8 év - és 860 nap

2011-07-31 10:44:54

Izgalmas ősz ígérkezik a magyar belpolitikában. A Fidesz még egy utolsó rohamot indít Gyurcsány Ferenc ellen, miközben tízezrek tüntetnek majd az utcákon - Orbán Viktor ellen. Szíjjártó Péter azt mondja, senkinek nincs joga megkérdőjelezni a magyar választók tavaly tavaszi döntését, megfeledkezve arról a tényről, hogy ők mást sem tettek

 2002-ben (hídlezárás, újraszámlálás), majd 2006-ban (72 órás ultimátum, vekkertüntetés, utcai randalírozás), mint megkérdőjelezték a magyar választók akaratát. Persze, hazudik Szíjjártó, ugyanis senki nem kérdőjelezett meg semmilyen választási eredményt, csupán az a vélemény erősödik itthon és világszerte, hogy rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon.

És ma már azt is tudjuk, hogy ha legközelebb, de bármikor is veszíteni fognak, mindent megtesznek majd, hogy kormányzó utódaik ne tudják az általuk hagyott romokat eltakarítani, pláne őket felelősségre vonni.

Remélem, tisztában vannak azzal az alkotmányügyi bizottság fideszes és jobbikos tagjai, hogy minden visszamenőleges büntetőjogi törvényalkotás az ő majdani büntetőjogi felelősségre vonásukat alapozza meg. Az kevés érv lesz, hogy parancsra tették, amit tettek. És akkor a parancs megfogalmazója sem ússza meg...

Tanulságos élmény volt, hogy a magyar sajtó egy része - bár Szíjjártó név szerint nevezte a "zelmúltnyolcév" kormányfőit, szinte mindenhol csak Gyurcsány, esetleg Gyurcsányék elszámoltatása szerepelt a címekben. Az nem hír, hogy Orbán szóvivője Medgyessyt fenyegeti? Vagy: László Csaba Szíjjártó cékeresztjében... Netán: Bajnai és Oszkó a vádlottak padján?...

Persze, értem én, mindenki tudja, hogy Orbánnak csak Gyurcsány az ellenfele. Különben mi másért szánna a Fidesztől nem távoli nagyobbik napilap egy egész vezércikket a volt miniszterelnök egyik hétközi Facebook-bejegyzésére. Ha ennyire nem számít Gyurcsány, ha állítólag ennyire elfordultak tőle a zemberek, akkor mire ez az erőlködés? Vagy a Demokratikus Koalíció által indított sikeres pártszavazás okozza a zavart? (Sukoró-ügyben amúgy éppen az Orbán-kormányt perlik a befektetők...)

Ráadásul Szíjjártó megemlítette a pénzügyminisztereket is, mint olyanok, akiknek bűnhődniük kellene. Szép kis per lenne, ahol a vádlottak padjára citálják Gyurcsány mellé Medgyessy Pétert és Bajnai Gordont is, valamint László Csabát, Draskovics Tibort, Veres Jánost és Oszkó Pétert. Úgy látszik, Medgyessy hiába dicsérte meg, amúgy érthetetlen módon a Fideszt, a hála nem politikai kategória...

És még véletlenül sem küldenék bíróság elé a 2002-es parlamenti négyötödöt, amelyik - Orbánnal az élen - megszavazta a kétszer 100 napos programot. És hol a helye Járai Zsigmondnak, aki kártékony jegybanki kamatpolitikájával súlyos károkat okozott az országnak? És mindazok, akik 2001-ben a lakáshitelezési kedvezményeket ráuszították az országra?

És mi lesz Kósa és Szíjjártó urakkal, akik tönkre tették a forint árfolyamát - világválság nélkül? És azokkal, akik eladósították a városokat és falvakat? Vagy azokkal, akik nagy hangon bemondták: megvették a MOL-t, amelynek részvényei azóta estek a tőzsdén, most meg verbális intervencióval tovább olcsósítják a nemzeti olajtársaságot, előre bemondva, hogy eladnák azt, amit jó drágán megvettek? És megy-e börtönbe, aki kitalálta, és akik megszavazták, hogy ellopják a háromezer milliárdos magánnyugdíjvagyont?

Csak csendesen szúrom ide, hogy a GDP arányos magyar államadósság a tagállamok között a legkedvezőbb egyharmadhoz tartozik - Gyurcsánynak és Bajnainak köszönhetően.

A 8 év - az MSZP vezetésének minden akarata ellenére - előbb-utóbb fel fog értékelődni. Ha ők nem teszik ezt helyre, majd megteszik nélkülük a szavazóik. Mert nehéz már tagadni, de jobban élt a magyar, mint most - kivételt képeznek az amúgy is gazdagok, akiket még gazdagabbá tettek. Hogy mennyi lehetősége lenne az MSZP-nek arra, hogy végre emelt fejjel vállalja a 8 évet, arra példa, hogy most olvastam: a Hankook minden eddiginél jobb eredményt produkált... Ott voltam, amikor Dunaújvárosban a Fidesz kint tüntetett a beruházás ellen, egy Dorkota nevű ember még feljelentést is tett, bent meg Gyurcsányt és Kókát ünnepelték a helyiek, hogy végre egy befektető és sok munkahely érkezik.

De az MSZP nem ünnepli meg magát, hanem hallgat.

És hogy mi a 860 nap? Nos, ennyi ideje nem Gyurcsány Ferenc Magyarország miniszterelnöke. És minden szempontból rosszabbul áll az ország, mint akkor - a világválság szorításában. Rosszabb a munkavállalónak, a nyugdíjasnak, az egyetemistának, a rendőrnek, a pedagógusnak, az orvosnak, a devizahitelesnek és még sorolhatnám. Mégis megy a visszamutogatás, pedig akkor még létezett Alkotmánybíróság, Országos Választási Bizottság, független Állami Számvevőszék, nem szállták meg a közszolgálati sajtót, a parlamentben nem egyéni indítványok döntöttek bizottsági vélemények nélkül, nem kreáltak törvényeket a haveroknak, és a magyar reformokat dícsérte az Európai Bizottság elnöke, a német kancellár, a francia elnök, a brit kormányfő és az amerikai elnök.

És majd' 860 napja nem Gyurcsány Ferenc az MSZP elnöke. Lett volna és lenne bőven lehetőség az előrelépésre, a sorok rendezésére.

Fel kéne pörögni végre.

Ide klikkelve érheti el Gréczy Zsolt írását!

Vissza...