Megalázott többség

2011-07-24 11:07:03

Nem ürült ki az Orbán-csomag. Sőt, újabb megszorításokkal bővítik. A nemzetgazdasági tárca tervei szerint jövőre drasztikusan csökkenni fog az egészségügyre fordított kiadások szintje. A foglalkoztatás élénkítésére költött pénz is kevesebb lesz. Leszámítva az új közfoglalkoztatási programot, amely a nettó minimálbérnél kisebb összegért foglalkoztatná a szegénységtől sújtott embereket.

Nekik ebből az összegből kellene eltartani magukat és családjukat. A programot felügyelő belügyminiszter "megnyugtató" szavai szerint elszállásolásuk nem bádogvárosokban történne, hanem konténerekben. Komolyan mondta, nem tréfált.

Csökkenni fog a családi ellátások és egyéb szociális juttatások reálértéke. A kormány azt mondja: ha olyan élethelyzetben vagy, hogy nem tudsz dolgozni, akkor kevesebb pénzt kapsz a megélhetésre. Ha munkaképesnek nyilvánítunk, akkor muszáj dolgoznod, különben elvesszük tőled a szociális ellátást. Rendes munkát rendes bérért azonban nem tudunk neked kínálni, a közfoglalkoztatásban tudsz csak elhelyezkedni. Ott viszont kevesebb pénzt kapsz, mintha a munkaerő-piacon helyezkednél el. Magáncégek is kölcsönözhetnek majd közmunkásokat, így olcsó munkaerőre tehetnek szert. Mindenki jól jár, kivéve azt a több millió embert, aki szeretne a munkájából megélni.

A munkavállalók jogi helyzete is romlik jövőre. A magát családbarátnak hazudó kormány lehetővé tenné, hogy GYES-en lévő szülőket rakjanak ki az állásukból. Az új munkaügyi szabályozás az idősebb munkavállalók védett korát is megszüntetné: öt évvel a nyugdíjba vonulás előtt is elbocsáthatók lennének. Történik mindez akkor, amikor a kormány nem győzi visszarángatni a munkaerőpiacra az 57 évnél idősebb embereket. Most, lám, azokat is kirúghatóvá tenné, akik még bent vannak ezen piacon. Nekik is maradna a megalázó bérért folytatott kötelező közmunka. A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint mindez csak terv, nem végleges döntés, de láttuk már, hogy megy ez a kormánynál: a legriasztóbb hírek mindig igaznak bizonyultak.

Összességében a kormány aprópénzen adja el az emberek munkaerejét és mindenfajta jogvédelmet lebont.

Amit a kabinet kitartóan védelmez, az a legmagasabb jövedelműeket kedvezményező adórendszer. A felső adókulcs eltörlése és a lehető legigazságtalanabb technikát alkalmazó, gyerekek utáni adókedvezmény gigantikus lyukat ütött a büdzsén. Ezt a kormány az alapvető állami szolgáltatások visszafogásával szeretné betömni, valamint az adójóváírás teljes megszüntetésével. Az adójóváírás kivezetése azt jelenti, hogy az átlagos és az alatti keresetűek - tehát a szegények és a közepes jövedelműek - adóterhelése növekszik. Ez adóemelés, méghozzá hatalmas.

Hiába tart szónoklatot a miniszterelnök Tusnádfürdőn a nemzetegyesítésről, az erős államról és az erős nemzetről, az ő politikája valójában a nemzet szétszakítása. Olyanokra, akik a maguk urai és olyanokra, akik teljesen kiszolgáltatottak a munkaadóknak és az ő érdekeiket kiszolgáló államnak. Az ilyen állam nem erős, mert polgárai alárendeltek és kiszolgáltatottak. Az ilyen politika nem a nemzet megerősödéséhez, hanem kevesek jólétéhez és a többség megalázottságához vezet.

Az MSZP ezzel szemben állít alternatíváját a választóknak: igazságos progresszív adórendszerrel, a szegénységet csökkentő komplex politikákkal, mindenki által hozzáférhető közoktatással és közegészségüggyel, a munkavállalói védettségek visszaállításával, valódi és emberhez méltó munkahelyek teremtésével. Ezen a programon dolgozunk nagy erőkkel, mert Magyarországnak szüksége van arra, hogy lássa: van kiút.

Mesteházy Attila közleménye a honlapján ide klikkelve érhető el.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn felfedezte a "múltat".

Vissza...