Nem Ă©rtem...

2011-08-02 11:16:54

Nem értem mi lehet az oka annak, hogy manapság a jó tollú, alaposan felkészült újságírók sem írják már meg pontosan és kellően informatívan a fontos közéleti eseményekről tudósításaikat. Talán a szükségesnél kevesebb engedélyezett karakterszám ennek az oka és/vagy a szerkesztői utasítások?

Esetleg a tudósító (vélt vagy már meg is tapasztalt) félelme attól, hogy a helyi többség, a politikai elit elvárásai miatt olyan kritika érheti, ami a megélhetését veszélyezteti? Ezt döntse el mindenki saját belátása szerint.
Ami engem zavar, az a Naplóban augusztus 1-jén megjelent, a július 29-ei veszprémi közgyűlésen történtekről szóló tudósításhoz kapcsolódik. Úgy érzem, ezt a jelenséget tovább már nem hagyhatom szó nélkül.

Bánd, Márkó és Veszprém együttes testületi ülésen foglalt állást arról, hogy milyen feltételekkel nyújtson be pályázatot a 3 települést egymással összekötő, kb. 6 km-nyi hosszúságú kerékpárút megvalósítása érdekében. A tudósításból hiányzik, hogy ki volt az előterjesztés felelőse. Most én elárulom. Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere. S ha ez kimaradt, kimaradhatott az is, hogy kiktől jött az a bírálat, hogy az előterjesztés pontatlan és előkészítetlen. Az ügyrendi bizottság elnöke és jómagam fogalmaztuk meg többszöri hozzászólásunkban is igen részletesen az aggodalmainkat. Az előkészítetlenséget maga a polgármester is elismerte - ezzel némileg bírálva az alpolgármesteri munkát is - s nemcsak azt jelezte, ami a tudósításban szerepel, hogy gyorsan kell dönteni, mert elfogyhat az ezek szerint szűkösre szabott, az önkormányzatok számára felkínált keret. Az előkészítetlenségből adódó kockázatot az előterjesztés tárgyalásakor még a kerékpárút szakaszos megvalósításának hirtelen felvetett ötletével is tovább súlyosbították. Az átgondolatlan módosítást a polgármester szavazással már majdnem el is fogadtatta, amikor Hartmann Ferenc újabb hozzászólása alapján szerencsére még időben kiderült, hogy a szakaszolás a pályázat elutasítását jelentené.

Az sem szerepel az augusztus 1-jén közölt írásban, hogy több mint egy hónap állt rendelkezésre a pályázat előkészítésére és azok a lényeges információt hordozó bíráló megjegyzések sem, hogy ha nem nyer a pályázat, akkor is fizetünk 20 millió forintot a veszprémi adófizetők pénzéből a pályázatíró Aditus Zrt.-nek. Csak arról tájékozódhattak a Napló újságolvasói, hogy ha „nyerünk”, akkor 42.5 milliót kap a valójában ki tudja ebbe mennyi munkát belefektető cég a pályázat gondozásáért.

Mivel nem mindenki fogadta el az előterjesztést, szerintem ennek a ténynek is szerepelni kellene a közölt információk között. Nemcsak azért, hogy emiatt a fejüket csóválhassák azok, akik fontosnak tartják ennek a beruházásnak a mielőbbi megvalósítását. Sokkal inkább azért, mert ha a Fidesz nagy hirtelenjében elkezdte sürgetni a „politikai bűnök kivizsgálását”, akkor tartsa ezt fontosnak vidéken is elkezdeni! S akkor legyen csak mindenki számára megismerhető, kiket kell és kiket nem kell utólag „legyártott” és visszamenőleges hatályú törvények alapján majd átgondolatlan gazdálkodással megvádolni. Például elsőként azzal, hogy ki a felelős Veszprém adósságállományának megötszörözéséért. 2006 ősze óta Fideszes többségűvé vált Veszprém városvezetése, és az akkori 2 milliárd Ft adósság, már a 11 milliárd Ft-ot közelíti.)

Vissza...