A Fidesz és a metodisták

2011-07-12 09:47:41

Budapest, Fidesztán – Miközben az Orbánék által néhány éve még elátkozott Hit Gyülekezete alig titkoltan nyomul, az utolsó pillanatban, sportnyelven szólva a surranópályán, a Fidesz egy törvényjavaslattal megszüntette a metodista egyházat. Jó évtizeddel ezelőtt még Iványi Gábor metodista lelkész keresztelte meg a vallásosságát akkoriban felismerő Orbán Viktor nagyobb gyerekeit.

Pálfordulás Fidesz módra, képmutatás a köbön – éjjel, nappal, minden hullámhosszon. Annak az egyházügyi törvénynek, amelyet tegnap fogadott el a parlament, köze nincs ahhoz, amit beterjesztettek. A Fidesz-kormány ugyanis ezzel megszüntette a metodista egyházat, egyesületté téve azt, miközben amikor Hillary Clinton, amerikai külügyminiszter itt volt, (aki egyébként metodista), arra a napra időzítették a Wesley János lelkészképző főiskola négy tanárának egyetemi tanári kinevezését, mintha itt rendben mennének a dolgok. A politikai taktikázás közben emberek szenvednek jogaik megcsorbításától – mondta Iványi Gábor, metodista lelkész a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában.

Példátlan a törvény, számos furcsaság mellett, nem a bíróság ismeri el a jogát bizonyos csoportoknak ahhoz, hogy egyházként működjenek, hanem a parlament, ami elé az egyházügyekért felelős miniszter terjeszti az adott szervezetet. Ilyen a világon sehol nincs. Ennek fényében paródia, hogy az egyház az államtól elválasztottan működik – tette hozzá a lelkész. Az, hogy egy bizonyos csoport egyháznak minősül vagy sem, azt úgy tűnik hogy nem a bíróság, hanem a parlament által küldött szakértő fogja megmondani.

Iványi Gábor elmondta, a metodisták helyzete sajátos: a ’70-es években egy politikai konfliktus nyomán a metodista egyház egy része illegalitásban volt kénytelen működni, 1981-ben elismert egyház lett. “Az, hogy most a Fidesz parlamenti többsége vonja meg még a kommunizmus idején szerzett jogunkat, ez egészen elképesztő.” A parlamentben a Jobbik szólalt fel, hogy a Metodista Egyházat ne minősítsék egyháznak, így egyesületként működhetnek csak tovább.

Azok az egyházak, amelyektől megvonták az egyházi státuszt, azok most egyházi üldözésként élik meg ezt, mert hátrányos helyzetbe hozták őket, jogukat megvonják, megkérdőjelezik évtizedes munkájukat, ezért kénytelenek nemzetközi fórumokon felszólalni.

(Klubrádió)

A hírforrás ide klikkelve érhető el!

Hillary Clinton is a metodista egyház tagja. Az Fn. hu-n található írás szerint (Klikkeljen ide!) Clintont is átverték!

Vissza...