Törvényes csalås?

2011-07-26 09:12:23

MĂ©g jelentƑs nĂ©pszerƱsĂ©gvesztĂ©s esetĂ©n is bebetonozhatja a Fideszt a hatalomba – miközben sĂșlyosan sĂ©rti az arĂĄnyossĂĄg elvĂ©t – a vĂĄlasztĂłjogi rendszer ĂĄtalakĂ­tĂĄsa, amelyet jĂșlius 9-Ă©n Áder JĂĄnos jelentett be. A 168 Óra ĂĄltal megkĂ©rdezett szakĂ©rtƑk szerint ez az indĂ­tvĂĄny ellentmond az eurĂłpai hagyomĂĄnyok szellemĂ©nek, Ă©s visszalĂ©pĂ©s a kormĂĄnypĂĄrtok mĂșlt mĂĄjusban nyilvĂĄnossĂĄgra hozott koncepciĂłjĂĄhoz kĂ©pest is. BARÁT JÓZSEF összefoglalĂłja.

„A legnagyobb vĂĄlasztĂĄsi csalĂĄst törvĂ©nnyel lehet elkövetni.” Ezt a MagyarorszĂĄgon a 20. szĂĄzad elejĂ©n köznapinak szĂĄmĂ­tĂł vĂ©lekedĂ©st idĂ©zte egyik tanulmĂĄnyĂĄban Hubai LĂĄszlĂł törtĂ©nĂ©sz, politolĂłgus. A vĂĄlasztĂĄsok törtĂ©netĂ©nek kutatĂłja szerint a megĂĄllapĂ­tĂĄs talĂĄn tĂșlzĂł, de semmikĂ©ppen sem megalapozatlan, hiszen nĂĄlunk az arĂĄnyossĂĄg elvĂ©t cĂ©lirĂĄnyosan megalkotott törvĂ©nyekkel gyakran olyan mĂłdon Ă­rtĂĄk felĂŒl a kormĂĄnyozhatĂłsĂĄg igĂ©nyĂ©t hangoztatva, hogy az mĂĄr korlĂĄtozta az ĂĄllampolgĂĄrok szabad politikai akaratnyilvĂĄnĂ­tĂĄsĂĄt.

A kormĂĄnyzĂł elitek – pĂ©ldĂĄul azzal, hogy a Horthy-korszakban 1920 Ă©s 1939 kivĂ©telĂ©vel a mandĂĄtumok 80 szĂĄzalĂ©kĂĄt nyĂ­lt szavazĂĄsokon lehetett megszerezni – a vĂĄlasztĂĄsokat inkĂĄbb a politikai viszonyok legitimĂĄlĂĄsĂĄhoz hasznĂĄltĂĄk fel, mintsem az alakĂ­tĂĄsukhoz. Azaz, a közjogi Ă©s politikai eszközöket annak Ă©rdekĂ©ben vetettĂ©k be, hogy ne következhessen be parlamenti vĂĄltĂłgazdĂĄlkodĂĄs.

A lapunknak nyilatkozĂł szakĂ©rtƑk szerint az Ășj Fidesz-javaslatok mögött ĂĄllĂł szĂĄndĂ©kokban kĂ­nosan felsejlik a mĂșlt. Ellenfeleit a Fidesz mĂ©g azelƑtt szeretnĂ© legyƑzni, hogy felĂĄllnĂĄnak a rajtvonalhoz – mondta LĂĄszlĂł RĂłbert vĂĄlasztĂĄsi szakĂ©rtƑ.

A Fidesz–KDNP-kĂ©tharmad „ugyanazt a szĂ©gyenteljes bĂĄbszĂ­nhĂĄzat prĂłbĂĄlja meg eljĂĄtszani a vĂĄlasztĂłjogi reformmal, mint tavasszal az alkotmĂĄnyozĂĄssal.” Így fakadt ki a szocialista Lamperth MĂłnika a parlament vĂĄlasztĂłjogi reformot elƑkĂ©szĂ­tƑ albizottsĂĄgĂĄnak ĂŒlĂ©sĂ©n, lemondĂĄsra szĂłlĂ­tva fel Salamon LĂĄszlĂł bizottsĂĄgi elnököt. KĂ©tsĂ©gtelen, a szemlĂ©lƑ Ășgy lĂĄthatja: ismĂ©tlƑdik a mĂșlt. A KDNP csĂșcsjogĂĄsza tavasszal az Ășj alkotmĂĄny ĂŒgyĂ©ben egy bizottsĂĄg Ă©lĂ©n sokat ĂŒlĂ©sezett, alaposan egyeztetett, vĂ©lemĂ©nyezett, mĂ­g SzĂĄjer JĂłzsef, az EurĂłpai Parlament tagja – mint elmondta – BrĂŒsszel Ă©s Strasbourg között a vonaton iPad-gĂ©pĂ©n megĂ­rta a nyerƑ vĂĄltozatot. Salamonnak most sem szĂłlt senki, hogy Áder JĂĄnos EU-kĂ©pviselƑnek is van iPadje, Ă­gy nincs sok Ă©rtelme a bizottsĂĄg elƑtt – ahogy az LMP-s KarĂĄcsony Gergely fogalmazott – „olyan piszlicsĂĄrĂ© ĂŒgyekkel molyolni, hogy a hatĂĄron tĂșli magyarok szavazhassanak-e interneten”.

EgyfordulĂłs, vegyes

Áder JĂĄnos ugyanis a Fidesz elnöksĂ©gi ĂŒlĂ©sĂ©nek döntĂ©seire hivatkozva jĂșlius 9-Ă©n olyan vĂĄlasztĂłjogi reform egyes elemeit ismertette, amely soha sem szerepelt a parlamenti bizottsĂĄg napirendjĂ©n. Az Ășj vĂĄltozat lĂ©nyegi elemekben kĂŒlönbözik a Fidesznek tavaly mĂĄjus 14-Ă©n a parlament elĂ© terjesztett tervezetĂ©tƑl. Az mĂ©g arrĂłl szĂłlt, hogy a 198 fƑs Ășj OrszĂĄggyƱlĂ©sbe 90-en egyĂ©ni vĂĄlasztĂłkerĂŒletekbƑl, 78-an orszĂĄgos listĂĄrĂłl, 30-an pedig kompenzĂĄciĂłs listĂĄrĂłl kerĂŒlnĂ©nek be. Az egyĂ©ni jelölteknek 750 ajĂĄnlĂłcĂ©dulĂĄt kellett volna összegyƱjteniĂŒk. A vĂĄlasztĂĄs kĂ©tfordulĂłs lett volna, bĂĄr az egyĂ©ni mandĂĄtum megszerzĂ©sĂ©t mĂĄr nem kötöttĂ©k abszolĂșt többsĂ©ghez, Ă­gy a vĂĄlasztĂłkerĂŒletek többsĂ©gĂ©ben eredmĂ©nyt hirdethettek volna mĂĄr az elsƑ fordulĂł utĂĄn.

Az Ășj javaslat szerint egyfordulĂłs, vegyes vĂĄlasztĂĄsi rendszert vezetnĂ©nek be. A kĂ©tszĂĄz mandĂĄtumbĂłl szĂĄzat egyĂ©ni kĂ©pviselƑjelöltek nyerhetnĂ©nek el, a vesztes szavazatok azonban egyszerƱen elvesznĂ©nek. Több indulĂł esetĂ©n tehĂĄt akĂĄr 27-33 szĂĄzalĂ©kkal is nyerni lehetne, a maradĂ©kot pedig soha, sehol sem szĂĄmĂ­tanĂĄk be. A 100 listĂĄs mandĂĄtum sorsĂĄt ugyanis egy mĂĄsodik voks döntenĂ© el. A jelölteknek 750 helyett 1500 ajĂĄnlĂłszelvĂ©nyt kellene összegyƱjteniĂŒk, 36 helyett 21 nap alatt. Szavazhatnak a hatĂĄron tĂșliak is, egyelƑre titok, hogy milyen listĂĄra.

Az ellenzĂ©ki pĂĄrtok hatĂĄrozott elutasĂ­tĂĄsa nem sokĂĄig kĂ©slekedett. Az MSZP-s MolnĂĄr Zsolt kijelentette: ez a javaslat visszalĂ©pĂ©s, rossz, mert nem a vĂĄlasztĂłi akaratot tĂŒkrözi. KarĂĄcsony Gergely az LMP kĂ©pviseletĂ©ben kifejtette: a Fidesz Ășj javaslata mĂ©g tĂĄrgyalĂĄsi alapnak sem fogadhatĂł el, mert erƑsĂ­tenĂ© az orszĂĄg politikai megosztottsĂĄgĂĄt, bebetonoznĂĄ a hatalomba a Fidesz mellett az MSZP-t is. DĂșrĂł DĂłra, a Jobbik szĂłvivƑje Ășgy fogalmazott: ez a javaslat megpuccsolnĂĄ a többpĂĄrtrendszert.

EgyĂŒtt GyurcsĂĄny Ă©s Zagyva?


Mit lehetne tenni egy olyan helyzetben, amikor mĂ©gis az Áder-szisztĂ©ma szerint kell vĂĄlasztani? Az elsƑ vĂĄlaszok inkĂĄbb a döbbenetet mutatjĂĄk, mintsem hogy reĂĄlis vĂĄlaszt Ă­gĂ©rnĂ©nek. KarĂĄcsony Gergely kĂ©sƑbb gondolatkĂ­sĂ©rletnek nevezte indĂ­tvĂĄnyĂĄt: fogjon össze a hĂĄrom ellenzĂ©ki pĂĄrt, Ă©s az MSZP, az LMP Ă©s a Jobbik egyĂŒtt szerezzen kĂ©tharmadot. Evezzen tehĂĄt Schifferrel egy hajĂłban Zagyva György Gyula Ă©s GyurcsĂĄny Ferenc, legalĂĄbbis addig, amĂ­g alkotmĂĄnyt nem mĂłdosĂ­tanak, Ă©s Ășj szabĂĄlyok szerint Ășj vĂĄlasztĂĄsokat nem tartanak. Az összefogĂĄs lehetƑsĂ©gĂ©t szempillantĂĄs alatt elutasĂ­totta az MSZP Ă©s a Jobbik is.

Komolyabb megfontolĂĄsra sem politikust, sem politolĂłgust nem indĂ­tott RĂ©vĂ©sz SĂĄndor ötlete sem, amelyet a NĂ©pszabadsĂĄgban olvashattunk: az ellenzĂ©k bojkottĂĄlja a vĂĄlasztĂĄst, mert akkor az EU majd lĂĄtja, mifĂ©le orszĂĄggal van dolga. KönnyƱ a vĂĄlasz: az EU-nak sok kĂ©tsĂ©ge mĂĄr mostanĂĄban sem lehet, de mire megyĂŒnk vele?

Kieshet a Fidesz is

TĂłth ZoltĂĄn vĂĄlasztĂĄsi szakĂ©rtƑ lapunknak nyilatkozva megerƑsĂ­tette azt a gyanĂșt, hogy az Áder-javaslat nyomĂĄn MagyarorszĂĄgon kĂ©tpĂĄrti parlament jönne lĂ©tre. Ez a rendszer olyan erƑs torzĂ­tĂĄst eredmĂ©nyez, hogy könnyen lehet: a következƑ vĂĄlasztĂĄson mind a 100 egyĂ©ni mandĂĄtum a Fidesznek jutna, mĂ­g ha fordul a kocka nĂ©gy, nyolc Ă©vvel kĂ©sƑbb, a jelenlegi kĂ©tharmados erƑ Ă©ppen ennek a törvĂ©nynek a hatĂĄsĂĄra akĂĄr ki is eshetne az OrszĂĄggyƱlĂ©sbƑl.

EurĂłpainak tekinthetƑ ez a javaslat? Nos, nehezen ĂĄllja ki a prĂłbĂĄt, hiszen EurĂłpĂĄban a vĂĄlasztĂĄsi eljĂĄrĂĄs szabĂĄlyrendszereinek kiegyensĂșlyozott, ĂĄtlĂĄthatĂł Ă©s tisztessĂ©ges vĂĄlasztĂĄst kell garantĂĄlniuk. A feltĂ©teleknek mĂ©g a Nagy-BritanniĂĄban mƱködƑ tisztĂĄn többsĂ©gi szisztĂ©ma is megfelel, hiszen ott kĂ©tpĂĄrti, (vagy legfeljebb kĂ©t Ă©s fĂ©l pĂĄrti) a politikai rendszer, Ă­gy a vĂĄlasztĂłi akarat kifejezĂ©sĂ©nek ott sincs akadĂĄlya. A hozzĂĄnk hasonlĂłan többpĂĄrti orszĂĄgokban azonban arĂĄnyos rendszerek mƱködnek, Ă©s nem alkalmaznak az Áder-szisztĂ©mĂĄhoz hasonlĂł feltĂ©teleket, amelyek a kis pĂĄrtokat sĂșlyosan bĂŒntetik, az Ășj pĂĄrtok megjelenĂ©sĂ©t eleve akadĂĄlyozzĂĄk.

– A Nemzeti KerekasztalnĂĄl Ă©n egyĂŒtt ĂŒltem Áder JĂĄnossal – mondta TĂłth ZoltĂĄn. – Ott alapos, igen korrekt, igen becsĂŒletes embert ismertem meg benne, nem feltĂ©telezem, hogy az Ƒ politikai szĂĄndĂ©kĂĄnak megfelelne ez a javaslat. Ez nem az Ƒ törvĂ©nye. Azzal, hogy ismerteti, valaminek az ĂĄrĂĄt fizeti meg.

EgymĂĄsnak feszĂŒlnek a demokratĂĄk Ă©s a vezĂ©rpĂĄrtiak

Áder szerepeltetĂ©se Hubai LĂĄszlĂł szerint az indĂ­tvĂĄnyokkal kapcsolatos zavarforrĂĄsok egyike. Ɛ Ășgy lĂĄtja, hogy a Fidesz sok kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄsi szakĂ©rtƑje lĂĄthatĂłan vitĂĄba keveredett, ami alighanem annak a jele, hogy a pĂĄrt demokratĂĄi Ă©s a vezĂ©rpĂĄrtiak ismĂ©t egymĂĄsnak feszĂŒlnek. Hubai szerint OrbĂĄn Viktor egy demokratĂĄt, a Fideszen tĂșl is tekintĂ©lyt sugĂĄrzĂł Áder JĂĄnost most azzal bĂ­zott meg, hogy kĂ©pviselje a vezĂ©rpĂĄrtiak indĂ­tvĂĄnyĂĄt. Egy mĂĄsik zavarforrĂĄs lehet az a szĂĄndĂ©k, hogy a Fidesz lĂĄthatĂłan visszatĂ©rt az 1920-as Ă©vek mĂĄsodik felĂ©ben regnĂĄlĂł EgysĂ©ges PĂĄrt gyakorlatĂĄhoz: az Ă©rdekegyeztetĂ©st a pĂĄrton belĂŒl Ăłhajtja vĂ©gigvinni, hogy a parlament a pĂĄrton belĂŒl levajazott döntĂ©sekre automatikusan rĂĄĂŒsse a pecsĂ©tjĂ©t.

Hubai LĂĄszlĂł elemzĂ©se szerint az Ășj vĂĄlasztĂłjogi rendszerre vonatkozĂł javaslat mögött a magyar jobboldalnak az a hamis paradigmĂĄja ĂĄll, hogy a balliberĂĄlisok eleve alkalmatlanok az orszĂĄg vezetĂ©sĂ©re, ha megnyerik a vĂĄlasztĂĄst, annak csak csalĂĄs vagy mĂĄs zavaros machinĂĄciĂł lehet az oka. GaranciĂĄra van tehĂĄt szĂŒksĂ©g, olyan rendszert kell lĂ©trehozni, hogy többĂ© ne is gyƑzhessenek. Ezt erƑsĂ­ti a hatĂĄron tĂșliaknak adott szavazati jog is.

A politolĂłgus-törtĂ©nĂ©sz arra figyelmeztet: ha törvĂ©ny lesz a mostani indĂ­tvĂĄnyokbĂłl, irdatlan mennyisĂ©gƱ szavazat vĂ©sz majd el. NĂ©gy jelölt esetĂ©ben mĂĄr 26-27 szĂĄzalĂ©kkal nyerni lehet, Ă­gy a voksoknak több mint 70 szĂĄzalĂ©ka is kukĂĄba kerĂŒlhet. A következmĂ©ny: a Fidesz mĂĄr 30 szĂĄzalĂ©k körĂŒli eredmĂ©nnyel is megszerezheti a parlamenti mandĂĄtumok abszolĂșt többsĂ©gĂ©t.

Nem kész a koncepció

A manipulĂĄciĂł melegĂĄgya lehet a vĂĄlasztĂłkerĂŒletek ĂĄtrajzolĂĄsa Ă©s az a „jĂł magyar hagyomĂĄny” is, hogy a kormĂĄnypĂĄrtok jĂłval hamarabb megismerhetik majd az Ășj beosztĂĄst, mint az ellenzĂ©k, amely szokĂĄs szerint az utolsĂł pillanatban tƱzoltĂĄsra kĂ©nyszerĂŒl. Hubai LĂĄszlĂł azonban Ășgy vĂ©lekedik: az indĂ­tvĂĄnyozott rendszerrƑl mĂ©g tĂșl keveset tudunk: kapkodĂĄs van, Ă©s csöpögtetĂ©s.

LĂĄszlĂł RĂłbert vĂĄlasztĂĄsi szakĂ©rtƑ szerint nem is beszĂ©lhetĂŒnk kĂ©sz koncepciĂłrĂłl. Ɛ biztosra veszi, hogy rĂ©szleteiben mĂ©g azt a kevĂ©s dolgot is mĂłdosĂ­tani fogjĂĄk, amit Áder JĂĄnos bejelentett. A Fidesznek nyilvĂĄnvalĂł Ă©rdeke, hogy akĂĄr 30-40 szĂĄzalĂ©kos tĂĄmogatottsĂĄg mellett is abszolĂșt többsĂ©get szerezhessen az OrszĂĄggyƱlĂ©sben. A kompenzĂĄciĂłs lista eltörlĂ©se mellett ezt szolgĂĄlja pĂ©ldĂĄul a mĂĄsodik fordulĂł kiiktatĂĄsa is. EllenkezƑ irĂĄnyban hat viszont a jelöltĂĄllĂ­tĂĄs megnehezĂ­tĂ©se, az, hogy lerövidĂ­tettĂ©k az ajĂĄnlĂłszelvĂ©nyek gyƱjtĂ©sĂ©nek idejĂ©t, megnöveltĂ©k viszont a szĂŒksĂ©ges cĂ©dulĂĄk szĂĄmĂĄt. A szakĂ©rtƑ szerint a Fidesz reflexszerƱen tizedelni prĂłbĂĄlja ellenfeleit, pedig Ă©rdekĂ©ben ĂĄllna minĂ©l több virĂĄgot virĂĄgozni hagyni. Neki ugyanis annĂĄl könnyebb megszereznie a voksok relatĂ­v többsĂ©gĂ©t Ă©s ezzel az abszolĂșt többsĂ©get a HĂĄzban, minĂ©l több megosztott, összefogĂĄsra kĂ©ptelen kis pĂĄrt hemzseg körĂŒlötte. Az elemzƑ Ășgy vĂ©li: kĂ©tĂ©lƱ fegyver a kompenzĂĄciĂłs lista kiiktatĂĄsa is. MegkönnyĂ­theti ugyanis, hogy a jövƑben egy mĂĄsik politikai erƑ szerezzen kĂ©tharmadot, ami lehetƑvĂ© teheti a sarkalatos törvĂ©nyek Ă©s az alkotmĂĄny mĂłdosĂ­tĂĄsĂĄt.

– Én a bejelentĂ©s Ăłta egyre bizonytalanabb vagyok – ismerte el LĂĄszlĂł RĂłbert. – Eddig azt hihettĂŒk, hogy lĂĄtjuk, milyen irĂĄnyban gondolkodik a Fidesz, most ennek homlokegyenest ellentmondĂł dolgokat is hallhattunk. Csak azt lĂĄtjuk: ĂłriĂĄsi a belsƑ vita.

Hubai LĂĄszlĂł azonban sejti, hogy miĂ©rt akar lĂ©pni a Fidesz mĂĄr Ƒsszel, pedig hiĂĄnyzik a „mĂ©g nem teljesen egysĂ©ges” pĂĄrton belĂŒl a konszenzus: „Ha Ășgy Ă­tĂ©lik meg, hogy bĂĄr radikĂĄlisan csökken a Fidesz tĂĄmogatottsĂĄga, de egy ilyen rendszerrel mĂ©g gyƑzhetnek, akkor a jövƑ tavaszra kiĂ­rhatjĂĄk a vĂĄlasztĂĄst. Benne van a pakliban, hogy Ă­gy csikarjanak ki Ășjabb nĂ©gy Ă©vet.”

Ide klikkelve Ă©rheti el a cikk forrĂĄsĂĄt a 168 Óra Online-on.

Vissza...