A béke még messze van

2011-07-17 07:49:19

Az tud nyerni 2014-ben és az tud majd sikeresen kormányozni, aki békét hoz – hallom újra és újra.  Békére tényleg szükség van, ki tagadhatná. Barangolok a neten. A nol.hu-n szédítő írást olvasok arról, hogy mi lett a közmédiával és hogyan történtek a kirúgások (Kinn a fejük a várkapun - Elbocsátott tévések és rádiósok monológjai). Az ocsmányság üli diadalát. Ezek kérem rendesen megtapossák az embereket.

Hogyan is lesz béke, ha győzünk? Úgy hogy akkor felejtsük el a múltat, fátylat rá, nem kell új feszültség? Nem hinném. Nem egyszerűen igazságot kell szolgáltatni a most megcsúfoltaknak, becsapottaknak, magalázottaknak, hanem helyre kell zökkenteni kifordított viszonyokat. Nem pártsajtó kell. Nem az a cél, hogy saját média teremtésével felépítsük a Hír Tv balliberális ellenpontját. Tisztességes, mértékadó, pártatlan közmédiára van szükség. De ennek megteremtésében és működtetésében azok nem vehetnek részt, akik most a Fidesz alá hajtják a köztelevíziót, a közrádiót. Mert mostani magatartásukkal bebizonyították, hogy a pártszolgálat fontosabb nekik, mint a szakmai, emberi tisztesség, mint hazájuk tisztességes szolgálata.

De a küzdelem nem a győzelem után kezdődik. Annak most van itt az ideje. És ebből a szempontból letaglózó, hogy a fent hivatkozott cikkben senki nem meri vállalni a nevét. Mindenkinek magának kell eldönteni, hogy mekkora személyes kockázatot tud vállalni a Fidesz elleni küzdelemben. Ebben nem lehet kívülről beleszólni. De téved, aki azt hiszi, hogy a Fideszt le tudja győzni pár tucat pártpolitikus. Ha nincs mélysége a társadalmi, politikai ellenállásnak, a küzdelemnek, akkor győzni se lehet, később meg sikeresen kormányozni sem.

És hadd tegyek hozzá még valamit. Nem lehet otthon ülve várni a győzelemre és remélni, hogy a győzelem után majd szükség lesz ránk. Most van szükség mindenkire. Magunkban fortyogni, baráti társaságban odamondogatni nem elég. Sajnálom, de nem mondhatok mást, mint hogy mindenkinek meg van a maga dolga Orbán rendszerének legyőzésében.

A béke, amire tényleg szükség van, nem lehet a megalkuvás békéje. A béke a demokratikus viszonyok helyreállítását jelenti, a tisztességes politikai együttműködést és versenyt. Ami ezen kívül van, azzal meg nem lehet, nem szabd megbékélni.

Gyurcsány Ferenc "fészbuk" bejegyzését ide klikkelve érheti el.

Vissza...