Ez volt a tizenegyedik

2011-07-18 16:52:41

Azt hiszem senki sem vonja, vonhatja kétségbe, hogy a várakozásnak megfelelően sikeresen, felhőtlen szórakozást biztosítva zajlott le a XI. Veszprémi Utcazene Fesztivál. Az a sok-sok ezer (összességében minden bizonnyal több tízezer) ember, akinek 4 napon keresztül az ingyenes és színvonalas programok naponta okoztak igazi kikapcsolódást ugyanúgy elégedett lehet, mint azok a belvárosiak, akik évről-évre kisebb-nagyobb traumaként élik át ezeket a napokat.

A belvárosban élők vélhetően elsősorban attól elégedettek persze, hogy a félelmeikben felsejletteknél kevesebb problémával kellett szembenézniük. Az a pár bejárati ajtó- és magasföldszinti erkély(drót)üveg, amit a Cserhát lakótömbjeinél talán épp az ott kiüresedő borosüvegekkel zúztak be, vagy az a Brusznyai mellszobor, amelyikről -mivel a mellszobrot nem tudták leemelni- az emléktáblát törték csak össze, s a Megyei Könyvtár egyik, másik ablaküvege, minden bizonnyal gyorsan kicserélésre, felújításra kerül. Hamarosan megérkezik, ha még meg nem érkezett az a tisztító erejű vihar, ami nemcsak a port veri el, hanem a házak közötti zöldfelületet is felüdíti, s az itt felejtett bántó szagokat pedig vélhetően egészen jövő nyárig messzire űzi. S kit fog már pár nap múlva mindaz érdekelni, ki fizeti meg a „révészt”, vagy hogy mutatott-e valamit a drága pénzen az iskola bejárata előtt felszerelt kamera a rongálókból, ha visszazökken majd minden a régi kerékvágásba, vagy épp a munkagépek hada forgatja majd fel a belvárosi rehabilitáció munkálatainak a megkezdése miatt a két fesztivál között igencsak csendes életet éldegélő veszprémi Kossuth utcát?

S nem szolnék az elégedettség hangján túl egyetlen kritizáló mondatot, szót sem a tizenegyedik Utcazene Fesztiválról, ha nem olvasom tegnap némileg meglepetten az alábbi hírt.

"Vona Gábor pártelnök a Született augusztus 20-án című könyve bemutatójára érkezett a bakonyi megyeszékhelyre, ahol éppen az utcazene-fesztivál zajlik, és fiatalok többezres tömege előtt tartotta meg ismertetőjét a könyvéről a belváros egyik terén.”

Először nem is akartam hinni a szememnek. Na, de a mai számában a megyei napilap is azt írta egy illusztrációként odaillesztett kép alá, hogy „Nagy volt az érdeklődés Vona Gábor és a most kiadott könyve iránt.”

A képen láthatóból, az ott jelen lévők elmondásaiból (a szöveg alapján gondolhatótól) homlokegyenest eltérő megállapítás szűrhető le.

Mint kiderült, hangosítás a „könyvbemutatón” nem volt. Erre talán a közelben zajló egyéb programok miatt nem is kaphattak engedélyt a rendezők és így nehezen hihető amit a tudósítás alapján feltételezhetünk. Jelesül, hogy Vona Gábor és a megjelent könyve miatt volt jelen a többezres tömeg. Sokkal inkább lehet az igaz, hogy a zeneszeretet vonzott oda időseket és fiatalokat szép számmal egyaránt. Ismerve jól az MTI helyi tudósítóját, szinte kizártnak tartom, hogy ő tájékoztatott volna ennyire félreérthetően, illetve a valóságtól elrugaszkodottan. Na, de nemcsak azt nem értem, miért jelenhetett meg ez a hír ország-világ számára ennyire félreérthető és minden bizonnyal félre is értett módon. Sokkal inkább az nem fér a fejembe (s talán nemcsak nekem, hanem a tudósítóknak is), hogy miként lehetséges, hogy a rendőrség engedélyt adott oda és pont akkorra egy politikai rendezvény és sajtótájékoztató megtartására. Egy olyan politikai töltetű program megtartására amely nem értékelhető ezúttal másként, mint egy a városunk számára rendkívül fontos, komoly értékkel bíró kulturális rendezvényre történő gátlástalan rátelepedés. S némileg meglep az is, hogy emiatt sem az egyébként dicséretes munkát végző szervezők nem méltatlankodtak, sem a város vezetése nem határolódott és határolódik még most sem el a szombaton este a Kossuth utcai Posta előtt történtektől.

 

Úgy tűnik véletlenek nincsenek. Miután megírtam a blogbejegyzést, jutott el a hír hozzám, miszerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom a Sziget fesztivál idejére lefoglalta a Hajógyári a nagyrétet (ahol a nagyszínpad is van). Az Fn. hu-n szerepel ez a hír: A Mandiner blog információi szerint a mozgalom tüntetést akar tartani a helyszínen, a magas benzinárak ellen emelnék fel a szavukat. A blog úgy tudja a rendőrség tudomásul vette a bejelentést és a Sziget szervezőire bízta, hogy egyezkedjenek egymással. Gerendai Károly, a Sziget főszervezője a rendőrségen keresztül azt üzente: ha valóban a benzinárak miatt tüntetnének, akkor tárgyalnának velük, de ők egy szélsőjobb szervezet, és ilyen szervezetekkel nem állnak szóba.

Nahát, Gerendai azért észnél van szerencsére!

Vissza...