Antifideszista népfront?

2011-07-18 12:07:40

A neonĂĄciktĂłl a posztkommunistĂĄkig terjedƑ antifideszista nĂ©pfront ötlete, amit az LMP-s KarĂĄcsony Gergely dobott be („SajĂĄt fegyverĂ©vel kell felszĂĄmolni a Fidesz rendszerĂ©t”, NĂ©pszabadsĂĄg, 2011. jĂșlius 12.), a legizgalmasabb politikai „gondolatkĂ­sĂ©rlet” (copyright: OrbĂĄn Viktor, 1993) a balvĂ©gzetƱ 2010-es vĂĄlasztĂĄsok Ăłta.

„Most
 arra mennek a dolgok, hogy az OrbĂĄn-kormĂĄnyt le lehet ugyan vĂĄltani, de a politikĂĄjĂĄt nem
 Ma mĂĄr az a kĂ©rdĂ©s, hogy ezt a
 bebetonozott rendszert mikĂ©nt lehet megvĂĄltoztatni
 A teljes parlamenti ellenzĂ©k a JobbiktĂłl az LMP-n ĂĄt az MSZP-ig
 közösen tĂĄmogatott egyĂ©ni jelöltekkel könnyedĂ©n kĂ©tharmadot csinĂĄlhat
 Ehhez az kell, hogy Zagyva GyörgyGyula Ă©sGyurcsĂĄny Ferenc egy hajĂłban evezzen egy ideig. Egy ilyen koalĂ­ciĂł elkĂ©pzelhetetlen lenne, errƑl nem is Ă©rdemes beszĂ©lni. ElĂ©g megĂĄllapodni abban egy alkotmĂĄnykorrekciĂłs szövetsĂ©g tagjaikĂ©nt, hogyan ĂĄllĂ­tjuk helyre a versengƑ pĂĄrtrendszer feltĂ©teleit
 Ez a szövetsĂ©g addig ĂĄll fenn, amĂ­g kigyomlĂĄlja a demokratikus versengĂ©s akadĂĄlyait. Ehhez bƑven elĂ©g egy hĂłnap. Ha jĂłl elƑ vannak kĂ©szĂ­tve, könnyen vĂ©gig lehet vezetni ezeket a kĂ©tharmados törvĂ©nyeket. És amint meg van teremtve a fair rendszer, fel lehet oszlatni az OrszĂĄggyƱlĂ©st, Ă©s ĂșjbĂłl starthoz lehet ĂĄllni, immĂĄr sportszerƱ keretek között. Az Ășj kormĂĄny keze pedig nem lesz megkötve.”

A meghökkentƑ ötlet aligha talĂĄl lelkes fogadtatĂĄsra a demokrĂĄcia hĂ­vei körĂ©ben. GyurcsĂĄny Ferenc – akinek Zagyva György GyulĂĄval kellene egy csĂłnakban eveznie – azonnal reagĂĄlt is a Facebookon: „fasisztĂĄkra nem szavazunk”. (GyurcsĂĄnyt KISZ-vezetƑ korĂĄban „gyors reagĂĄlĂĄsĂș erƑnek” hĂ­vtĂĄk az idƑsebb MSZMP-s kĂĄderek.) ValĂł igaz: a baloldali, a liberĂĄlis – egyĂĄltalĂĄn a demokrata – szavazĂłknak szĂĄmos körzetben a (nem ok nĂ©lkĂŒl) neonĂĄcinak tartott Jobbik jelöltjĂ©re kellene voksolniuk KarĂĄcsony koncepciĂłja szerint.

Ezt a legtöbben gondolkodĂĄs nĂ©lkĂŒl elutasĂ­tanĂĄk, mint a meggyƑzƑdĂ©sĂŒkkel, az elveikkel összeegyeztethetetlen, sƑt amorĂĄlis cselekedetet. Pedig az interjĂșt olvasva nem vonhatĂł kĂ©tsĂ©gbe, hogy KarĂĄcsonyt a magyar demokrĂĄcia megmentĂ©sĂ©nek szĂĄndĂ©ka motivĂĄlta. EzĂ©rt hajlandĂł volna a legmesszebbre elmenni: a Jobbikkal valĂł – idejĂ©t Ă©s cĂ©ljĂĄt tekintve szigorĂșan limitĂĄlt, ĂĄm igen szoros – taktikai szövetsĂ©g vĂĄllalĂĄsĂĄig.

Az persze tĂ©ny, hogy az LMP-s politikus akkor jutott erre a fölismerĂ©sre, amikor az Áder-fĂ©le vĂĄlasztĂłjogi tervezet nyomĂĄn kiderĂŒlt: pĂĄrtjĂĄt szinte lehetetlen feladat elĂ© ĂĄllĂ­tanĂĄ a kĂ©tszeresĂ©re növelt jelölƑcĂ©dula-mennyisĂ©g begyƱjtĂ©se, feleannyi idƑ alatt. Ám a politika mĂĄr csak ilyen: szereplƑi (kevĂ©s kivĂ©teltƑl eltekintve) akkor vĂĄlnak a közĂŒgyek legelkötelezettebb szolgĂĄivĂĄ, ha egyĂșttal önĂ©rdekĂŒket is szolgĂĄlhatjĂĄk.

A bĂ­rĂłi kar vezetƑi is akkor jutottak el a fölismerĂ©sig, hogy OrbĂĄn fölszĂĄmolja a jogĂĄllamot, mikor az Ășj alaptörvĂ©nybe foglalt kĂ©nyszer-nyugdĂ­jaztatĂĄs a lehetƑ legközvetlenebbĂŒl Ă©rintette szemĂ©lyes egzisztenciĂĄjukat. Ám kollektĂ­v tiltakozĂł levelĂŒknek ettƑl mĂ©g minden sora igaz volt. (Hunyadi honvĂ©dƑ harcait se negligĂĄljuk amiatt, hogy közben az orszĂĄg legnagyobb földbirtokosĂĄvĂĄ avanzsĂĄlt.) Ne nagyon firtassuk hĂĄt, hogy illett volna-e korĂĄbban fölismerni az orbĂĄni politika vĂ©gzetes termĂ©szetĂ©t (persze hogy illett volna: legkĂ©sƑbb hat-nyolc Ă©vvel ezelƑtt); Ă©s ne Ă©lcelƑdjĂŒnk azon se, hogy akik oly sokĂĄig egyenlƑ tĂĄvolsĂĄgot tartottak az antidemokratikus FidesztƑl Ă©s a demokratikus MSZP-tƑl, azok most egyszerre ĂĄtesnĂ©nek a lĂł tĂșlsĂł felĂ©re, s az MSZP-n tĂșl mĂĄr a neonĂĄci Jobbikkal is egyĂŒttmƱködnĂ©nek. TegyĂŒk fĂ©lre mindezt, mert KarĂĄcsonynak igaza van: most mĂĄr a sĂ­rbĂłl kellene valahogy kikaparni a magyar demokrĂĄciĂĄt, ahovĂĄ a Fidesz belefektette.

És az antifideszes nĂ©pfront abszurd ötlete eddig mĂ©g a legkreatĂ­vabb javaslat erre nĂ©zve. LegitimitĂĄsĂĄt tekintve jobb, mint a korĂĄbbi legjobb: Eörsi MĂĄtyĂĄsĂ©, aki szerint a (kĂ©tharmadot biztosan nem szerzƑ) majdani demokratikus kormĂĄnynak az Ă­rott jog deklarĂĄlt megsĂ©rtĂ©sĂ©vel kell nĂ©pszavazĂĄst kiĂ­rnia a fideszes alkotmĂĄny megsemmisĂ­tĂ©sĂ©re. KarĂĄcsony javaslatĂĄnak kreativitĂĄsa abban ĂĄll, hogy logikus vĂĄlaszt ad a fideszes kihĂ­vĂĄsra, ami – rendszerkĂ©nt rögzĂ­tve az orbĂĄni politikĂĄt – kiĂŒresĂ­tenĂ© a kormĂĄnyvĂĄltĂĄs aktusĂĄt. A vĂĄlasz: a rendszer helyreĂĄllĂ­tĂĄsĂĄhoz szĂŒksĂ©ges többsĂ©g Ă©s a kormĂĄnyzĂĄshoz szĂŒksĂ©ges többsĂ©g kĂŒlönvĂĄlasztĂĄsa. Ami – KarĂĄcsony elgondolĂĄsĂĄval ellentĂ©tben – nem igĂ©nyli a kĂ©t egymĂĄst követƑ vĂĄlasztĂĄs fölösleges bonyodalmait. Ha a szĂ©lesebb összefogĂĄssal megszerezhetƑ a kĂ©tharmad, akkor azon belĂŒl egy szƱkebb kör (a Jobbik nĂ©lkĂŒl) feltehetƑen rendelkezne a kormĂĄnyzĂĄshoz szĂŒksĂ©ges mandĂĄtumok több mint felĂ©vel. MĂĄrpedig az a vĂĄlasztĂĄs, amelyik fölhatalmazĂĄst adott az alkotmĂĄnyozĂĄsra, miĂ©rt ne adna fölhatalmazĂĄst a kormĂĄnyzĂĄsra is?

De össze lehet-e fogni a neonĂĄci –tehĂĄt ab ovo antidemokratikus – Jobbikkal a demokrĂĄcia megmentĂ©sĂ©re? Hogy egy nyilvĂĄnvalĂłan antidemokratikus erƑ elƑsegĂ­theti a demokratikus erƑk gyƑzelmĂ©t egy mĂĄsik antidemokratikus erƑ fölött, azt mĂĄr igazolta a törtĂ©nelem. Az MSZP Ă©s az LMP Jobbikkal valĂł szövetsĂ©ge hasonlĂł volna ahhoz, amit Churchill Ă©s Roosevelt SztĂĄlinnal kötött. Azt a vitĂĄt most ne nyissuk meg, hogy egyĂ©bkĂ©nt melyik a szörnyƱbb: a hitlerizmus vagy a sztĂĄlinizmus. Azt se, hogy OrbĂĄn vagy Vona. Mert egy biztos: a magyar demokrĂĄciĂĄt ma nem az utĂłbbi, hanem az elƑbbi fenyegeti. Fenyegeti? Azon rĂ©g tĂșl vagyunk: a temetĂ©snĂ©l. A nyugateurĂłpai demokrĂĄciĂĄkra egykor Hitler tĂĄmadt rĂĄ, s azok akkor Ă©ppĂșgy vĂ©gveszĂ©lyben voltak, ahogy ma a magyar demokrĂĄcia. És a politika erkölcse szerint a pokol ellen az ördöggel is cimborĂĄlni kell.

Aki – ha Ă©rdeke Ășgy kĂ­vĂĄnja – hajlandĂł lehet erre. Az LMP-s KarĂĄcsony aligha az ujjĂĄbĂłl szopta ki hirtelen a Jobbikkal valĂł Fidesz elleni összefogĂĄs ötletĂ©t. A kĂ©t frakciĂł szomszĂ©dos a parlamentben. KĂ©pviselƑik egymĂĄs közvetlen közelĂ©ben ĂŒlnek több mint egy Ă©ve. NyilvĂĄn szĂłt is vĂĄltanak. S noha a JobbikrĂłl mĂ©ltĂĄn tĂ©telezi föl a legrosszabbat minden demokrata (mĂ­g a sztĂĄlini SzovjetuniĂł mĂ©ltĂĄnytalanul rĂ©szesĂŒlt a kelletĂ©nĂ©l jobb megĂ­tĂ©lĂ©sben Nyugaton, ahol a hĂĄlyog – paradoxmĂłdon – csak Hruscsov, majd Brezsnyev alatt: 1956-ban Ă©s 1968-ban hullt le sokak szemĂ©rƑl); a Jobbiknak egzisztenciĂĄlis Ă©rdeke a plurĂĄlis pĂĄrtrendszer fönntartĂĄsa. Az utĂłbbi fölszĂĄmolĂĄsĂĄra törƑ orbĂĄni autokrĂĄcia tehĂĄt – kĂŒlönös tekintettel az Ășj kirekesztƑ vĂĄlasztĂĄsi szabĂĄlyokra – a Jobbik lĂ©tĂ©t fenyegeti. KĂ©pviselƑinek pedig az egzisztenciĂĄjĂĄt, s Ƒk ezt nyilvĂĄn nem is rejtik vĂ©ka alĂĄ. Olyannyira nem, hogy az Áder-javaslat nyilvĂĄnossĂĄgra hozatala utĂĄn nemcsak az LMP Ă©s az MSZP, de a Jobbik embere is kivonult a vĂĄlasztĂłjogi törvĂ©nyt elƑkĂ©szĂ­tƑ parlamenti albizottsĂĄg (ĂĄlbizottsĂĄg) ĂŒlĂ©sĂ©rƑl.

Mindezek ellenĂ©re kizĂĄrhatĂł, hogy a KarĂĄcsony-fĂ©le összefogĂĄsban a szĂ©lsƑjobb valĂłban partner legyen. A vezetƑk, a kĂ©pviselƑk, a pĂĄrt racionĂĄlis Ă©rdeke ehhez kevĂ©s. Az Ă©rzelmileg fölajzott, többek közt antikommunista indulatokkal teli tagsĂĄg nem tudnĂĄ benyelni ezt a sötĂ©t paktumot. Holmi demokrĂĄcia nevĂ©ben – a nemzet ellenĂ©ben! Nemcsak baloldali demokratĂĄk nem tudnĂĄnak a „fasisztĂĄkra” szavazni, a jobbszĂ©l a „kommunistĂĄkra” meg a cimborĂĄikra mĂ©g annyira sem. (MĂ©g akkor se, ha az ĂĄrpĂĄdsĂĄvos ZagyvĂĄt nyilvĂĄn nem az ÚjlipĂłtvĂĄrosban kellene közös jelöltkĂ©nt indĂ­tani, Schiffert meg nem GyöngyöspatĂĄn.)

Persze OrbĂĄnĂ©knak is lenne mindehhez egy-kĂ©t szavuk. KonkrĂ©tan a Jobbik vezetƑihez is. Meg a sajtĂłjuknak a hĂ­veikhez – az egyĂ©b hatalmi eszközökrƑl nem beszĂ©lve. VĂ©gsƑ soron pedig, ha valami csoda folytĂĄn mĂ©gis összeĂĄllna az antifideszista nĂ©pfront, s a közvĂ©lemĂ©ny-kutatĂĄsok – meg a gyƑztest jutalmazĂł vĂĄlasztĂłjog – a kĂ©tharmados gyƑzelmĂ©t valĂłszĂ­nƱsĂ­tenĂ©k, akkor a vĂĄlasztĂĄsok elƑtt az utolsĂł pillanatban Ășj törvĂ©nyt hoznĂĄnak. Tiszta listĂĄs, arĂĄnyos – sƑt degresszĂ­v: a gyƑztest bĂŒntetƑ! – szisztĂ©mĂĄval, aminek a keretei között a vilĂĄg összes angyala Ă©s ördöge egyĂŒtt se tud kĂ©tharmadot szerezni.

KarĂĄcsony „coming outja” ennek ellenĂ©re komoly politikai jelentƑsĂ©ggel bĂ­r. Épp megdöbbentƑ volta teszi alkalmassĂĄ arra, hogy sokan rĂĄĂ©bredjenek: olyan nagy a baj, hogy a demokrĂĄcia megmentĂ©se Ă©rdekĂ©ben mĂĄr az antidemokratikus erƑkkel valĂł összefogĂĄs eshetƑsĂ©ge is komolyan fölmerĂŒlt. Ezek utĂĄn a demokratikus erƑk összefogĂĄsĂĄval talĂĄn mĂĄr könnyebb lesz megbarĂĄtkozniuk azoknak, akiknek eddig mĂ©g ez sem sikerĂŒlt


Debreczeni JĂłzsef Ă­rĂĄsĂĄnak forrĂĄsa ide klikkelve Ă©rhetƑ el a Nol.hu-n.

Vissza...