy az mennyi, nem osztotta meg a nyilvánossággal.

A szocialistáknál csak úgy tűnik, hogy Gyurcsány  a második

A szocialisták közül is sokan eladósodtak, Bárándy Gergely például közel 35 millió forint értékű svájci frankhitelt vallott be, de Burány Sándor (5,4 millió) és Hiller István (15 millió) is rendelkezik valamilyen típusú devizaalapú hitellel. A rekorder az MSZP-seknél Tóth József angyalföldi polgármester, aki 66,8 millió forintos devizahitelt írt be a rovatba. A politikus a Népszabadság kérdésére közölte: mindez a gyermekei, családtagjai lakásépítéséhez felvett hitelekhez szóló kezességvállalás összege, nem pedig az ő általa visszafizetni szükséges tartozás.

Így a második helyen lévő Gyurcsány Ferenc volt kormányfő tulajdonképpen az első a szocialistáknál: ő 62 milliós bankhitelt vallott be, amelyet feleségével együtt vett fel a kötcsei házukhoz. Hogy forint-, vagy devizaalapú hitel, nem tudni. A szocialisták bevallásait nézve érdekesség, hogy Veres János volt pénzügyminiszternek egyetlen forint banki tartozása sincsen, viszont 134 millióval tartozik magánszemélyeknek.

Az LMP-sek közül alig a képviselők felének van hitele, közülük is a legtöbb a diákhitelét fizeti éppen vissza. A rekorder náluk Karácsony Gergely, aki 32 milliós banki hiteltartozás tüntetett fel a bevallásában. „Svájci frankban van a hitel, ezért az árfolyamváltozás minket is megráz. A kormány által javasolt plafon viszont szerintem rossz megoldás, a cinizmus magasiskolája. Ezért nem is ajánlom senkinek, hogy igénybe vegye, ha csak nincsen valamilyen speciális élethelyzetben, amiből ez az egyetlen megoldás mutatkozik” - fogalmazott lapunknak Karácsony Gergely.

A Jobbik frakciójában a politikusok fele rendelkezik bankkölcsönnel, közülük is Hegedűs Tamás emelkedik ki, aki egymilliós forinthitelhez egy – mai árfolyamon számolva – közel negyvenmilliós svájci frankkölcsönt is feltüntetett. A jobbikosok között Balczó Zoltán alelnök is komoly adósságot görget, a bevallása szerint 22 milliós banki hitele van. A pártelnök Vona Gábor ennél nyugodtabb lehet: 2,5 milliós lakáshiteléhez csak egy 540 ezres diákhitelt kell törlesztenie.

Ha átlagot vonunk, a szocialisták nyöghetnek leginkább

Ami a statisztikákat illeti – hozzátéve, hogy a vagyonbevallások olykor csak hozzávetőleges számot tartalmaznak és nem a pontos állományt, ráadásul a leadás óta változhattak a viszonyok -, az arányokat illetően az MSZP-sek adósodtak el leginkább. Az 58 fős frakcióból 37 politikusnak van banki tartozása, összesen több mint egymilliárd forint. Az egy főre jutó banki adósság így 18,7 millió forintra tehető, ami a legmagasabb a parlamenti pártok között.

A Fidesz-frakció több mint másfélmilliárd forintot vett fel banki hitelben, de a 225 fős képviselőcsoportból „csak” 152-en rendelkeznek ilyen kölcsönnel. Ráadásul az egy főre jutó banki adósságállomány 6,8 millió forint.

Ez utóbbi szám pedig nagyságrendileg megegyezik a Jobbik adataival: a 46 fős frakcióból 23-an vettek fel valamilyen bankhitelt, összesen 306 millió forint értékben. Az LMP-sek összesen 117 millió bankkölcsönt tudnak felmutatni, a frakciójuk 46,6 százaléka tartozik valamilyen banknak. Az egy főre jutó bankhitel 7,84 millió forint. Ez nagyságrendileg megegyezik a KDNP egy főre jutó állományával, azzal a különbséggel, hogy a kereszténydemokrata frakcióban 37-en ülnek. A KDNP-sek egyébként összesen 290 millió hitelt vettek fel, de képviselőiknek alig fele rendelkezik csak banki tartozással.

Ide klikkelve érheti el az írás forrását a Nol.hu-n.

Vissza...