Orbán is börtönbe kerülhet?

2011-07-20 07:12:32

Még mielőtt a fideszes elvtársak felkeresik a nekik fenntartott, számukra ingyenes ellátást biztosító kormányzati luxuskórházat egy gyors kivizsgálásra, azért csak felvetném, hogy sajnálnám, ha a fülkeforradalmi kormány vezetőjét rabláncon mutogatná a közhíradó. Olvasom ugyanis, hogy a politikai mellett jogi felelősséget is szeretne megállapíttatni Orbán Viktor szóvivője, úgy is, mint a államadósságot vizsgáló bizottság tagja.

Amúgy nem lennék szemérmes: ha az 1989-es privatizáció, amikor a csúnya komcsik elosztogatták a vagyont, mégis csak meg kell vizsgálni az akkori privatizációs kormánybiztos, bizonyos Martonyi János felelősségét is.

De rátérve a rendszerváltás utáni időkre, az állam adóssága az Antall-Boross-kormány idején is meredeken emelkedett - az akkori kormánytag, Balsai István szerepének alapos feltérképezése úgy vélem, nyilván megkerülhetetlen, nem is beszélve a Fidesz korábbi miniszterelnök-jelöltjéről, Bod Péter Ákosról.

Tulajdonképpen viccelni próbálok kínomban - de csak félig, mert a Fidesz komolyan gondolja ezt az elszámoltatósdit.

Hát lássuk: a 2001-02-es kétéves költségvetés keretein felül (!) milyen kiadásokat hajtott végre és miféle kötelezettségeket hagyott hátra a Medgyessy-kormányra az első Orbán-kabinet. (Most eltekintenék attól, hogy véleményt mondjak az oly bátor Medgyessyről, aki pedig tudja, hogy nem éppen rendezett pénzügyi viszonyokat hagyott rá az elődje, csak ezt nem meri kimondani...)

Nos, a Millenáris és más presztízsberuházások költsége 100 milliárd, szövetkezeti külső és nyugdíjas üzlerszek felvásárlása 63 milliárd, autópálya (büdzsén kívül elszámolva) 300 milliárd, adókedvezmények (nyugdíj, lakáshitel) 50 milliárd, lakáshitel kamattámogatása 150 milliárd, nyugdíjak 2x3 százalékos többletemelése 2001-ben 120 milliárd, köztisztviselők béremelése 250 milliárd. Az első három tétel egyszeri kiadás 463 milliárd forint, a többi azonban tartós kifizetés, 570 milliárd. Ez több, mint ezer milliárd!

Ennyit a 2002-es kormányváltás rendezett pénzügyi viszonyairól.

Amúgy Medgyessy meg azért menne börtönbe, mert Orbán és Fidesze, valamint az MSZP és az SZDSZ támogatásával 50 százalékkal megemelte pedagógusok és az orvosok, ápolók bérét? Mert adta a 13. havi nyugdíjat és a családi pótlékot? Ma már tudjuk, hogy ezek emelték a legjobban az államadósságot, de mára már nem lenne orvos az országban, ha akkor az meg nem történik, az idős emberek pedig Orbántól már éhen is haltak volna... És nem a szocik ígértek 14. havi nyugdíjat sem...

Az államadósságkezelő központ adatai szerint pedig összegében még sosem volt ilyen magas az államadósság, mint most. Az ellopott magánnyugdíjvagyonnal karcsúsítva is több, mint ezermilliárddal nőtt az összeg az elmúlt egy évben!!!

És mindez úgy, hogy közben se fejlesztés, se életszínvonalemelés - legfeljebb az amúgy is vagyonosaknak.

Óvatos lennék tehát azzal az elszámoltatással.

Ide klikkelve találja meg Gréczy Zsolt írásának forrását.

Vissza...