Narratívák versenye

2011-07-27 12:12:48

A balliberális oldal – benne jelentős részben önmagam – legnagyobb politikai tévedéseinek egyike, az a feltételezés, hogy a magyar választók programok közül választanak. Program alatt ez esetben szakpolitikai elképzelések összefüggő, koherens rendszerét értem, azt, hogy mit szeretne egy párt csinálni például az egészségügyben, vagy éppen a nyugdíjrendszerrel.

Közhely, hogy a választók nem olvasnak választási programokat. Akkor mi alapján döntenek arról, kire szavaznak?

A választók elsősorban világképeket, világmagyarázatokat vesznek. Más szóval értelmezési keretet, elegánsan mondva narratívát. A Fidesz sikerének egyik kulcsa, hogy sikeresen építette fel saját világmagyarázatát. Ennek egyik eleme, hogy tehetségesen rombolta le ellenfeleinek publikus arculatát, tartalmilag és nyelvileg is eredményesen helyezte negatív, sőt gyűlöletes értelmezési keretbe őket.

„Éllovasból sereghajtók”, „2006-os rendőrterror”, „bankárkormány”, „hazugságbeszéd”, csak pár eleme a fideszes narrációnak. A magyar balliberális oldal tehetségtelennek bizonyult az értelmezési versenyben. Hogy miért, ennek több oka is van.

Első az okok sorában, a balliberális oldal intellektuális elsekélyesedése, és politikai bátortalansága. Második politikusai többségének alkalmatlansága a médiaintenzív, offenzív politizálásra. A harmadik hogy a balliberális oldal nyilvánossága önérzetesen elutasítja, hogy a hozzá legközelebbi pártokkal közös nyelvet és értelmezési keretet használva közvetlenül is részt vegyen a narratívák versenyében.

Tessék csak megnézni az UD Zrt., vagy a „kémügy” tálalását. Saját oldalunkon majdnem belegebedünk a politikai korrektség fenntartásába, miközben a jobboldal és a hozzá kötődő mogulok sikeresen mentik irhájukat, sőt, ültetik a vádlottak padjára a sértetteket, az ártatlanokat. Közben meg röhögnek markukba. Így marad érintetlen a bankelnök, akinek tudtával folytak az illegális megfigyelések, vagy lett az állam titkosszolgálati vezetője a gyanúba keveredett magántitkosszolgálat korábbi erős embere.

Az ellenzék - nem csak a pártok - meg csak tátog, mint hal a vízben. Vagy még azt se. Így mélyül el megvertségünk az értelmezési csatában. Aki pedig elveszti a narratívák versenyét, az veszíteni fog a politikai versengésben is. Minden politikai kudarca ellenére azért sikeresebb ma is a Fidesz, mint az ellenzék pártjai, mert őrzi előnyét a narratívák állításában és képviseletében.

Mondhatnám azt is, hogy a francba a részletekkel, az a kérdés, hogy lesz-e a balliberálisoknak átütő világmagyarázatuk, értelmezésük, és ennek részeként tudnak-e politikailag és intellektuálisan pontosan és metszően fogalmazni mindarról, ami a Fidesz rémuralma alatt történik. Ez csak részben nyelvpolitikai kérdés. Az is. De gondolat is kell hozzá.

Gyurcsány Ferenc blogbejegyzése a Kapcsolat.hu-n ide klikkelve érhető el.

Vissza...