Börtönbe mindenkivel?

2011-07-28 19:14:45

A miniszterelnök szóvivője szerint a politikai felelősséget jogi felelősségé kell átgyúrni. Az LMP szerint Szijjártó ennyi erővel kezdeményezhetné a nyugdíj einstand felelőseinek felelősségre vonását is. Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon korábbi miniszterelnökök és szakminisztereik nem adtak kielégítő magyarázatot arra, miként ugrott az adósságráta 53-ról 82 százalékra - mondta Szijjártó Péter a TV2 reggeli műsorában.

Szerinte az államadósság emelkedésének okait vizsgáló parlamenti albizottságnak fel kell kérnie az alkotmányügyi bizottságot, hogy vizsgálja meg, milyen jogi lépésekkel alakítható a politikai felelősség jogi felelősséggé. Ha erre a jelenlegi szabályok szerint nincs mód, akkor az alkotmányügyi bizottság azt vizsgálja meg, milyen változtatások szükségesek a felelősségre vonáshoz - magyarázta Szijjártó.Bárándy Gergely, az alkotmányügyi bizottság szocialista tagja ezzel kapcsolatban a Klubrádióban azt mondta: demokratikus jogállamban nem lehet politikai felelősségből jogi felelősséget csinálni.

Gyurcsány már elismerte egyszer

Gyurcsány Ferenc egyébként korábban azt mondta, hogy az államadósság három kormány intézkedéseinek köszönhetően nőtt a kétezres években. A 2001 és 2006 közötti intézkedések szerinte összesen 1900 milliárd forintos többletkiadást okoztak. A volt kormányfő a 2002–2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság előtt közölte, hogy a megnövekedett magyar államadósságért az első Orbán-kormány, a Medgyessy-kormány és az első Gyurcsány-kormány a felelős.

Gyurcsány Ferenc szerint az első Orbán-kormány 2001-ben és 2002-ben 570, a Medgyessy-kormány kétszer száznapos programja 817, míg Gyurcsány kabinetje 2005-2006-ban 512 milliárd forintos többletkiadást okozott a költségvetésnek. A szocialista politikus szerint 2006-ban viszont fordulat következett be: megkezdődött a költségvetési hiány és az államadósság csökkentésére irányuló gazdaságpolitika.

Még márciusban Szájer József, a Nemzeti Konzultációs Testület vezetője maga is azt mondta, hogy az államadósság jelentős növekedésének felelőseit jogilag is felelősségre kell vonni. Ő azonban azt mondta, ebben az esetben azokat a büntető törvényeket kell alapul venni, amelyek az eladósítás idején érvényben voltak.

Szijjártó börtönbe küldené Orbán Viktort?

Az LMP szerint az, amit a kormányfő szóvivője mondott "politikai és jogi nonszensz", mert demokráciában csak a választó ítélkezhet a politikusok fölött; amennyiben azok nem követtek el köztörvényes bűncselekményeket. Szijjártó ennyi erővel kezdeményezhetné a fideszes önkormányzati vezetők és saját főnöke felelősségre vonását is - emlékeztet az ellenzéki párt. Az LMP egyre nagyobb szomorúsággal figyeli Orbán Viktor magyar hangjának politikai ámokfutását. A Lehet Más a Politika közleménye szerint Szijjártó ennyi erővel kezdeményezhetné az államadósság alakulása szempontjából tragikus egykulcsos adó, illetve a nyugdíj einstand felelőseinek felelősségre vonását.

A cikk forrása ide klikkelve található meg az Fn.hu-n.

Vissza...