Oszkó szerint Orbán is felelős

2011-08-03 07:48:11

Az első Orbán-kormány, a Fidesz ellenzéki magatartása és a második Orbán-kabinet is érdemben felelős Magyarország eladósodásáért – írja blogbejegyzésében Oszkó Péter. A volt pénzügyminiszter szerint ezért nemcsak jogi, de erkölcsi és szakmai alapja sincs a volt szocialista kormányfők elszámoltatási tervének.

 „A miniszterelnöki szóvivő múlt heti, az államadósság témájában folytatott intellektuális ámokfutására” reagál legfrissebb blogbejegyzésében Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere.
„Persze már önmagában pikáns, hogy az az ember, aki kinevezése utáni egyik első megszólalásával romba döntötte a forint árfolyamát, és önös politikai érdekből közvetlenül kimutatható, azonnali károkat okozott háztartások százezreinek, most általános gazdaságpolitikai hibákat szeretne másokon számon kérni, és jogi felelősséget hárítani rájuk. Ennél azonban sokkal inkább bosszantó, hogy a kormány szokásos kommunikációs módszerével az olyan, egyébként tényleg fontos témában, mint az államadósság kérdése, nyilvánvalóan torzít, félretájékoztat és félrevezet” – kezdi értékelését a volt miniszter.

Dicséretet érdemel a Bajnai-kormány

Oszkó állítja, hogy a Bajnai-kormány bárki másnál többet tett azért, hogy az ország adósságproblémái mielőbb megoldódjanak: „A válságkezelő kormányzás alig egyéves időszakában több intézkedés szolgálta a költségvetési kiadáscsökkentést, az adósság leszorítását, a kamatterhek csökkentését, az árfolyam stabilizálását, sőt a gazdasági növekedés beindítását, mint akár előtte, akár utána bármikor” - írja.

Egy év alatt 1000 milliárd forintot is meghaladó költségvetési megtakarítást ért el a kabinet úgy, hogy a gazdaság a kormányzati időszak elején mély recesszióban volt, majd a végén növekedésbe fordult, miközben a kormányváltáskor Magyarország államadóssága már az Európai Unió átlaga alá került – érvel Oszkó.

A Fidesz is bőven felelős

Bejegyzése második felében a volt pénzügyminiszter a Fidesz előző és mostani kormányzását is felelőssé teszi az eladósodottságért.

A 2002-es államadóssági adat eleve hamis volt, a korábbi Fidesz-kormány jelentős adósságállományt mulasztott el egyszerűen lekönyvelni, azt az Magyar Fejlesztési Bank mérlegébe rejtette el. Ráadásul már a választások előtt meghozott olyan adósságnövelő intézkedéseket, mint például a lakáshitelek kamattámogatása, illetve azok kiterjesztése, amelyek az évek során hasonló adósságcsapdába kergették az államháztartást, mint a későbbi devizahitelek a lakosságot – írja az első Orbán-kormány (1998-2002) felelősségéről.

Elemzése szerint a Fidesz ellenzékben sem viselkedett felelősen: megszavazta a Medgyessy-kabinet száznapos programjait, 2006-os kampányában rálicitált a szocialista kormányok „őrült költekezésére", majd ismét ellenzékből miden eszközzel (például szociális népszavazással) akadályozta a pénzügyi konszolidációt.

A második Orbán-kormány is bőven ludas az adósságválság kialakulásban – állítja Oszkó. Nyilatkozataikkal és intézkedéseikkel felborították a pénzügyi stabilitást és a forintárfolyamot, jó időre megdrágították az adósság finanszírozását, hosszú távra pedig olyan adóátalakításokba fogtak, amelyek még a korábbi szocialista kormányok száznapos programjainál is nagyobb lukat ütöttek az államháztartáson – írja Oszkó.

Világossá kell tenni, hogy koncepciós jellegű felelősségre vonásra a kormánynak nemcsak jogi, de szakmai és erkölcsi alapja sem maradt – zárja bejegyzését a volt pénzügyminiszter.

Az írás ide klikkelve érhető el az Fn.hu-n.

Vissza...